Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsuzsi és Andris babák népviseletbe öltöztetett gyűjteménye Kézdivásárhelyen

2011.04.06

 

Üzenet a Erdélyi magyarok a világban minden tagjának

 
A múlt hét közepén Kézdivásárhelyen járva meglátogattam az ottani céhtörténeti múzeumot, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felkeresem az 1974 óta itt "tartózkodó", időnként rejtegetett, Zsuzsi és Andris babák népviseletbe öltöztetett gyűjteményét. Képeket közöltem róluk oldalunkon, most néhány sorban ismertetném történetüket is.
A Ceausescu - diktatúra utolsó éveiben rejtegetni kellett a babákat, a múzeum lezárt termeiben. Az múzeum akkori igazgatója Incze László 1986-ban megkért hoznék számára néhány tekercs Kodak színes filmet, hogy lefotózza az akkor már nagy veszélyben levő babákat. Teljesítettem kérését. Sikerült is dokumentálnia az akkor meglévő gyűjteményt.
A kézdvásárhelyi múzeum külön épületrészében látható a Zsuzsi és Andris baba népviseletben címet viselő kiállítás. A 352 darabból álló gyűjteményből 247 van kiállítva. Az anyag származási helyét tekintve Románia 40 megyéjéből azt a 15-öt foglalja magába, amely nagyrészt a történelmi Erdélyt és a Részeket (Partium) jelenti. Erdély néprajzi tájegységei, etnográfiai csoportjai, szigetei, amelyeket a fent említett 15 megye lefed a következők: Érmellék, Fekete-Körös völgye, Kalotaszeg, Szilágyság, Mezőség, Torockó, Székelyföld, Csángóföld. Ez természetesen tovább bontható még kisebb tájegységekre, az alig egy-két helységet magába foglaló szigetekig. A kiállítás három teremben látható. A viseleteket 55 cm magas, mozgatható végtagú, hajas alvóbabákon, az aradi baba- és játékgyár termékein mutatják be.
A gyűjtemény törzsanyaga 1970-71-ben keletkezett a Jóbarát című magyar nyelvű gyermeklap pályázatára. (Az 1970 márciusa és 1971 decembere közt megjelent számokban van erre vonatkozó anyag.) A legjobb erdélyi viseletkutatókból és a lap szerkesztőiből álló zsűri a beküldött 250 ruhából 140-et ítélt megfelelőnek. Ezeket tárolási és kiállítási lehetőségek hiányában egy időszakos bukaresti kiállítás után a szerkesztőség átadta, mint becses néprajzi értéket, a Kovászna Megyei Múzeumnak. Az itt megrendezett kiállításon néhány viseletvarró kislány megígérte lakóhelye férfiviseletének elkészítését is. A fokozatosan kiegészülő anyagból kiállítást rendeztek Csíkszeredában, majd a kolozsvári Állami Magyar Színházban, ahol a díjkiosztás is megtörtént 1970 decemberében. Az anyag visszakerült a sepsiszentgyörgyi múzeumba, ahol szép kiállítást rendeztek belőle a Síppal-dobbal... címmel meghirdetett népi gyermekjáték versenyre érkező anyaggal együtt. A kiállítás rövid életű volt a fokozódó magyarellenes politika miatt. Innen került át 1974-ben a gyűjtemény egy része, majd 1996-ben a teljes anyag a kézdivásárhelyi múzeumba, és azóta itt látható a nagy látogatottságnak örvendő kiállítás. A gyűjtemény térben, kisebb-nagyobb fehér foltokat leszámítva, átfogja Erdély magyar lakosságú megyéit, valamint a történelmi Moldvában található Bákó (Bac?u) megye jelentős, magyarok lakta településeit.
 
 
 
 
Látogasd meg az Erdélyi magyarok a világban közösségét itt: http://www.erdelyimagyarok.com/?xg_source=msg_mes_network