Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófókusz 2011.05.26.

2011.05.26

Szombaton temetik Cs. Gyimesi ÉvátCs. Gyimesi Éva temetése május 28-án, szombaton lesz Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben (Krónika)


Szőcs Géza: szellemi és politikai rongálás történt Kolozsváron – A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára ártalmasnak nevezte, hogy a Mátyás-szoborcsoport elé ismeretlenek egy vitatható szövegű táblát helyeztek ki. Szellemi és politikai rongálásnak nevezte Szőcs Géza kulturális államtitkár azt, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal egy vitatott tartalmú táblát helyezett el a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport esztétikai terébe (MTV/Erdély.ma)

Diákhitel a határon túli magyaroknak – „Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra” – tudta meg lapunk. A diákigazolványt és az azzal járó kedvezményeket minden határon túli magyar diák igénybe veheti, aki felveszi a magyar állampolgárságot, vagy hazai köz-, illetve felsőoktatási intézményben tanul (MNO)

Băsescu magyarbarát füllentései tartják egyben a román kormányt – Az erdélyi magyarság számára kiemelkedő fontossággal bíró jogszabályok okoznak feszültséget a román kormánykoalícióban. Azonban nem annyira a nacionalista indulat, mint inkább a rossz kommunikáció, az emberi mulasztás és sok esetben a butaság található a problémák mélyén. Az RMDSZ a kormány és az ország stabilitását is veszélyeztetné, hogy álláspontját érvényre juttassa ezekben az ügyekben, a köztársasági elnök, Traian Băsescu pedig látszólag a magyarok érdekében hazudik a köztévében (Kitekintő/Erdély.ma)

Hagyomány született – Székelyföldi Napok – Egy hétig három megye számos helyszínén, sok kulturális rendezvénnyel zajlik a Székelyföldi Napok második kiadása. A cél: értékeink egységes megjelenítése, megmutatni egymásnak is mindazt, amit egy-egy megye művészei alkottak (Erdély.ma)

Csíki levelek a Szenátus tanügyi bizottságának – Magyarul könnyebb – Több mint ötven, pedagógusok, szülők vagy diákok által aláírt levelet postáztak tegnap a Csíki Anyák Egyesületének, valamint Csík Terület Ifjúsági Tanácsának képviselői a román felsőház tanügyi

bizottsága számára. A feladók azt kérik a testülettől, ne hagyják jóvá azt a törvénymódosító javaslatot, amely a földrajz és történelem oktatását ezentúl csak román nyelven tenné lehetővé (Hargita Népe)

Kormányzati forrásokat vontak be a Borvizek útja projekt önrész-finanszírozására – Egymillió euró hat településnek – „Kormánypénzből fedezik a Borvizek útja projektben részt vevő Hargita megyei települések hátralévő önrészét. Erre egymillió euró értékű kormánytámogatást sikerült megszerezni hat Hargita megyei település számára” – derült ki Hargita Megye Tanácsának tegnap Gyergyószárhegyen tartott soros ülésén (Hargita Népe)

 Rajt vagy célegyenes? – Érdemi előrelépést sejtető határozatot hozhat Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye tanácsának közgyűlése. A mai ülésen mindkét testület dönt arról, létrehozza-e a helyi, illetve a megyei önkormányzat közös társulását, amelynek célja a megyeszékhely turisztikai fejlődésének elősegítése (Háromszék)

Sorin Apostu folytatja a ferdítést, szerinte törvényes a második táblaSorin Apostu, Kolozsvár polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: törvényesen, a felújítási tervnek megfelelően áll a Mátyás-szoborcsoport előtt a Iorga-idézetet tartalmazó tábla. Az elöljáró annak ellenére ragaszkodik álláspontjához, hogy a kulturális és örökségvédelmi minisztérium az egyébként a korábban a polgármester által is aláírt felújítási tervvel igazolja: nincs engedély a hétfőn elhelyezett táblára. A polgármester azt is állítja, hogy semmiféle felszólítást nem kapott Kelemen Hunor kulturális minisztertől a tábla eltávolítására (Krónika)

Szatmáron és Váradon összefoghatnak, Kolozsváron kizárt a magyar együttműködés – Összefoghat a jövő nyáron rendezendő helyhatósági választásokon az RMDSZ, az MPP és az EMNP Nagyváradon és Szatmárnémetiben. Mint mondják, így lehet esélyük a polgármesteri tisztség megszerzésére. Kolozsváron eközben magyar–magyar verseny körvonalazódik. „Minden megyének más-más sajátosságai vannak, így az, hogy Marosvásárhelyen nem jött létre az elképzelt háromoldalú együttműködés, nem föltétlenül jelenti, hogy máshol, például Biharban sincs rá esély” – fejtette ki Biró Rozália, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke, amikor arról faggattuk, lehet-e számítani az immár három pártból álló romániai magyar politikum összefogására a helyhatósági választásokon. „Én a nyitottság híve vagyok” – jelentette ki Nagyvárad alpolgármestere, aki maga is többször versenybe szállt az elöljárói székért. Hangsúlyozta: az RMDSZ nemcsak a saját tagjait képviseli, hanem az egész magyar közösséget, így a párbeszédre szükség lehet. „Az önkormányzati választások első fordulójában az RMDSZ szép eredményeket szokott elérni, ám ha a választási törvény módosul, a teljes kampánystratégiát át kell gondolni, ugyanis az eddigitől eltérő helyzet áll majd elő” – fejtegette, arra utalva, hogy jövőre várhatóan egyfordulós lesz a voksolás, s a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt lesz a polgármester (Krónika)

Szász Jenő szerint rossz a kisebbségi törvény – A kisebbségi törvény megszavazásának a megakadályozását tűzte ki célul Szász Jenő MPP-elnök. A politikus úgy véli, a hangzatos címén túl a rendelkezés nem tesz eleget a romániai magyarság elvárásainak. Szász tegnap Marosvásárhelyen kifejtette, azon túl, hogy egybegyűjti a már érvényben lévő törvényeket, a hat éve a parlament asztalán porosodó tervezet semmivel sem kínál többet. „A jogszabály két negatívumot is tartalmaz” – hívta fel a figyelmet. „Egyrészt az autonómiatanácsok fenntartására kiszabott többletadó kivetésével diszkriminálja a kisebbségeket, másrészt a jelenlegi parlamenti képviseletre bízza a testületek megalakítását. Lehetőséget kínál az RMDSZ-nek, hogy a parlamentből az autonómiatanácsokba is átmentse a befolyását.” Szász beismerte, nem túl népszerű intézkedés a kisebbségi törvény tervezetét piszkálni, de mint mondta, a romániai magyarság zöme nem is ismeri annak szövegét. „Hat éve is jeleztük, most is fontosnak érezzük lerántani a leplet erről a kisebbségi törvénybe bújtatott újabb RMDSZ-manőverről, amelynek célja további monopolhelyzetet teremteni a szövetség számára” – vélekedett Szász. Szerinte csak azért vált hirtelen ilyen sürgőssé a tervezet elfogadtatása az RMDSZ-nek, mert a párt csúcsvezetői érzik, hogy az erdélyi magyar politikában elveszítették a monopóliumukat (Krónika)

Százéves a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium – Százéves lesz június 5-én a csíkszeredai Márton Áron és a Segítő Mária Gimnáziumnak otthont adó ingatlan, a város egyik legimpozánsabb épülete. A centenáriumi ünnepség terveiről a jelenleg teljes körű felújítás alatt álló gimnázium főbejáratánál megtartott rendhagyó sajtótájékoztató keretében számolt be tegnap Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester (Krónika)

Megy vagy marad Emil Boc kormányfő? – Folytatódtak tegnap a spekulációk Emil Boc kormányfő esetleges lecseréléséről – a legújabb verzió szerint Theodor Stolojant neveznék ki a kabinet élére (Krónika)

Bookfest: Egyre több román és magyar művet fordítanak le egymás nyelvére – „Napjainkban egyre több magyar író érzi feladatának, hogy magyar nyelven tolmácsolja a legjobb román műveket, ugyanakkor a romániai könyvkiadás is a magyar irodalom legjavát igyekszik megismertetni saját közönségével” - állapította meg szerdán a bukaresti nemzetközi könyvvásáron, a Bookfesten Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára és Bretter Zoltán, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója (Krónika)

Belső-erdélyi önkormányzati tanács alakul – A Székelyföldi Önkormányzati Tanács múlt hét végi létrejöttét követően holnap Kolozsváron megalakul a Belső-erdélyi Önkormányzati Tanács, az RMDSZ Kolozs, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Hunyad, Szeben és Krassó-Szörény megyei küldötteinek részvételével. Mint ismeretes, az RMDSZ Nagyváradon, idén februárban tartott X. kongresszusán elfogadott alapszabályzat értelmében az önkormányzati érdekképviselet új testületeként létrejönnek a regionális önkormányzati tanácsok. Az ülésre az Iskola Alapítvány kolozsvári székházának üléstermében kerül sor; napirenden szerepel a Belső-erdélyi Önkormányzati Tanács működési szabályzatának megvitatása és elfogadása, valamint a tanács elnökének és az elnökség tagjainak megválasztása. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség rendkívül fontosnak tartja a régiók szerinti leosztást, hiszen tudatában van annak, hogy eltérőek, változóak az igények, a prioritások, a cselekvési tervek (ÚMSZ)

Haldokló városok Romániában – „Komoly túlélési gondokkal kell szembenézniük a következő harminc esztendőben a romániai kis- és közepes városoknak” – húzta meg a vészharangot most közzétett tanulmányában a Román Akadémiai Társaság (ÚMSZ)

Bemelegítenek” a Székelyföld Napokra – „Második alkalommal szervezi meg a Székelyföld Napokat a három székelyföldi (Hargita, Kovászna és Maros) megyei önkormányzat” – jelentették be tegnap az önkormányzati vezetők Sepsiszentgyörgyön (ÚMSZ)

A Traian Vuia iskola­központ egykori tanulója ma az aligazgató – Tanév vége közeledtével, érettségi vizsgák idején jobban figyelünk az iskolákra, többek között a marosvásárhelyi Traian Vuia iskolaközpontra, ahova többféle okból látogattunk el: mert nemrég zajlottak le az iskolanapok, mert a tanintézmény tanulói jelentős sikereket értek el különböző versenyeken, s ebben az évben gyarapodik az osztályok száma. Mindezen események alkalmat adtak – dr. Mezei Sándor aligazgató segítségével, aki ebben az iskolában érettségizett 40 évvel ezelőtt – betekinteni a tanintézmény múltbeli és jelenlegi tevékenységébe, életébe (Népújság)

Alkotmánybíróságok kongresszusa – „Az intézményes megoldások csak részben szavatolják az alkotmánybíróságok függetlenségét, emellett nagyon fontos a politikai és jogi kultúra fejlettsége ahhoz, hogy az önállóságuk valóban érvényesüljön” – ez volt az Európai Alkotmánybíróságok Konferenciájának egyik fő következtetése (Népújság)

Románia most nem teljesíti az euróövezeti csatlakozás feltételeinek többségétLeonard Orban államelnöki tanácsadó szerdán azt nyilatkozta, hogy Románia jelen pillanatban nem teljesíti az euróövezeti csatlakozás feltételeinek többségét, úgy értékelve, hogy a 2015-ös időpont meghatározásának célja a reformok folytatása volt (Nyugati Jelen)

Eltolódtunk az eredmények irányábaKirály András oktatási államtitkár, az Arad Megyei RMDSZ elnöke nem vállal újabb mandátumot a szervezet élén, és tíz év után átadja helyét. Sikerekről, kudarcokról, szervezetépítésről beszélt a Nyugati Jelennek – „Nehéz összefoglalni ezt a tíz évet, és most nem a nosztalgia beszél belőlem, de kevés olyan dolgot tudnék felsorolni, ami rossz volt. Természetesen nem mindig a várt eredmények jöttek, de aki politikával foglalkozik, meg kell tanulnia, hogy egy dolog, amit elképzelsz, más, ami megvalósul és megint más, miként csapódik le közösségi szinten” (Nyugati Jelen)

Folytatódnak a Vállalkozói Akadémia akciói – A Nyugati Jelen is többször írt már a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Tanácsának (CNIPMMR) aradi fiókja által megnyert hároméves átfutású, uniós finanszírozású, több mint 4 millió lej értékű Vállalkozói (vezetőképző) Akadémia – a gondolattól az üzleti vállalkozásig című projektről (Nyugati Jelen)

Átalakítás előtt áll a kormány – Kormánya átalakítására készül Emil Boc miniszterelnök, de egyes sajtóértesülések azt sem tartják kizártnak, hogy maga Boc mond le kormányfői posztjáról, amit viszont maga az érintett cáfolt. Szerdán is élénk találgatás zajlott arról, hogy milyen lépésekre készül a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL). A pártelnök kormányfő szerdán találkozott pártkollégáival, ezt megelőzően Traian Băsescu államfővel is megbeszélést folytatott (Szabadság)

Ü Lesz magyar iskola Margittán, de nem egy épületben – Hosszas helyi küzdelmek, és viták után Horváth János Iskolacsoport néven 2011 szeptemberében megkezdi működését a Berettyó-parti város önálló magyar iskolája. A részletekről Nagy Gabriella, az Octavian Goga Főgimnázium igazgatóhelyettese, az új magyar iskola megbízott igazgatója, városi önkormányzati képviselő nyilatkozott lapunknak (http://www.reggeliujsag.ro/)

Búcsú Gyimesi Évától – „Amikor a tragédia okozta döbbenet elmúlik, és tompul a bűntudat, hogy milyen keveset tettünk érte, hogy mennyire nem háláltuk meg a munkáját, a tudását, a tanítását, a féltését, az emberségét, akkor majd lexikonokba zárják, életét és munkáit hosszú tanulmányokban, kötetekben fogják méltatni, elemezni. Szeretni fogják, és „szentté” avatják. Kanonizálják a kanonizátort: Cs. Gyimesi Évát. Félő azonban, hogy egyáltalán nem értik majd meg, sőt, félreértik, aztán pedig szem elől tévesztik, amit sokunk tanára számunkra, erdélyi magyarok számára jelentett. Mert bár alapművei – a Teremtett világ, a Gyöngy és homok, a Honvágy a hazában, a Kritikai mozaik, a Szem a láncban meg a többi – a könyvtárpolcon sorakoznak, az előadások varázsa elszáll, a le nem írt szavak elvesznek, kihullnak az emlékezetekből, és nem lesz kapaszkodó, mert érték-szószedetét, a „végső értékek” szócikkekbe sűrített tárát már nem fejezte be, nem tette le iránytűként az asztalunkra. Ki emlékszik majd arra, hogy csodálta a házát magával hordozó csigát, bolygótársnak titulálva tisztelte a gyönge fűszálat, őszintén és mélyen hívő ember volt, s kozmikus víziót épített magában a világról, a párhuzamosan létező univerzumokról? Hogy elbűvölte őt az információ tudománya, a fizika, a matematika? Hogy gyönyörűen rajzolt, csodálatosan varrt, és hogy a természet megszámolhatatlan sok más talentummal is megáldotta. Kinek lesz ez fontos ebben az egyre agresszívebb és napról napra türelmetlenebb világban, amelyben a hiábavalóságoknak jóval nagyobb az értéke minden másnál, amiben ő igazán hitt? Ki emlékszik majd arra, hogy a nagy sunyítás idején a fájdalmasan kevesek egyike volt, aki a bőrét a vásárra vitte, s ott is állandóan a kezében szorongatta az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát…8Tibori Szabó Zoltán (Szabadság)

Forrás: Kisebbségi sajtófókusz

EÖKIK · · www.eokik.hu