Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fokhagyma dícsérete

2011.02.13

 A FOKHAGYMA DICSÉRETE


Ha a csodaszer elnevezést lehet alkalmazni egy növényre, akkor a fokhagyma megérdemli a kitüntetést. Ez a föld második legrégibb orvossága a csikófark után, s még mindig a legjobb.


A hagymafélék nemzetségén belül a fokhagyma a legalaposabban megvizsgált és a leghatékonyabb növény. Noha a hagyományos herbalisták is ismerik a nemzetség egyéb tagjainak - a vöröshagymának, a mogyoróhagymának, a póréhagymának, a metélőhagymának (snidling) és a salotthagymának - az értékeit, mégis kevésbé hatékonynak tartják a fokhagymánál. A mai kutatók is hasonló következtetésre jutottak. A vöröshagymának majdnem annyi gyógyító értéke van, mint a fokhagymának. A többinek viszont kevesebb.


Barlangok és a sumér agyagtáblák
10.000 évvel ezelőtt lakott barlangokban is találtak fokhagymamaradványokat, de az első javallatot az ie.3000 körül vésték a sumér ékírásos agyagtáblákba. Az egész ókori világ Spanyolországtól Kínáig kedvelte, de nem volt nép, amely az egyiptomiaknál jobban szerette volna, s "büdös emberek"-nek hívták őket a fokhagymafogyasztásnak köszönhetően. Az egyiptomiak úgy esküdtek a fokhagymára, mint ahogyan mi a Bibliára. A növényt Tutanhamon sírjában is megtalálták, és egy egészséges férfi rabszolga 5 kg-nyi fokhagymát ért.


A fokhagyma kiemelkedő szerepet játszott a piramisokat építő rabszolgák életében. Az egyiptomiak hittek abban, hogy megelőzi a betegségeket, növeli az erőt és az állóképességet. Rabszolgáiknak naponta adtak belőle, akik úgy tisztelték, mint gazdáik. A legenda szerint az egyik piramis építésekor a fokhagyma hiány arra késztette az egyiptomiakat, hogy csökkentsék a rabszolgák számát. Az eredmény a világ első feljegyzett sztrájkja volt.


A fokhagyma kiemelkedő helyen szerepelt a világ legrégebbi orvosi leírásában, az Ebers-féle papirusztekercseken. 22 orvosságnak volt az alkotórésze, amelyeket fejfájásra, rovar- és skorpióharapásokra, menstruációs kellemetlenségekre, bélférgekre, daganatos megbetegedésekre és szívpanaszokra ajánlott.
Nem sokkal azután, hogy Krisztus előtt 1200 körül Mózes kivezette a zsidó rabszolgákat Egyiptomból, a rabszolgaéletükben megszokott dolgok - a hal, az uborka, a dinnye, a póréhagyma, a vöröshagyma és a fokhagyma - hiányára panaszkodtak.


Csatákra és versenyekre
A görög atléták a versenyek előtt fokhagymát ettek, és a görög katonák is csámcsogva rágcsálták a csaták előtt.
Homérosz Odüsszeiájában Odüsszeusz fokhagymától nyert erőt Kirke boszorkányságai ellen.
Az ógörög bábák fokhagymagerezdeket akasztottak a szülőszoba köré, megvédendő az újszülöttet a betegségektől és a boszorkányságtól. Évszázadokkal később az európai fokhagymafonatokat erősítettek a bejárati ajtók közelébe a gonosz lelkek távoltartására. A fokhagymafüzérek felakasztása konyhákban még ma is élő szokás.


A "bűzlő rózsa"
A görög és római orvosok szerették a fokhagymát. Hippokratész fertőzésekre, sebekre, rákra, leprára és emésztési problémákra ajánlotta. Dioszkoridész szívpanaszokra írta fel. Plíniusz 61 fokhagymát tartalmazó orvosságot sorolt fel, amelyek a közönséges megfázástól az epilepsziáig, a leprától a galandféregségig sok bajt gyógyítottak. Ezek közül számosat a mai tudomány is megerősít.
A felsőbb osztálybeli görögök és rómaiak utálták a "bűzös rózsát". Úgy tekintették a fokhagymás leheletet, mint az alacsony származás jelét. Ez a vélekedés egészen a XX. századig tartotta magát.


Az ókori India ajurvédikus orvosai által követett gyakorlat, miszerint a leprát fokhagymával kezelték, több ezer éven át tartotta magát, hasonlóan az ógörögökéhez. Valójában, amikor India brit gyarmat lett, s az angol nyelvet kezdték használni, a lepra mint "fokhagymahéj" vált ismertté, mivel a leprások oly sok időt töltöttek a fokhagymagerezdek hámozásával és evésével Az indiaiak a rák kezelésére is használták. A modern kutatások megerősítik a fokhagyma lepragyógyító és rákmegelőző képességét.


A középkorban a fokhagymával szembeni bizalmatlanság mindennapos volt. A jómódúak elkerülték, de a parasztok nagy mennyiségben fogyasztottak belőle, és úgy tekintették, hogy az összes betegség megelőzésére és kúrálására jó. Az Erzsébet-korban az ellenszer latin theriaca szava az angol nyelvben treacle szóvá változott, aminek a jelentése csodaszer, és a fokhagymát valójában a "paraszt vagy a szegény ember csodaszerének" nevezték.


A századok múltával a felsőbb osztály is elfogadta a fokhagymát, de csak mint gyógyszert, s elég korlátozottan. A XVII. századi angol herbalista, Nicholas Culpeper is jóváhagyta "mint a szegény ember csodaszere... orvosság az össze betegségre és sérülésekre".
Amerika XIX. századi elektikus orvosai osztották a széles körben elterjedt előítéleteket a fokhagyma "erős, visszataszító szagával... valamint csípős és majdnem maró ízével" kapcsolatban. De egyetértettek abban, hogy megfázások, köhögések, szamárköhögés és más légzőszervi megbetegedések kezelésében hatásos. Abban is hittek, hogy a fülre alkalmazott friss fokhagyma-lé gyógyítani tudja a süketséget. Ezt a kezelési módot néhány gyógynövénnyel foglalkozó szakember szintén ajánlja.


Az orosz penicillin
Az I. világháború során a brit, a francia és az orosz katonai orvosok az elfertőzött sérüléseket fokhagyma-lével kezelték. Javallták még amőbás hasmenések megelőzésére és kezelésére.
1928-ban Alexander Fleming feltalálta a penicillint és ezzel megkezdődött az antibiotikumok kora. A II. világháborúban a fertőzött sebek kezelésében a penicillin és szulfamid típusú gyógyszerek már felváltották a fokhagymát. De az oroszok több mint 20 milliós vesztesége a második világháborúban felemésztette a penicillinkészleteket. A Vörös Hadsereg orvosai szilárdan hittek a fokhagymában, amelyet orosz penicillinnek neveztek.
A modern herbalisták a fokhagymát (és egyéb a hagyma nemzetségbe tartozókat) megfázásokra, köhögésekre, influenzára, lázra, hörghurutra, magas koleszterinszintre, valamint máj-, epe-, hólyag- és emésztőszervi problémákra ajánlják.


A fokhagyma gyógyhatása
A fokhagyma nem gyógyítja az epilepsziát vagy a süketséget, de a rengeteg tudományos bizonyíték kétségkívül mutatja, hogy a "szegény ember csodaszere" növényi csodagyógyszer.


Erős antibiotikum
Az I. világháborúban beigazolódott a fokhagyma több ezer éves hagyományos használata. A fertőzött sebek és az Endamoeba hystolytica protozon által okozott amőbás hasmenés sikeres kezelése megmutatta a baktérium és protozoák elleni hatása.
A fokhagyma baktériumölő alkotórészéről egészen 1920-ig nem tudtunk semmit. Ekkor a svájci Sandoz gyógyszergyár kutatói egy alliin nevű anyagot izoláltak a növényből. Az alliinnek magában nincs gyógyhatása, azonban amikor a fokhagymát rágják, apróra vágják, összezúzzák vagy szétnyomják, az alliinin érintkezésbe kerül a fokhagyma egyik enzimével (allináz), s ez alakítja át azt egy másik vegyületté (allicin), ami már hatásos antibiotikum.
A fokhagyma széles spektrumú antibiotikus tulajdonságát szó szerint egy tucat állat- és emberkísérlet igazolta 1920 óta. A fokhagyma elpusztítja a tuberkulózist, az ételmérgezést okozó és a női húgyhólyagot fertőző baktériumokat. Megelőzheti a influenzavírusok által okozott fertőzést is.
Kínai kutatók 21, gyakran végzetessé váló, cryptococcusok okozta meningitiszes eset fokhagymával való sikeres kezeléséről számoltak be. Számos kísérlet igazolta, hogy a gyógynövény hatásos a gombák által okozott epidermofitózis (lábujjak közötti gombafertőzés: Trichophyton mentagrophytes) valamint a hüvelyi gombafertőzések (Candida albicans) kezelésében.


Szívbetegségek és szívroham
A szokásosan használt gyógymódok nincs egy sem, ami megfelelő vetélytársa lenne a fokhagymának, különösen a keringési rizikófaktorok együttes jelentkezésében. Néhány gyógyszer csökkenti a vérnyomást, míg mások a koleszterinszintet, és vannak amelyek a szívinfarktust és a szívrohamokat kiváltó belső vérrögök képződésének a valószínűségét csökkentik. A fokhagyma - köszönhetően az allicinnek és más, a növényben található vegyületeknek (pl. az ajoénnek) - mindezt tudja.
Számos tanulmány, amely még a Sandoz-kísérletektől kelteződik, megerősíti a fokhagyma vérnyomást csökkentő képességét mind emberben, mind állatokban.
Több mint egy tucat folyóirat közölt a fokhagyma koleszterinszint-csökkentő tulajdonságát dokumentáló tanulmányokat. Egy megjelent közlemény olyan kísérletről számol be, amelyben a kutatók felkérték az önként jelentkezőket, hogy egyenek meg olyan ételt, ami 115 gr vajat tartalmaz - ami növeli a koleszterinszintet. A csoport fele 9 gerezd fokhagymát is megevett. 3 óra múlva a fokhagymát nem fogyasztó csoportnál az átlagos koleszterinszint 7%-kal nőtt, míg a fokhagymát evőknél 7%-kal csökkent. A kutatók következtetése:"A fokhagymának nagyon jelentős védőhatása van (a magas koleszterinszint ellen)".
Végül a fokhagyma segít megelőzni a szívinfarktust előidéző vérrögök képződését. Egy kutató azt mondta a növényről, hogy "legalább annyira hatásos, mint az aszpirin", amelyet mostanában vérrögképződést és szívinfarktust megelőző gyógyszerként reklámoznak.


Cukorbetegség
A fokhagyma egyaránt csökkenti a laboratóriumi állatok és az emberek vércukorszintjét! A diabétesz veszélyes betegség, amely szakorvos általi kezelést igényel. Aki cukorbetegségben szenved, minden veszély nélkül nyugodtan fogyaszthat több fokhagymát az orvos által előírt gyógymód mellett.


Rák
Örömteli bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a fokhagymának szerepe van a rák megelőzésében és gyógyításában. Egérből származó rákos sejteket két csoportra osztottak. Az egyik kezeletlen maradt, míg a másikat allicinnel kezelték, majd mindkettőből egerekbe injekcióztak. Azok az egerek, amelyek a kezeletlen rákos sejteket kapták, gyorsan elpusztultak, viszont a fokhagymakezelést kapott rákos sejtekkel injekciózott állatok között pusztulás nem fordult elő. Azóta több állatkísérlet mutatott hasonló eredményt.


Az állatkísérletekben kapott eredmények természetesen nem szükségszerűen alkalmazhatók emberre. De egy megjelent közlemény állítja, hogy a fokhagyma segít megelőzni az emberi gyomorrákot. A kutatók 1800, köztük 685 gyomorrákban szenvedő kínai táplálkozási szokásait tanulmányozták. A rákbetegek jelentősen kevesebb fokhagymát ettek, mint a többiek. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a fokhagymában gazdag étrend "jelentősen csökkentheti a gyomorrák kockázatát."

Ólommérgezés
Európai kísérletek azt tanúsítják, hogy a fokhagyma segíti az ólom és más nehézfémek kiürülését a szervezetből. Az ólom befolyásolja a gondolkodást és más komoly orvosi problémákat is okoz. Az ólomtartalmú üzemanyagoknak köszönhetően a nehézfém Észak-Amerikában már mindenkinek a szervezetébe beépült. A gyereke különösen érzékenyek hatásaira. Nyugodtan tegyünk fokhagymát a spagetti-szószba vagy más ételbe, amelyet a gyereke szeretnek.


Lepra
Az ókori ajurvédikus orvosok fokhagymát használtak a lepra (ma Hansen-kór) kezelésére. Egy kísérlet során indiai kutatók fokhagymakenőcsöt és nagy mennyiségű fokhagymát tartalmazó ételeket adtak Hansen-kórban szenvedőknek. Összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak e növényből, jelentős javulás volt kimutatható.


AIDS
Azon tanulmányok eredményei, amelyekben a fokhagymát az AIDS kezelésére próbálják használni, még csak előzetesek, de izgalmasak. Egy kísérlet során 7 AIDS-es betegnél, akik 3 hónapon keresztül napi egy gerezd fokhagymát ettek meg, a betegség miatt lecsökkent immunrendszer működésében jelentős javulást tapasztaltak. A kísérlet ideje alatt a krónikus herpesz-sebek 2 betegnél kitisztultak, míg másik kettőnél a tartós hasmenés (általános AIDS-tünet) szintén enyhült.

FOKHAGYMARECEPTEK
Hogyan próbálhatjuk ki a fokhagyma erőteljes fertőzést legyőző hatását? - Kisebb fertőzésekre a külsőleg használt fokhagyma-lé megfelelőnek bizonyulhat, de hiba lenne kizárólag a fokhagymára bízni a fertőző betegségek kezelését. Nem létezik olyan antibiotikum, beleértve a fokhagymát is, amely az összes fertőzést okozó mikroorganizmust elpusztítja. a betegség kezelésének legjobb megközelítése, amikor elvégzik az úgynevezett érzékenységi vizsgálatot; ennek során megnézik, melyik antibiotikum a leghatásosabb a betegséget okozó mikroorganizmus ellen, s az orvos majd ezt írja fel. Kérjük meg az orvost, vonja be a fokhagymát is az érzékenységi vizsgálatba. Vagy egyszerűen együnk fokhagymát az előírt gyógymód mellett!


Kutatók úgy találták, hogy egy közepes méretű gerezd százezer penicillin egység baktériumölő hatásával egyenértékű. A fertőzés típusától függően a szájon át szedhető penicillindózisok hatszázezertől 1,2 millióig terjednek. Ezzel 6-12 fokhagymagerezd egyenértékű. A legjobb, ha naponta 2-4-szer három gerezdet elrágunk.
A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a belső vérrögképződés valószínűségének csökkentését segítendő 3-10 gerezd napi fogyasztása ajánlott.
Hogy a gyógyhatásában semleges alliin az antibiotikum allicinné alakuljon át, a fokhagymát vagy meg kell rágni, vagy apróra vágva összezúzni vagy szétnyomni!


A fokhagyma főzése
A nyers fokhagymának csípős, maró íze van. Néhányan égető érzést tapasztalnak a nyelvükön. A főzés megszünteti a maró hatást, s ízét lágyabbá teszi.
Használjuk ételek ízesítésére. A gerezdek papírszerű héját könnyen el lehet távolítani, ha a lapos oldalát késsel megnyomjuk.
Azalék elkészítéséhez vágjunk apróra 6 gerezdet, majd egy pohár hideg vízben hagyjuk állni 6 órát.
Tinktúrához áztassunk be egy pohárnyi szétnyomott fokhagymát egy liter konyakba, s két héten keresztül naponta rázzuk fel. Naponta legfeljebb 3 leveseskanálnyit vegyünk be.
Két éven aluli gyermeknek csak kellő óvatossággal adható.


Fogyókúrázók fokhagymás túrója
A koplalókúra ritkán jelent élvezetet, de egy ilyen energiaszegény étellel esetenként bűnözhetünk is, ha az éhség nagyon kínoz bennünket. Ez a különleges ízű túró ugyanúgy illik a zöldségekhez, mint a Knackbróthoz vagy a diétás kekszhez.
Hozzávalók:
500 g sovány túró,
3 db fokhagymagerezd finomra vágva,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld,
1 evőkanál majonéz,
1 evőkanál világos borecet,
zeller-só és bors
Az adalékokat jól keverjük el egymással, végül ízesítsük zeller-sóval és borssal, majd helyezzük néhány órára hideg helyre. E túróval zeller is tölthető.
És a szaga?!
A fokhagyma fő problémája a szaga. A bűzlő rózsa továbbra is kellemetlen néhány embernek, habár az utóbbi évtizedekben a sok fokhagymát használó olasz és ázsiai konyhák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, más ország híresebb éttermei is büszkén szolgálnak fel fokhagymával erősen fűszerezett ételeket.
A fokhagymaszag elnyomására valamilyen hagyományos növényi leheletfrissítőt: petrezselymet, édesköményt vagy lepkeszeget rágjunk.
Amire vigyáznunk kell!
A fokhagyma vérrögképződést akadályozó hatása segíthet a szívinfarktus és a szívritmussal kapcsolatos rendellenességek néhány fajtájának megelőzésében, de gyógyszermennyiségben elképzelhetőleg problémát okoz azoknál, akiknek véralvadási problémáik vannak. Aki ilyen betegségben szenved, beszéljen orvosával mielőtt a fokhagymát gyógyszermennyiségben használná.
Néhány fokhagymára allergiás embernél bőrkiütés fejlődik ki érintéstől illetve fogyasztástól. Ha a növény bőrkiütést okoz, ne együnk belőle! Ismeretesek olyan esetek is, amikor gyomorpanaszokat váltott ki.
A fokhagyma bejut a szoptatós anyák tejébe, s ez a csecsemőknél hasmenést okozhat.
Soha nem közöltek olyan adatot, hogy koraszülést vagy szülési rendellenességet okozott volna
Egyéb figyelmeztetések
Az egészséges felnőttek, a nem szoptató és nem terhes nők számára, akiknek nincs véralvadási problémájuk, a fokhagyma még nagy mennyiségben is biztonságosnak tekinthető.
Gyógyszermennyiségben csak az orvossal beszélve használjuk! Ha kisebb kellemetlenségeket, pl. gyomorpanaszokat okozna, alkalmazzunk kevesebbet vagy hagyjuk abba használatát. Tudassuk az orvossal, ha bármilyen kedvezőtlen tapasztalatunk van, vagy a tünetek nem javulnak két héten belül jelentősen.


Hidegtűrő
A fokhagyma könnyen nő magról vagy gerezdről. Nevelése könnyebb az utóbbiról. Már kora tavasszal ültessük el 5 cm mélyen, egymástól 15 cm-es távolságra.
Jól tűri a hideget, ezért az utolsó fagyokat megelőzően már 6 héttel korábban el lehet ültetni. Legjobban a gazdag, mélyen megmunkált, porhanyós talajt szereti. Ne öntözzük túl! A teljes napfény neveli a legnagyobb gumókat, de elvisel némi árnyékot is. A nyár folyamán a virágnyeleknél vágjuk el, hogy a növény energiáját a kövér, aromaanyagokban gazdag gumókra tudja fordítani.
A gumókat késő nyáron gyűjtsük össze, hűvös, sötét helyen tároljuk
Vigyázzunk, ne sérüljenek meg, mivel a sérülések vonzzák a rovarokat, és elősegítik a penészesedést. Koszorúba vagy füzérbe fonva kiakaszthatjuk a konyhában, s amikor szükséges veszünk belőle.

Az orosz penicillin
Az I. világháború során a brit, a francia és az orosz katonai orvosok az elfertőzött sérüléseket fokhagyma-lével kezelték. Javallták még amőbás hasmenések megelőzésére és kezelésére.
1928-ban Alexander Fleming feltalálta a penicillint és ezzel megkezdődött az antibiotikumok kora. A II. világháborúban a fertőzött sebek kezelésében a penicillin és szulfamid típusú gyógyszerek már felváltották a fokhagymát. De az oroszok több mint 20 milliós vesztesége a második világháborúban felemésztette a penicillinkészleteket. A Vörös Hadsereg orvosai szilárdan hittek a fokhagymában, amelyet orosz penicillinnek neveztek.
A modern herbalisták a fokhagymát (és egyéb a hagyma nemzetségbe tartozókat) megfázásokra, köhögésekre, influenzára, lázra, hörghurutra, magas koleszterinszintre, valamint máj-, epe-, hólyag- és emésztőszervi problémákra ajánlják.


A fokhagyma gyógyhatása
A fokhagyma nem gyógyítja az epilepsziát vagy a süketséget, de a rengeteg tudományos bizonyíték kétségkívül mutatja, hogy a "szegény ember csodaszere" növényi csodagyógyszer.


Erős antibiotikum
Az I. világháborúban beigazolódott a fokhagyma több ezer éves hagyományos használata. A fertőzött sebek és az Endamoeba hystolytica protozon által okozott amőbás hasmenés sikeres kezelése megmutatta a baktérium és protozoák elleni hatása.
A fokhagyma baktériumölő alkotórészéről egészen 1920-ig nem tudtunk semmit. Ekkor a svájci Sandoz gyógyszergyár kutatói egy alliin nevű anyagot izoláltak a növényből. Az alliinnek magában nincs gyógyhatása, azonban amikor a fokhagymát rágják, apróra vágják, összezúzzák vagy szétnyomják, az alliinin érintkezésbe kerül a fokhagyma egyik enzimével (allináz), s ez alakítja át azt egy másik vegyületté (allicin), ami már hatásos antibiotikum.


A fokhagyma széles spektrumú antibiotikus tulajdonságát szó szerint egy tucat állat- és emberkísérlet igazolta 1920 óta. A fokhagyma elpusztítja a tuberkulózist, az ételmérgezést okozó és a női húgyhólyagot fertőző baktériumokat. Megelőzheti a influenzavírusok által okozott fertőzést is.
Kínai kutatók 21, gyakran végzetessé váló, cryptococcusok okozta meningitiszes eset fokhagymával való sikeres kezeléséről számoltak be. Számos kísérlet igazolta, hogy a gyógynövény hatásos a gombák által okozott epidermofitózis (lábujjak közötti gombafertőzés: Trichophyton mentagrophytes) valamint a hüvelyi gombafertőzések (Candida albicans) kezelésében.


Szívbetegségek és szívroham
A szokásosan használt gyógymódok nincs egy sem, ami megfelelő vetélytársa lenne a fokhagymának, különösen a keringési rizikófaktorok együttes jelentkezésében. Néhány gyógyszer csökkenti a vérnyomást, míg mások a koleszterinszintet, és vannak amelyek a szívinfarktust és a szívrohamokat kiváltó belső vérrögök képződésének a valószínűségét csökkentik. A fokhagyma - köszönhetően az allicinnek és más, a növényben található vegyületeknek (pl. az ajoénnek) - mindezt tudja.


Számos tanulmány, amely még a Sandoz-kísérletektől kelteződik, megerősíti a fokhagyma vérnyomást csökkentő képességét mind emberben, mind állatokban.
Több mint egy tucat folyóirat közölt a fokhagyma koleszterinszint-csökkentő tulajdonságát dokumentáló tanulmányokat. Egy megjelent közlemény olyan kísérletről számol be, amelyben a kutatók felkérték az önként jelentkezőket, hogy egyenek meg olyan ételt, ami 115 gr vajat tartalmaz - ami növeli a koleszterinszintet. A csoport fele 9 gerezd fokhagymát is megevett. 3 óra múlva a fokhagymát nem fogyasztó csoportnál az átlagos koleszterinszint 7%-kal nőtt, míg a fokhagymát evőknél 7%-kal csökkent. A kutatók következtetése:"A fokhagymának nagyon jelentős védőhatása van (a magas koleszterinszint ellen)".


Végül a fokhagyma segít megelőzni a szívinfarktust előidéző vérrögök képződését. Egy kutató azt mondta a növényről, hogy "legalább annyira hatásos, mint az aszpirin", amelyet mostanában vérrögképződést és szívinfarktust megelőző gyógyszerként reklámoznak.


Cukorbetegség
A fokhagyma egyaránt csökkenti a laboratóriumi állatok és az emberek vércukorszintjét! A diabétesz veszélyes betegség, amely szakorvos általi kezelést igényel. Aki cukorbetegségben szenved, minden veszély nélkül nyugodtan fogyaszthat több fokhagymát az orvos által előírt gyógymód mellett.


Rák
Örömteli bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a fokhagymának szerepe van a rák megelőzésében és gyógyításában. Egérből származó rákos sejteket két csoportra osztottak. Az egyik kezeletlen maradt, míg a másikat allicinnel kezelték, majd mindkettőből egerekbe injekcióztak. Azok az egerek, amelyek a kezeletlen rákos sejteket kapták, gyorsan elpusztultak, viszont a fokhagymakezelést kapott rákos sejtekkel injekciózott állatok között pusztulás nem fordult elő. Azóta több állatkísérlet mutatott hasonló eredményt.


Az állatkísérletekben kapott eredmények természetesen nem szükségszerűen alkalmazhatók emberre. De egy megjelent közlemény állítja, hogy a fokhagyma segít megelőzni az emberi gyomorrákot. A kutatók 1800, köztük 685 gyomorrákban szenvedő kínai táplálkozási szokásait tanulmányozták. A rákbetegek jelentősen kevesebb fokhagymát ettek, mint a többiek. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a fokhagymában gazdag étrend "jelentősen csökkentheti a gyomorrák kockázatát."


Ólommérgezés
Európai kísérletek azt tanúsítják, hogy a fokhagyma segíti az ólom és más nehézfémek kiürülését a szervezetből. Az ólom befolyásolja a gondolkodást és más komoly orvosi problémákat is okoz. Az ólomtartalmú üzemanyagoknak köszönhetően a nehézfém Észak-Amerikában már mindenkinek a szervezetébe beépült. A gyereke különösen érzékenyek hatásaira. Nyugodtan tegyünk fokhagymát a spagetti-szószba vagy más ételbe, amelyet a gyereke szeretnek.


Lepra
Az ókori ajurvédikus orvosok fokhagymát használtak a lepra (ma Hansen-kór) kezelésére. Egy kísérlet során indiai kutatók fokhagymakenőcsöt és nagy mennyiségű fokhagymát tartalmazó ételeket adtak Hansen-kórban szenvedőknek. Összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak e növényből, jelentős javulás volt kimutatható.


AIDS
Azon tanulmányok eredményei, amelyekben a fokhagymát az AIDS kezelésére próbálják használni, még csak előzetesek, de izgalmasak. Egy kísérlet során 7 AIDS-es betegnél, akik 3 hónapon keresztül napi egy gerezd fokhagymát ettek meg, a betegség miatt lecsökkent immunrendszer működésében jelentős javulást tapasztaltak. A kísérlet ideje alatt a krónikus herpesz-sebek 2 betegnél kitisztultak, míg másik kettőnél a tartós hasmenés (általános AIDS-tünet) szintén enyhült.

FOKHAGYMARECEPTEK
Hogyan próbálhatjuk ki a fokhagyma erőteljes fertőzést legyőző hatását? - Kisebb fertőzésekre a külsőleg használt fokhagyma-lé megfelelőnek bizonyulhat, de hiba lenne kizárólag a fokhagymára bízni a fertőző betegségek kezelését. Nem létezik olyan antibiotikum, beleértve a fokhagymát is, amely az összes fertőzést okozó mikroorganizmust elpusztítja. a betegség kezelésének legjobb megközelítése, amikor elvégzik az úgynevezett érzékenységi vizsgálatot; ennek során megnézik, melyik antibiotikum a leghatásosabb a betegséget okozó mikroorganizmus ellen, s az orvos majd ezt írja fel. Kérjük meg az orvost, vonja be a fokhagymát is az érzékenységi vizsgálatba. Vagy egyszerűen együnk fokhagymát az előírt gyógymód mellett!


Kutatók úgy találták, hogy egy közepes méretű gerezd százezer penicillin egység baktériumölő hatásával egyenértékű. A fertőzés típusától függően a szájon át szedhető penicillindózisok hatszázezertől 1,2 millióig terjednek. Ezzel 6-12 fokhagymagerezd egyenértékű. A legjobb, ha naponta 2-4-szer három gerezdet elrágunk.
A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a belső vérrögképződés valószínűségének csökkentését segítendő 3-10 gerezd napi fogyasztása ajánlott.
Hogy a gyógyhatásában semleges alliin az antibiotikum allicinné alakuljon át, a fokhagymát vagy meg kell rágni, vagy apróra vágva összezúzni vagy szétnyomni!


A fokhagyma főzése
A nyers fokhagymának csípős, maró íze van. Néhányan égető érzést tapasztalnak a nyelvükön. A főzés megszünteti a maró hatást, s ízét lágyabbá teszi.
Használjuk ételek ízesítésére. A gerezdek papírszerű héját könnyen el lehet távolítani, ha a lapos oldalát késsel megnyomjuk.
Azalék elkészítéséhez vágjunk apróra 6 gerezdet, majd egy pohár hideg vízben hagyjuk állni 6 órát.
Tinktúrához áztassunk be egy pohárnyi szétnyomott fokhagymát egy liter konyakba, s két héten keresztül naponta rázzuk fel. Naponta legfeljebb 3 leveseskanálnyit vegyünk be.
Két éven aluli gyermeknek csak kellő óvatossággal adható.


Fogyókúrázók fokhagymás túrója
A koplalókúra ritkán jelent élvezetet, de egy ilyen energiaszegény étellel esetenként bűnözhetünk is, ha az éhség nagyon kínoz bennünket. Ez a különleges ízű túró ugyanúgy illik a zöldségekhez, mint a Knackbróthoz vagy a diétás kekszhez.
Hozzávalók:
500 g sovány túró,
3 db fokhagymagerezd finomra vágva,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld,
1 evőkanál majonéz,
1 evőkanál világos borecet,
zeller-só és bors
Az adalékokat jól keverjük el egymással, végül ízesítsük zeller-sóval és borssal, majd helyezzük néhány órára hideg helyre. E túróval zeller is tölthető.
És a szaga?!
A fokhagyma fő problémája a szaga. A bűzlő rózsa továbbra is kellemetlen néhány embernek, habár az utóbbi évtizedekben a sok fokhagymát használó olasz és ázsiai konyhák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, más ország híresebb éttermei is büszkén szolgálnak fel fokhagymával erősen fűszerezett ételeket.
A fokhagymaszag elnyomására valamilyen hagyományos növényi leheletfrissítőt: petrezselymet, édesköményt vagy lepkeszeget rágjunk.
Amire vigyáznunk kell!
A fokhagyma vérrögképződést akadályozó hatása segíthet a szívinfarktus és a szívritmussal kapcsolatos rendellenességek néhány fajtájának megelőzésében, de gyógyszermennyiségben elképzelhetőleg problémát okoz azoknál, akiknek véralvadási problémáik vannak. Aki ilyen betegségben szenved, beszéljen orvosával mielőtt a fokhagymát gyógyszermennyiségben használná.
Néhány fokhagymára allergiás embernél bőrkiütés fejlődik ki érintéstől illetve fogyasztástól. Ha a növény bőrkiütést okoz, ne együnk belőle! Ismeretesek olyan esetek is, amikor gyomorpanaszokat váltott ki.
A fokhagyma bejut a szoptatós anyák tejébe, s ez a csecsemőknél hasmenést okozhat.
Soha nem közöltek olyan adatot, hogy koraszülést vagy szülési rendellenességet okozott volna
Egyéb figyelmeztetések
Az egészséges felnőttek, a nem szoptató és nem terhes nők számára, akiknek nincs véralvadási problémájuk, a fokhagyma még nagy mennyiségben is biztonságosnak tekinthető.
Gyógyszermennyiségben csak az orvossal beszélve használjuk! Ha kisebb kellemetlenségeket, pl. gyomorpanaszokat okozna, alkalmazzunk kevesebbet vagy hagyjuk abba használatát. Tudassuk az orvossal, ha bármilyen kedvezőtlen tapasztalatunk van, vagy a tünetek nem javulnak két héten belül jelentősen.


Hidegtűrő
A fokhagyma könnyen nő magról vagy gerezdről. Nevelése könnyebb az utóbbiról. Már kora tavasszal ültessük el 5 cm mélyen, egymástól 15 cm-es távolságra.
Jól tűri a hideget, ezért az utolsó fagyokat megelőzően már 6 héttel korábban el lehet ültetni. Legjobban a gazdag, mélyen megmunkált, porhanyós talajt szereti. Ne öntözzük túl! A teljes napfény neveli a legnagyobb gumókat, de elvisel némi árnyékot is. A nyár folyamán a virágnyeleknél vágjuk el, hogy a növény energiáját a kövér, aromaanyagokban gazdag gumókra tudja fordítani.
A gumókat késő nyáron gyűjtsük össze, hűvös, sötét helyen tároljuk
Vigyázzunk, ne sérüljenek meg, mivel a sérülések vonzzák a rovarokat, és elősegítik a penészesedést. Koszorúba vagy füzérbe fonva kiakaszthatjuk a konyhában, s amikor szükséges veszünk belőle