Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetes nyersanyagok

2011.02.13

 TERMÉSZETES NYERSANYAGOK

A bőrápoló szerek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok a gyógyszertárakban vásárolhatók meg. A gyógyszertárakban nem kapható nyersanyagok beszerzési forrásait a leírásokban találja meg.
Algaextraktum:
A barna kivonatot zöld és barna algából nyerjük, gyógyító hatásánál fogva pattanásos és tisztátlan bőr ápolószereinek elkészítéséhez alkalmazzuk.
Avocadoolaj
A zsíros, barnás-zöldes növényolajat avocado gyümölcsből nyerjük, összetételében megegyezik a bőrzsírral. Száraz, pikkelyes és öregedő bőr ápolószereinek elkészítéséhez alkalmazzuk, mert pótolja a hiányzó bőrzsírt, a bőrt simává és bársonyossá teszi. Mivel alig avasodik, ezért hosszabb ideig is felhasználhatjuk (hűvös helyen tároljuk).
Ásványvíz
Életfontosságú ásványokat tartalmaz, amelyek elősegítik a méhviasz és a sztearinsav emulgeáló hatását.
Borpárlat
A bor desztillációjával (égetésével) nyerjük, borszeszt és más anyagokat tartalmaz. Bevált háziszer a korpásodás ellen, mert aktiválja a fejbőr funkcióit, ezért korpásodás elleni hajöblítőkhöz adjuk hozzá.
Borszesz
Különösen tiszta, nagyon tömény alkohol, vízmaradékkal. Arcvizekhez, borotválkozás utáni arcvizekhez, tisztító lationokhoz adjuk hozzá, mert frissíti, élénkíti a bőrt, és serkenti a vérkeringést. A bőrápoló készítmények, melyek legalább 15%-os borszesztartalmúak, hosszú ideig eltarthatók - az alkohol tartósít.
Búzacsíra olaj
Búzacsírából nyert növényi vitaminokat tartalmaz. Simító és ápoló hatásánál fogva száraz, öregedő és pikkelyes bőr krémjeihez és maszkjaihoz adjuk hozzá.
Búzakorpa
A búzamag külső rétegét arctisztító maszkokhoz és peelinghez adjuk hozzá, mert simítja a bőrt, és leradírozza a kisebb tisztátlanságokat. A búzakorpa a Fitotékák-ban kapható.
Calendulavirág
Friss és szárított calendula virágból készült kivonatok és macerátumok simítják a száraz, érdes és pikkelyes bőrt, ezért krémekhez, fürdőolajokhoz és fényvédő szerekhez adjuk. A calendula macerátum sárga, majdnem narancssárga színű, és friss kenyérillata van.
Citromolaj
A bőr-összeférhető, illatos, világossárga illóolajat citromhéjból nyerjük. Frissítő és élénkítő hatású, megakadályozza a saját kezűleg elkészített bőr-ápolószerek kicsírásodását.
Dióolaj
Ezt a növényolajat - enyhe fényvédő hatásánál fogva - a természetes fényvédő szerek elkészítéséhez használjuk. A dióolajat minden bőrtípus jól tűri. Ezeknek a készítményeknek a fényvédő hatása azonban nem olyan jelentős, mint a vegyi anyagokból készült fényvédő szereké.
Emulgeátor (segédanyag)
A természetes bőrápoló szerekhez használt emulge-átoroknak (sztearinsav, Tween 80) nincs saját ápoló hatásuk, azonban sok hatóanyagot hozzásegítenek egy olyan formához, amelyben a bőr könnyebben fel tudja azokat venni. Lehetővé teszik, hogy a víz és az olajok összekapcsolódjanak, ezáltal a természetes nyersanyagok hatásukat teljes mértékben ki tudják bontakoztatni. A krémek elkészítésénél a sztearinsav emulgeátorként lép fel, növeli a méhviasz emulgeáló hatását. A lotionok, a masszázsolajok és fürdőolajok elkészítéséhez a sztearinsav emulgeáló hatása nagyon gyenge, ezért a sztearinsavat növényolajokból vagy más természetes anyagokból készült emulgeátorral helyettesítjük, például Tween 80-nal. Az emulgeátorok tehát nem ápolószerek, hanem segédanyagok, ezért a receptekben megadott mennyiségeket feltétlenül be kell tartani.
Ezüstszappan (megtisztított káliszappan)
Folyékony szappan, amelyre a hajápoló készítmények, tusfürdő-kiegészítők és a borotvaszappan elkészítéséhez van szükség. Az ezüstszappan csak lágy vízben habzik. Kemény vizű területeken csak akkor használjuk, ha a vizet berendezésekkel lágyítják, mert az ezüstszappan a vízben lévő mésszel a mészszappanhoz kapcsolódik, és ezáltal elveszíti tisztító hatását, ezenkívül a mészszappan lerakódik a bőrre vagy visszamarad a hajban. Az ezüstszappan tartalmú hajápoló készítmények használata után savanyú öblítő-szerrel (gyümölcsecet) öblítsük le hajunkat.

Gerániumolaj
A muskátliból nyert olaj természetes parfümolaj, virágillattal. Testolajok illatosítására használjuk.
Gyümölcsecet
Almamustból nyerjük, savanyú hajöblítőkhöz adjuk hozzá. Oldja a hajban visszamaradt mészszappanokat és a meszet, ezáltal a haj könnyen fésülhetővé és illatossá válik. Az 55%-os ecetsavtartalmú gyümölcsecetet csak erősen hígítva szabad felhasználni, a receptekben megadottak szerint. Jó minőségű gyümölcsecetet a Fitoté-kában vásárolhat.
Hagelsalz - Só
Hamamelis víz
Az Észak-Amerikában meghonosodott hamamelisből - virginia bűvös-diónak is nevezzük - nyerjük a bőr-összeférhető hamamelis vizet. Szöveterősítő és összehúzó hatásánál fogva krémekhez, arcvizekhez és borotválkozás utáni arcvizekhez adagoljuk.
Hársvirág
A szárított hársvirágból készült kivonat enyhe összehúzó hatású. Száraz és érzékeny bőr krémjeinek, hajápoló szereknek és dezodoroknak az alkotórésze.
Illóolaj (éterikus olaj)
Az erős illatú illóolajokat vízgőz-desztillációval olyan gyógynövények virágaiból, leveleiből és terméseiből nyerjük, amelyek más anyagok mellett illóolajat is tartalmaznak. Egy liter illóolaj nyeréséhez - a növény természetétől függően - egészen 1000 kg növényi részecskére van szükségünk. A szóban forgó nagy hatású olajok - amennyiben azt a növények virágaiból nyerjük - igen drágák. Nagyon sok illóolaj megakadályozza a csírásodást és a baktériumok képződését. A dezodorokban történő alkalmazásuk késlelteti a testszag keletkezését. Az illóolajok tulajdonságai a krémek és lotionok eltarthatóságára is kedvező hatással vannak. Megakadályozzák a csírák és a baktériumok szaporodását, amelyek használatkor kerülnek bele a bőrápoló készítményekbe. Az illóolajok sokrétű hatást gyakorolnak a bőrre: összetételüknek megfelelően kis mennyiségben enyhítik a bőringerlékenységet, tisztítják és simítják azt. Az illóolajok nagy koncentrációban viszont irritálják a bőrt, ezért fontos, hogy a receptekben előírt mennyiségeket betartsuk.
Jázminolaj
Erős illatánál fogva parfümök elkészítéséhez használjuk. Ez az illóolaj nagyon drága, illatosításhoz csak cseppenként adjuk az ápolószerekhez.
Kakaóvaj
Világossárga, morzsálódó viasz, amely a kakaó előállításakor keletkezik. Krémek és tisztító lotionok elkészítéséhez szükséges. Simítja a bőrt, könnyen felszívódik, és a bőr jól tűri. Testhőmérsékleten már olvad, ezért a kakaóvajjal készült bőrápoló szerek egyenletesen oszlanak szét a bőrön.
Kakukkfű
Friss vagy szárított kakukkfűből készült kivonatot dezodorokhoz és hajmosó készítményekhez adjuk hozzá, mert a kakukkfű izzadság gátló hatású, és csökkenti a korpásodást.

Kakukkfűolaj
A kakukkfűből nyert illóolaj hatása erősebb, mint a kakukkfűé. Dezodorokhoz adjuk hozzá.
Kamillaolaj
Ez az illóolaj bőr-összeférhető és gyógyító hatású. Tisztátlan és érzékeny bőr krémjeihez, gyermekek ápolószereihez és fényvédő szerekhez adjuk hozzá.
Kamillavirág
Szárított kamillavirágból kivonatokat és macerátumot készítünk. Gyógyító hatásuknál fogva elsősorban tisztátlan és pikkelyes bőr ápolószereinél alkalmazzuk. A kamilla illóolajat és kis mennyiségben azulént tartalmaz, bőr-összeférhető és simító hatású.
Kálisó (kálium-alumínium-szulfát)
Fehér, vízben oldódó por. Borotválkozás utáni arcvízhez és körömerősítőkhöz adjuk hozzá, mert vérzéscsillapító és összehúzó hatású. Mivel a kálisó alkoholban nem oldódik, ezért mindig vízben kell feloldani (mennyiségi adatok a receptekben).
Kámfor
Szemcsés, zsíros fényű massza, a kámforfa éterikus olajából nyerjük. Gyulladás-gátló és gyógyító hatásánál fogva zsíros és tisztátlan bőr krémjeihez adjuk hozzá. Fontos, hogy a megadott mennyiségeket betartsuk.
Kivonat
Nagyon sok recept kiegészítője a vízzel hígított gyógynövénykivonat, amelyet friss vagy szárított gyógynövényből és vízből készítünk. A pontos mennyiségi adatokat a receptekben találja meg.


Kukoricacsíra-olaj
Ezt a növényolajat kukoricacsírából nyerjük. Simító hatású. A kukoricacsíra-olajban lévő anyagok közül némelyek a bőrzsírban is megtalálhatók, ezért a bőr könnyen fel tudja szívni, és minden bőrtípus jól tűri. Krémekhez és maszkokhoz adjuk hozzá.
Levendulaolaj
Ezt az illóolajat a levendula virágából és szárából nyerjük, nyugtató hatású ezért fürdővíz-kiegészítőkhöz adjuk hozzá. A levendulaolaj a bőrápolószerek illatosítására is igen alkalmas.
Levendulavirág
Illóolajat tartalmaz tipikus levendulaillattal. Friss vagy szárított levendulavirágból készült kivonatokat és macerátumokat lazító hatásuknál fogva fürdővíz-kiegészítőkhöz adjuk hozzá. A levendulát minden bőr jól tűri.
Macerátum
Sok recept alkotórésze, amelyet friss vagy szárított növényi részekből és növényolajokból készítünk el. A pontos adatok a receptekben találhatók.
Mandula - finomra őrölve
Azonos, bőrkímélő peeling hatású, mint a mandulakorpa. A receptekben megadott mandulakorpa-mennyiséget azonos mennyiségű, finomra őrölt mandulával helyettesíthetjük. A finomra őrölt mandula egy kissé olajos, ezért kevésbé szárítja a bőrt, mint a mandulakorpa. Mindig frissen őrölve használjuk.

Mandulakorpa
A mandulakorpa előállításakor melléktermékként keletkezik. Tisztítószerként minden bőrtípushoz használjuk. Szilárd konzisztenciájánál fogva kímélően radírozza a bőrt, jó peeling hatású.
Mandulaolaj
Édes mandulafa gyümölcséből nyerjük. Simítja és ápolja a bőrt, közepes zsírtartalmú, ezért a zsíros bőr is jól tűri. A mandulaolaj krémek, tisztítószerek és fürdőolajok alkotórésze.
Méhfűlevél
A friss vagy szárított méhfűlevélből készült kivonat enyhe citromillatú, ezért citromfűnek is nevezzük, nyugtató hatásánál fogva fürdővíz-kiegészítőkhöz, a kombinált bőr krémjeihez és arcvizeihez adjuk hozzá.
Méhfűolaj
A méhfű (citromfűnek is nevezzük) éterikus olaja világos folyadék citromillattal. Nyugtató hatású, ezért fürdővíz kiegészítőkhöz adjuk hozzá. Minden bőrtípus jól tűri, ezért a kombinált bőr krémjeihez és maszkjaihoz is felhasználjuk.
Méhviasz
Megtisztított lép, fehérítetlenül (sárga) és fehérítetten (fehér) kerül a kereskedelembe, mindkét forma gyöngyözött vagy 50 g-os szeletekben kapható. A méhviasz olvadáspontja kb. 65oC.
Méz Ősidők óta bevált háziszer. Bőr-összeférhető,
és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek simítják és bársonyossá teszik a bőrt. A mézre a hajápolásnál és a maszkoknál van szükség. A mézzel készült bőrápoló készítményeket az elkészítés után mielőbb fel kell használni (az eltarthatóság minden receptben meg van adva). Csak természetesen tiszta mézet használjunk, ahogy a Fitoté-kában és a méhésznél kapható.
Narancsolaj
Ez az olcsó, bőr-összeférhető, sárga növényolaj a narancs zafttá való feldolgozásakor keletkezik. Krémek és fürdőolajok illatosítására, frissítő hatásánál fogva tisztítószerekhez adjuk hozzá.
Növényolajok
A növényolajokat különféle növények gyümölcseiből, magvaiból és csíráiból nyerjük. Például: szójababból, avocado gyümölcséből, kukorica csírájából. Az első hideg préselésnél keletkezik a legjobb minőségű olaj. A további (forró) préselésből nyert növényolaj kevesebb vitamint és hatóanyagot tartalmaz, mert ezek a meleg hatására elbomlanak. A legkedvezőbb hatás elérése érdekében a természetes bőrápoló-szerek elkészítéséhez a legjobb minőségű olajokat válasszuk. Egy növényolaj zsírtartalma a préselt növény gyümölcsének zsírtartalmától függ: például az avocadoolaj lényegesen nagyobb zsírtartalmú, mint a szójaolaj. Mivel a növényolajok hasonló összetételűek, mint a természetes bőrzsír, ezért a bőr könnyen fel tudja szívni, és jól tűri. Vékony rétegben is egyenletesen szétkenhetők a bőr felületén, ami azt jelenti, hogy a növényi hatóanyagokat a bőr jól fel tudja szívni anélkül, hogy a pórusok eltömődnének.
Nyírfalevél
A nyírfalevélből készült kivonatoknak hajnövesztő hatást tulajdonítanak, ezért a hajápoló készítmények alkotórésze. A tavasszal szedett levelek hatékonyabbak, de a szárított leveleket is felhasználhatjuk a kivonatok elkészítésére.
Orbáncfű
A friss és szárított orbáncfűvirágból készült macerátum sötétpiros színű. Sebgyógyító hatásánál fogva pattanásos és tisztátlan bőr krémjeihez és maszkjaihoz adjuk hozzá. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, ezért csak nagyon takarékosan használjuk - feltétlenül tartsuk be a receptekben megadott mennyiségeket.
Repkénylevél
A szárított repkénylevélből készült kivonatokat a hajápoló készítményekhez adjuk hozzá, mert a repkényben lévő hatóanyagok a haj korpásodása és zsírosodása ellen igen hatékonyak. A repkénykivonatot baktérium-ellenes hatásánál fogva dezodorok elkészítéséhez is használjuk.
Ricinusolaj
Ezt a zsíros, nagyon sűrű növényolajat - csodafának is nevezik - a ricinus magjaiból nyerjük. A ricinusolaj erősíti a körmöket, ezért a körömolajok, ezenkívül a száraz és öregedő bőr ápolószereinek alkotórésze.
Rozmaringlevél
A rozmaring, frissítő és vérkeringést serkentő hatással bír, ezért a friss vagy szárított rozmaringlevélből készült kivonatokat és macerátumokat masszázsolajokhoz és fürdővíz- kiegészítőkhöz adjuk hozzá. Ezenkívül a rozmaring bőrtisztító hatású is, így alkalmas a zsíros és tisztátlan bőr krémjeinek az elkészítésére.
Rozmaringolaj
Ezt az illóolajat a rozmaringcserjéből nyerjük, erős illatú, víztiszta folyadék. Élénkítő hatású, és serkenti a vérkeringést. Zsíros bőr krémjeihez, láb- és kádfürdő-kiegészítőkhöz, valamint masszázsolajokhoz adjuk hozzá.
Rózsaolaj
A bőr-összeférhető, erős illatú rózsaolaj nagyon sokba kerül, mert a sziromlevelekben csak kis mennyiségű olaj van. Cseppenként a bőrápoló készítmények illatosítására használjuk.
Rózsasziromlevél
Friss vagy szárított, permetezetlen rózsa sziromleveleiből készült kivonatot arcvizekhez és hajöblítőkhöz keverjük hozzá, ezáltal a készítményeknek enyhe rózsaillatot biztosítunk. A rózsasziromlevélből készült kivonatokat minden bőrtípus jól tűri.
Rózsavíz
A rózsa sziromleveleiből vízgőz desztillációval nyerjük. Azonos hatóanyagokat tartalmaz, mint a rózsaolaj, azonban kevésbé tömény. Bőr-összeférhetőségénél és illatánál fogva arcvizekhez és krémekhez használjuk.
Sampon
Olyan tisztító hatású anyagokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a hajat a szennyeződéstől, a zsírtól és a korpától. A receptekhez olcsó, lehetőleg színezetlen (fehér gyöngyházfénnyel) sampont használjunk, amely háztartási és élelmiszerboltokban kapható.
Sárgarépa
Murokrépának is nevezzük. Bőrápoló és simító hatásánál fogva tisztátlan bőr készítményeihez használjuk. Reszelt sárgarépából és növényolajokból készült macerá-tumot gyermekek ápolószereihez, arckrémekhez és maszkokhoz adjuk. hozzá.
Sárgarépa-zaft
Friss sárgarépából készül, azonos hatású, mint a sárgarépa macerátum. A sárgarépa-zaftot mindig növényolajjal együtt használjuk, mert a bőr csak így tudja felvenni a hatóanyagokat. A sárgarépa-zaftot saját kezűleg is elkészíthetjük, vagy a Fitotékában megvásárolhatjuk.

Fürdősók kiegészítője, normál és zsíros bőr, valamint erős lábizzadás ápolására kád- és lábfürdőkhöz adjuk hozzá. A durva szemcsés sók előnyösebbek a fürdősók elkészítésére, ezért durva szemcsés konyhasót vagy konyhasó és Hagelsalz keverékét használjuk. Mindkét sófajta élelmiszerboltokban kapható.
Sörélesztő
A sör előállításakor keletkezik, sok B-vitamint tartalmaz. Tisztátlan, pattanásos bőr külső és belső ápolására igen alkalmas. A sörélesztőt por alakban adjuk az ápolószerekhez. Fitotékában kapható.
Százszorszép (virág)
Friss és szárított százszorszépvirágból készült kivonatokat és macerátumokat gyógyító hatásuknál fogva a zsíros bőr ápolószereihez adjuk hozzá. A bőr faggyúképződését is normalizálják.
Szemvidító-fű
Az arcápoló maszkok alkalmazásakor a szem ápolására nedves borogatást használunk, amelyet szárított szemvidító fűből készült kivonattal itatunk át. Bőr-összeférhető és gyógyító hatású.

Szezámolaj
A sárgás, bőr-összeférhető növényolajat a szezám magvaiból nyerjük. Simító hatású, ezért maszkokhoz és krémekhez adjuk hozzá.
Szójaolaj
Szójababból nyerjük, bőr-összeférhető, nem túl zsíros és olcsó. Sok natúr kozmetikai készítmény, így a krémek, bőrtisztító olajok, testolajok és fürdővíz-kiegészítők alapja.
Sztearinsav
Viaszokból nyerjük, fehér színű, faggyús-morzsás konzisztenciájú és bőr-összeférhető. Krémekhez és bőrtisztító készítményekhez, a méhviasz emulgeáló hatásának elősegítésére adjuk hozzá, ezáltal a krémek nedvességtartalmát a bőr könnyebben fel tudja szívni. A sztearinsavat tartalmazó krémek enyhén gyöngyházfényűek.
Tejsav
A tejcukrot tartalmazó termékek, mint például a káposzta és a tej erjedésénél keletkezik. Csak a megadott mennyiségekben használjuk. Tömény (koncentrált) formában (ahogy a kereskedelemben kapható) megtámadja a bőrt.
A tejsav körömerősítők adalékanyaga, mert lágyítja, és kímélően lazítja a bőrszegélyt.
Tejszín
Zsír- és nedvességtartalmával lágyítja a bőrt, ezért fontos alkotója a bőrápoló maszkoknak. A tejszínnel készült ápolószereket az elkészítés után azonnal használjuk fel.

Tojássárgája
A tojássárgáját ápoló és simító hatásánál fogva olyan maszkokhoz és pakolásokhoz (hajápolás) adjuk hozzá, amelyeket az elkészítés után azonnal felhasználunk. Samponokhoz is használjuk. A bőr- és hajápoláshoz gabonával etetett tyúkoktól származó tojásokat használjunk, ezek kevesebb kémiai üledéket tartalmaznak.
Törpefenyőolaj
Ezt a színtelen és olcsó illóolajat a törpefenyő tűleveleiből és ágaiból nyerjük, lazító fürdőkhöz adjuk hozzá.
Tween 80
Ez a bőr-összeférhető emulgeátor, amely növényolajokból és más természetes nyersanyagokból készül, egy olajos, sűrű, zsírszagú folyadék. Emulgeátorként olyankor alkalmazzuk, amikor egy ápolószer vízzel vagy növényi kivonattal készül. A Tween 80 segítségével a vizes kivonatok és az olajok összekapcsolódnak. A Tween 80-at tartalmazó készítményeket, amelyek sem vizet, sem vizes kivonatot nem tartalmaznak, használat előtt jól fel kell rázni.
Uborka
A bőr-összeférhető uborka alkalmazása, mint szeplők elleni fehérítőszer, már évek óta bevált a natúr kozmetikában. Az alkalmazáshoz az uborkát mindig frissen készítsük el, mert tisztító hatása így érvényesül. Csak permetezetlen uborkát használjunk.


Uborka-zaft
Friss uborkából készül, hatása azonos az uborkáéval. Az uborka-zaftot saját kezűleg is elkészíthetjük.

Viasz
A könyvben ajánlott krémekhez a viaszokat szilárd formában adjuk hozzá, így például a kakaóvajat és a méhviaszt. A viaszok konzisztenciát és könnyű árnyalatot adnak a krémeknek, ezenkívül biztosítják a stabil emulziót - ugyanis a növényolajok és a víz csak a viaszok segítségével kapcsolódnak össze. A természetes viaszok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrzsírban is megtalálhatók, ezért a bőr könnyen fel tudja szívni és jól tűri. Az alacsony olvadáspontjuktól függően -például a kakaóvaj 37oC-on, tehát testhőmérsékleten már megolvad - a viaszokat kímélően tudjuk feldolgozni, és a bőrön egyenletesen szétkenni úgy, hogy hatóanyagaikat megtartsák.
Zab
A bőr összeférhető zab bőrápoló és simító hatóanyagokat tartalmaz. Az őrölt zabot a növényolajokkal együtt maszkok és peeling elkészítésére használjuk. A zabban emulgeáló anyagok vannak, ezért a zabliszttel való elkészítésnél nem kell további emulgeátorokat hozzáadni. Az őrölt zab a Fitotékában kapható.
Zöldség-lé
Nagyon sok recept kiegészítője a friss zöldségből készült zöldség-lé. A pontos adatokat a receptekben találja meg.
Zsályalevél
A Földközi-tenger vidékén meghonosodott zsálya izzadság gátló hatású, és gyógyítja a gyulladásokat. A friss vagy szárított zsályalevélből készült kivonatokat és macerátumokat zsíros és tisztátlan bőr krémjeihez, dezodorokhoz és az erős lábizzadás elleni lábfürdő-kiegészítőkhöz adjuk hozzá.
Zsályaolaj
Ezt az illatos, éterikus olajat zsályalevélből nyerjük. Gyógyító hatású, ezért a zsíros és tisztátlan bőr krémjeihez, nyugtató hatásánál fogva, fürdővíz-kiegészítőkhöz adjuk hozzá.
Zsurlófű
A zsurlót mezei zsurlónak vagy cindrótnak is nevezzük. Befolyásolja a bőr feszességét, vérzéscsillapító és gyógyító hatású, ezenkívül megakadályozza az erős verejtékképződést. A friss vagy szárított zsurlófűből készült kivonatokat és macerátumokat vagy a szárított, finomra őrölt zsúrló-füvet borotválkozás utáni arcvizekhez, borotvahabokhoz és fényvédőszerekhez adjuk hozzá.