Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2014.05.19.

2014.05.21

 

ò        NAGYINTERJÚ – Kelemen Hunor: az emberek nem szeretik a belpolitikai cirkuszt – Fidesz-közeledés, az autonómiatervezet, Tőkés, MPP, katonai behívók, EP-választások és MOGYE. Az RMDSZ elnöke értékeli a pillanatot – „…tagadhatatlan, hogy az elmúlt esztendőkben a Fidesz-kormányhoz való viszonyunk változó volt. 2010-ben, 2012-ben, azon túl, hogy nekem a miniszterelnökhöz fűződő személyes viszonyom normálisnak mondható volt, a Fidesz által támogatott Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Párt politikai értelemben igenis az életünkre tört két választáson is – a parlamenti választáson már csak az EMNP, az MPP bölcsebb, megfontoltabb és felelősségteljesebb magatartást tanúsított. És nyilván ez valamilyen mértékben meghatározta az intézmények közti viszonyt is. A választásokat követően ezeket a dolgokat mi nagyon őszintén végigbeszéltük négyszemközt Orbán Viktorral. És látható volt az, hogy az, amit 2011-ben, az RMDSZ elnökválasztások előestéjén számon kértek tőlem, illetve elvártak, hogy a magyarországi politikai pártokkal, beleértve a Fideszt is, korrekt partneri kapcsolatot ápoljunk, igyekeztem megvalósítani. Ez egy percig sem jelentette azt, hogy a többi demokratikus párt vezetőivel, Mesterházyval, Bajnaival, Schifferrel ne legyen nekünk intézményes kapcsolatunk. Volt és van intézményes kapcsolatunk az említett politikusok mindenikével, és ez a tisztességes. Az is igaz, hogy mi az Európai Néppártban vagyunk, akárcsak a Fidesz. Attól a ténytől eltekinteni, hogy ugyanahhoz az európai politikai pártcsaládhoz tartozunk, teljesen értelmetlen, aki ezt nem akarja figyelembe venni, annak pedig más motivációja van. Ilyen körülmények között sem könnyű a partneri viszony kialakítása, de ez sokat javult, és én azt mondom, még tovább fog javulni, és a következő napokban ennek fogják látni az emberek a jeleit. Azt gondolom, hogy a magyarországi kormánypárttal, főleg, hogy ugyanabba a politikai családba tartozunk, partneri kapcsolatunk kell legyen …” (Transindex)
ò        AntalÁrpád: a székelyföldiek nem szakadárok, hanem autonómiapártiakAntal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Traian Basescu román államfő Székelyföldre vonatkozó vasárnapi kijelentésére reagálván kijelentette: Székelyföld lakosai és politikusai nem szeparatisták, hanem autonómiapártiak. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetét is vezető politikus egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: az államelnök "magas labdát adott fel" neki” - közölte a nMediafax hírügynökség. Traian Basescu egy vasárnapi jászvásári (Iasi) fórumon kérdésre válaszolva kijelentette, nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok "szeparatista törekvései" között. Hozzátette: Székelyföldön nincs ok aggodalomra. Ott az embereknek semmi kedvük a civakodásra, szeparatizmusra, elszigetelődésre. Ezt csak egyes politikusok erőltetik (MTI)
ò        Székelyföldnek autonómia kell (Barót) – Maratoni fórumot tartottak az Erdélyi Magyar Néppárt autonómiatervezetéről Baróton a református templomban vasárnap este: Toró T. Tibor pártelnök és Benedek Erika háromszéki elnök bő három órán keresztül tartott előadást, hallgatta a felszólalókat, és válaszolt a felvetett kérdésekre (Háromszék)
ò        Elfogadhatatlan a kettős mérce (Băsescunak válszolt Antal és Tamás) – „A jelenlegi geopolitikai helyzetben az erdélyi magyarságnak, a székelységnek is az az érdeke, hogy Románia stabil ország legyen, de a kettős mércét nem tudjuk elfogadni” – ezekkel a szavakkal reagált Antal Árpád és Tamás Sándor Traian Băsescu államelnök vasárnapi, Székelyföldre vonatkozó kijelentéseire (Háromszék)
ò        Nem szakadármozgalom az autonómiaharc – Tegyenek különbséget az autonómia és a szakadármozgalmak között – kérik román kollégáikat a háromszéki politikusok. Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi és Tamás Sándor, a szövetség háromszéki szervezetének elnöke hétfőn sajtótájékoztatón reagált Traian Băsescu hétvégi nyilatkozataira. Az államfő úgy vélte, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság, illetve a Székelyföld helyzete között nem lehet párhuzamot vonni, szerinte ugyanis egyes székelyföldi politikusok „szeparatisták” ugyan, de a székelyek nem. „A székelyföldi politikusok nem szakadárok, a székelyek pedig automomisták. Erről úgy győződhetnek meg, ha közigazgatási és jogi eszközökkel nem akadályozzák meg a népszavazást. Érdekünk, hogy Románia stabil ország legyen, de a kettős mércét nem fogadhatjuk el” – szögezte le Antal Árpád, emlékeztetve, hogy a román politikusok fontosnak tartják az ukrajnai románok jogait, de ugyanazokat a jogokat nem szavatolják a romániai magyaroknak, az ukránok pedig támogatják a krími tatárok autonómiáját, de felszisszennek, ha a Kárpát-medencei magyarok autonómiájáról van szó (Krónika)
ò        Székely–moldvai együttműködés született – Együttműködési szerződést kötött hétfőn a Hargita és a Neamţ megyei önkormányzat a két megye közötti szociális és gazdasági kapcsolatok erősítéséről. Az együttműködés keretében valósítanának meg például a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegség települést Gyergyódamukkal összekötő, 127A jelzésű útszakasz leaszfaltozását, illetve egy közösségi fejlesztési társulást is létrehoznának a közös tervek megvalósítására (Krónika)
ò        Szent László Napok: újra ünnepelnek a váradi magyarok – A tavalyinál is színvonalasabb, több eseményt és több társszervezőt felvonultató Szent László Napokat ígértek hétfőn a szervezők a tavaly jól bevált nagyváradi helyszínen, a Rhédey-kertben (Bălcescu-park) megtartott sajtótájékoztatójukon (Krónika)
ò        Gherman nyílt párbeszédet akar autonómiaügyben – „Az erdélyi társadalom még nem áll készen az autonómiára, túl kényelmes számára a központosított állam és az, hogy Bukaresttől várja a pénzt” – jelentette ki Sabin Gherman újságíró az Erdélyi Magyar Néppárt autonómiakaravánjának nagyváradi állomásán (Krónika)
ò        Kiújult az iskolavita Küküllőszéplak és Héderfája között – Elégedetlenséget váltott ki a küküllőszéplaki szülők körében a Maros megyei tanfelügyelőség azon döntése, miszerint a Maros megyei községben ősztől felszámolják az általános iskola V–VIII. osztályait, és a gyermekeket a szomszédos falvakba irányítják át (Krónika)
ò        Adevărul: Orbán Magyarországa lehet a oroszok trójai falóva az EU-ban – Az nAdevărul című lap Magyarország is ki akar szakítani részeket Ukrajnából címmel közölt cikket arról, hogy Orbán Viktor a magyar állam támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarok autonómiaigényét (Krónika)
ò        "Május 25-én ismét fel kell mutatnunk közösségünk erejét" – Maros megyei polgármesterekkel, alpolgármesterekkel és helyi RMDSZ elnökökkel találkozott hétfőn a Nyárádmagyaros községhez tartozó Nyárádselyében, a Bekecs-tetőn, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Borbély László politikai alelnök. Az egyeztetésen, amelyen az önkormányzati vezetőkkel az európai parlamenti választásokra való felkészülés utolsó szakaszáról, a helyi közösségek hatékony mozgósításáról egyeztettek, Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke, valamint Kacsó Antal nyárádmagyarosi polgármester is jelen voltak (Maszol.ro)
ò        Ha nem ülsz az asztalnál, előbb-utóbb felkerülsz a menüre” – Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével – Az Európai Parlamenti választási kampány utolsó hetébe érkeztünk, már csak pár nap maradt hátra május 25-éig, hogy eldöntsük: részt veszünk-e azon a szavazáson, amelynek révén erdélyi magyar képviselőket küldhetünk Brüsszelbe. Mitől jó ez nekünk? – kérdezhetjük, hiszen az Európai Unióval szemben számtalan elvárásunk teljesítetlenül maradt, sokszor úgy éreztük, különösen bennünket, magyarokat (le)kezelnek Brüsszelben. A hazai magyar pártok közül az RMDSZ indít jelölteket az EP-választásokon. Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel készített interjúnkban sok olyan kérdésre kerestük a választ, amely segíthet eldönteni, mitől jó az nekünk, hogy igenis „ott legyünk” képviselőink révén az Európai Parlamentben. „A román pártok egyikét sem foglalkoztatja az erdélyi magyarság sorsa, a nemzeti kisebbség identitásának a megőrzése. Ott kell tehát lennünk, ahol a bennünket is érintő döntéseket meghozzák” – derül ki a beszélgetésből – „…Az egyik nagyon fontos üzenet, hogy amikor huszonöt évvel ezelőtt visszanyertük a szabadságunkat, akkor visszanyertük azt a lehetőséget is, hogy szavazati jogunkkal szabadon éljünk. Menjünk el és használjuk ki azt az elvi lehetőséget, hogy időről időre beleszólhatunk az ország dolgaiba. A demokrácia már csak ilyen, attól függ, hogy az ember honnan nézi: a képviseleti demokráciát a szavazati jog gyakorlásán keresztül szokták megteremteni, s igenis élni kell a szavazati joggal! Ezt mondtuk jó szívvel ebben az esztendőben április 6-a előtt, ezt mondjuk május 25-e előtt is, és ezt fogjuk mondani minden egyes alkalommal, amikor a szavazati joggal választások előtt élni kell. Az ember csak akkor hiteles, ha minden ugyanabban a kérdésben, főleg elvi kérdésben, minden egyes alkalommal ugyanazt mondja. Ezért hangoztatjuk, hogy élni kell a szavazati joggal, s hogy ez a megmérettetés az erdélyi magyarok számára olyan lesz, mint egy népszámlálás. Hiszen akkor tudjuk felmutatni, hogy erős közösség vagyunk, ha a politikai képviseletet a szavazatainkkal biztosítani tudjuk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor Bukarestből azt fogják látni, hogy a magyar közösség széteső, tehát előbb-utóbb nem kell velük törődni – tulajdonképpen meggyengül a romániai képviseletnek, érdekérvényesítésnek is a lehetősége. Brüsszelből pedig azt fogják látni, hogy ez nem olyan erős közösség, ami számítana az európai politikában. Az erős közösségek mindig számarányuknak megfelelően tudnak képviseletet biztosítani a maguk számára, akár a dél-tiroliakról beszélünk, akár más kisebbségről. Márpedig ez nincs így, nekünk meg kell mutatnunk, hogy tudjuk, mit akarunk, tudjuk a céljainkat. Egy erős közösséget nem csak az önkormányzatokban illetve itthon, hanem az Európai Parlamentben is biztosítani tudjuk. Nem beszélve arról, hogy ha úgy alakul, hogy a 32 képviselő közül mind a 32 román párt képviselője, anélkül, hogy nacionalista retorikába belecsúsznék, nagyon határozottan állíthatom, közülük egyik sem fogja az erdélyi magyarok érdekeit képviselni. Ezt azért mondom ilyen határozottan, mert eddig sem tették. Egyik politikai pártnak sincs a programjában megoldáskeresés a nemzeti közösségek számára, a nemzetiségek identitásának megőrzése nem foglalkoztatja őket …” (Szabadság)     
     Voinea: nem kötünk újabb hitelszerződést a Nemzetközi Valutaalappal – „Biztosan a mostani lesz az utolsó hitelszerződése az országnak az IMF-fel és az Európai Bizottsággal” - jelentette ki a költségvetésért felelős miniszter (Transindex)

Forrás: Kisebbségi Sajtófókusz Civitas Europica Centralis (CEC) · ( +3630 904 6164, http://www.cecid.net/