Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2014.05.22.

2014.05.22

 

 EP-választás - Németh Zsolt: erős magyar nemzeti érdekképviselet jöhet létre az EP-ben – „Az európai parlamenti (EP-) választás esélyt kínál arra, hogy megerősödjön a magyar nemzeti érdekképviselet az unióban” - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Külügyi Intézetben, szerdán. Az államtitkár Csáky Pál És eljött az angyal című könyvének bemutatóján beszélve kiemelte: az EP-választás esélyt jelent arra, hogy létrejöjjön egy olyan brüsszeli magyar lobbicsoport, amellyel elérhető, hogy egy magyar se lehessen másodrendű, jogfosztott személy a szülőföldjén, és megteremtsék a magyar egyenjogúságot Európában. Erre kínál lehetőséget a magyar nemzeti lista és a határon túli magyar pártok listái. Úgy vélte, élni kell az EP-választás nyújtotta, az uniós léttel járó egyedülálló lehetőséggel, hogy a magyarság ne passzív szereplő legyen, hanem cselekvő részese Európának (MTI)
Konferenciát rendeztek az erdélyi irodalomról Budapesten – Az erdélyi irodalom az elszakítottság idején és ma címmel rendeztek konferenciát szerdán Budapesten. A tanácskozáson irodalmi lapokról, szerzőkről, műveikről és a történelmi körülményekről is megemlékeztek az előadók (MTI)
TEK: kiszabadult az Ukrajnában foglyul ejtett magyar férfi – „Kiszabadult a vasárnap Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett magyar férfi” - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) Társadalmi Kapcsolatok Osztálya szerdán az MTI-vel (MTI) ÜKözös nyilatkozatban buzdít szavazásra az erdélyi RMDSZ és a felvidéki MKP – Közös nyilatkozatban buzdít az európai parlamenti választásokon való részvételre és "az elkötelezett magyar képviseletre" való szavazásra Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, és Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke. A mi hangunk - a mi Európánk című nyilatkozatban, amelyet az MTI-hez szerdán juttattak el, leszögezik: az Európai Parlament az egyetlen olyan intézmény, ahol a XX. század történelmi viharai ellenére a szabadon választott magyar képviselők határokon felülemelkedve együtt tevékenykedhetnek és igazolhatják a világ előtt, hogy nemzeti ügyekben egy a hangjuk, egységes a fellépésük (MTI)
Pályázatot hirdetett a Partiumi Autonómia Tanács a régió jelképeinek a megtervezésére – Nyílt pályázatot hirdetett szerdán a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) a Partium címerének és lobogójának a megtervezésére. Csomortányi István, a PAT elnöke a pályázatot meghirdető szerdai nagyváradi sajtótájékoztatón elmondta, szakmai konzultáció előzte meg a pályázat meghirdetését, és e konzultáció során a legkézzelfoghatóbb forrást a marosvásárhelyi levéltárból kapták. Az Erdélyi Országgyűlés 1659-ben Szászsebesen elfogadott határozata írja le az erdélyi nemzetek jelképeit, és rendelkezik azok elkészítéséről és használatáról. A pályázati kiíráshoz mellékelt 355 évvel ezelőtti határozat a négy folyóvizet és a kettős keresztet jelöli meg "Magyarország Erdélyhez incorporáltatott része" jelképeként. Partium pecsétnyomója és címere azonban a váradi vár török kézre jutása miatt sohasem készült el (MTI)
Biden Romániában: Az Egyesült Államok nem hagyja magukra NATO-szövetségeseit – ÖSSZEFOGLALÓ – „Az Egyesült Államok nem hagyja magukra NATO-szövetségeseit, a védelmi szövetség tagjai külső agresszió esetén megvédik egymást” - hangoztatta kétnapos bukaresti látogatása alkalmával több ízben is szerdán Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke. Biden a román államfővel és miniszterelnökkel folytatott megbeszélései alkalmával a korrupció elleni harc folytatását kérte vendéglátóitól, segítséget ígért az energetikai függetlenség megteremtéséhez, Oroszországnak pedig megüzente, hogy a szankciók súlyosbítására számíthat, ha akadályozza a vasárnapi ukrán elnökválasztást (MTI)
Washingtonban dől el a román elnökválasztás? – „Kit szeretne Washington elnöknek?” – találgatják Bukarestben az amerikai alelnök romániai nyilatkozatai kapcsán. Látogatásának második napján, szerdán ugyanis Joe Biden érzékeny belpolitikai témát is érintett, mégpedig az igazságszolgáltatás függetlenségét (Nsz)
Szatmárnémetibe látogat Orbán Viktor – Szatmárnémetibe látogat csütörtökön Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Lapunk értesülését sem az RMDSZ Szatmár megyei szervezeténél, sem a római katolikus egyháznál nem tudták megerősíteni, szerdán kora délután azonban a szövetség elnöki hivatala közleményt bocsátott ki az ügyben (Krónika)
Biden: le a korrupcióval! – Ismét a korrupcióellenes harc és a jogállam megszilárdításának fontosságáról beszélt szerdán Bukarestben Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke, aki kedden érkezett kétnapos látogatásra a román fővárosba (Krónika)
Biden Romániában: erősebb NATO kell! – „Elfogadhatatlan, hogy fegyveres erőszakkal módosítsanak határokat Európában, ezért elítéljük Oroszország kelet-ukrajnai területfoglalásait” – jelentette ki kedden a bukaresti Otopeni repülőtér melletti katonai légi támaszponton Joe Biden (Krónika)
A meggyalázott Petőfi-emlékműnél tisztelgett a főkonzul – A napokban megrongált, a fehéregyházi Ispán-kútnál állított Petőfi-emlékműnél helyezett el virágot Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja (Krónika)
Kezdődik a szakiskolai beiratkozás – a szakoktatást választó nyolcadikosoknak csütörtökön és pénteken ki kell kérniük beiratkozási lapjaikat általános iskolájukból, és hétfőn-kedden be kell nyújtaniuk ezeket a szakközépiskolában (Krónika)
A talárosok szerint Traian Băsescu kedvére kampányolhat – Elutasította az alkotmánybíróság szerdán a kormányfő beadványát, amivel Victor Ponta azt próbálta elérni, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek Traian Băsescu államfő beavatkozását az európai parlamenti (EP-) és időközi parlamenti választási kampányba (Maszol.ro)
Vincze az őshonos kisebbségek védelméért – Az RMDSZ EP-listáján harmadik helyen szereplő Vincze Lóránt Kolozsváron, sajtóértekezleten számolt be kampánytapasztalatairól, terveiről – „Érdekes tapasztalatokat szereztem az elmúlt hetekben az EP-választási kampány során. Azt észleltem, hogy az emberek nyitottak, és tájékozottak voltak az EP-választásokat illetően. A kampány során 15 megyéből 98 helységet kerestem fel, 76 000 kilométert tettem meg, és ez idő alatt közel 30 eurót fizettem ki az üzemanyag jövedéki adójaként, amellyel az erdélyi autópálya építését támogattam. Úgy láttam, hogy az emberek tisztában vannak az infrastruktúra-fejlesztés, az útépítés fontosságával, mivel tudják, hogy ez által több befektető lesz, akik munkahelyeket teremtenek és a helyi közösségeket erősítik” – fejtette ki Vincze (Szabadság)
Övön aluli ütés a magyar napoknak – A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tegnap nyilvánosságra hozott döntéséből kiderül: idén nem támogatják anyagilag sem a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN), sem a Vásárhelyi Forgatagot (VF) (Szabadság)
 
Forráa: Kisebbségi sajtófókusz Civitas Europica Centralis (CEC)