Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2012.06.28

2012.06.28

Magyarország

Ü Elhunyt Berényi Dénes állami díjas atomfizikus – „Életének 84. évében szerdán elhunyt Berényi Dénes állami díjas atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnöke, az MTA Atommagkutató Intézetének egykori igazgatója” - olvasható az MTA honlapján (mta.hu) (MTI)

Ü Nyirő-ügy - Kövér kabinetfőnöke: bízunk a jogállamban – Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke az MTI-nek azt mondta, bíznak a román jogállamban és abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya. Veress László ezt arra reagálva közölte, hogy a Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, az író nevére szóló temetkezési engedélyt. Kövér László kabinetfőnöke az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy a Hargita megyei prefektus korábban elismerte: az újratemetés szervezői nem hibáztak, a hibát a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal követte el. „A prefektus ezen álláspontját a bíróság is megerősítette” - állapította meg. Kiemelte: a maguk részéről bíznak a román jogállamban, különös tekintettel arra, hogy a hatályos román polgári törvénykönyv 80. szakasza szerint az elhunyt személy megállapítható végakaratát tiszteletben kell tartani. "Ezért is bízunk abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya" - fogalmazott Veress László (MTI)

Ü  Németh Zsolt: nincs törésvonal a Fideszen belül – „A Külügyminisztérium államtitkára szerint a kormánypárt minden politikusa egyetért abban, hogy az egység megteremtését kell szolgálniuk Erdélyben. Nincs olyan törésvonal, ami megosztaná a kormánypárti politikusokat a külhoni magyarok politikai ügye mentén” – mondta az m1 Ma reggel című műsorában a Külügyminisztérium államtitkára (hirado.hu/Erdély.ma)

Ü Ismét válogat a Fidesz – Továbbra sem tekinti egyenlőnek az egyházakat a kormány; miután az egyházügyi törvény elfogadásával csaknem 300 felekezetet fosztottak meg jogállásától, a tervek szerint a közeljövőben a népszámlálási adatok alapján határoznák meg, hogy az elismert egyházak közül kik és mennyi oktatási és szociális intézményt tarthatnának fenn (Nszv)

 

Ü Őrségi napok a határon innen és túl – A hétvégén megnyitotta kapuit a XXXII. Őrségi Vásár, melynek középpontjában az őrségi ember kézműves hagyománya áll gazdag kultúrprogrammal ötvözve. A háromnapos rendezvénysorozat méltó nyitányaként a Kapornaki Találkozó idén is összekapcsolta a határon innen és túl élő magyarságot (Népújság, Lendva)

Ü Muravidéki kiadványok Budapesten – Az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten az elmúlt szerdán kettős „muravidéki” könyvbemutatóra került sor: bemutatták a Kepe házaspár év elején megjelent Kő kövön maradjon!, valamint Lendvai Kepe Zoltán és S. Sebestyén József Alsólendva vára című könyvét (Népújság, Lendva)

 

Románia

Ü Mesterházy: a határon túli magyarsággal való kapcsolatokban nincs helye a pártpolitikának – „A határon túli magyarsággal való kapcsolatokban nincs helye a pártpolitikának, erről egy nemzetpolitikai minimumot kell kialakítani” - vélekedett szerdán Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke Bukarestben, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel egyeztetett. Mesterházy - aki az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) frakcióülésére érkezett a román fővárosba - kedden az RMDSZ elnökével, szerdán pedig a szövetség képviselőházi és szenátusi frakcióvezetőivel is találkozott. Az MSZP elnöke azt mondta, hogy a szocialisták számára prioritássá vált a nemzetpolitika, ennek keretében azonban nem beavatkozni akarnak a határon túli magyarok politikai életébe, hanem annyi segítséget nyújtani, amennyit a magyar közösségek igényelnek. "Nem értünk egyet azzal a kormányzati állásponttal, ami megnyilvánult itt a választásokon, nevezetesen, a kormány tagjai, vezető fideszes politikusok itt kampányoltak, ezáltal rontották más politikai pártoknak az esélyeit Erdélyben: ez számunkra elfogadhatatlan" - mondta Mesterházy (MTI, Krónika)

Ü Nyirő-ügy - Megsemmisítette a Hargita megyei Törvényszék a temetési engedélyt [Frissített] – A Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt. Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere közölte: a polgármesteri hivatal fellebbezni készül az ítélet ellen (MTI)  

Ü KÖNYVJELZŐT RÁ! – Könnyen, gyorsan kereshető kisebbségi jogok – A MinLex egy több, mint 500 jogszabályt tartalmazó, folyamatosan frissülő adatbázis. A projekt gazdája a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Több mint 500, kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályt gyűjtött össze és tett hozzáférhetővé a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN). A MinLex projekt egy on-line adatbázis, ahol témakörök és kulcsszavak szerint lehet rákeresni a különféle jogszabályokra. „Korábban is készültek hasonló jogszabály-gyűjtemények. A MinLex újdonsága abban áll, hogy ez már nem papír-alapú gyűjtemény, hanem egy rendszeresen frissülő, interneten bárki által hozzáférhető, könnyen kereshető adatbázis” – mondta el Horváth István, a Kisebbségkutató Intézet elnöke. Horváth szerint az adatbázis elsősorban a jogalkalmazók, például önkormányzatok számára hasznos, de kisebbségi ügyekkel foglalkozó újságírók és civil szervezetek jogtanácsosai számára is érdekes lehet (Transindex)

Ü Alkotmánybíróság: teljességében alkotmányellenes az új választási törvény – „Teljességében alkotmányellenes a képviselőház által május 22-én megszavazott új parlamenti választási törvény, amely egyfordulós egyéni választókerületes szavazásról rendelkezik” – döntött az Alkotmánybíróság. A törvény arról rendelkezett, hogy a képviselőket és szenátorokat egyéni választókerületben, egy fordulóban válasszák meg, így minden esetben mandátumhoz jutna a legtöbb szavazatot szerző jelölt, szavazatvisszaosztás nem lenne, és a választási küszöböt is eltörölnék. A törvény arról is rendelkezett, hogy azokban a megyékben, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 7%-ot, de egyik választókerületben sem nyer kisebbségi képviselőjelölt, az abszolút számban a legtöbb szavazatot kapó kisebbségi jelölt szintén mandátumhoz jusson (Transindex)

Ü Nem kezdeményezi a bukaresti főügyészség az MPP feloszlatását – „A bukaresti főügyészség nem tett lépéseket az MPP megszüntetése érdekében” – áll a nyomozó hatóság Krónikának elküldött válaszlevelében. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára egy hete vetette fel, hogy a párttörvény értelmében feloszlatható az a párt, amelyik két egymást követő választáson nem szerez legkevesebb 50 ezer szavazatot. A politikai alakulatok megszüntetését a főügyészség kezdeményezi a bukaresti törvényszéknél, amely dönteni hivatott az ügyben (Transindex)

Ü A törvényszék megsemmisítette a Nyírő József nevére kiadott temetkezési engedélyt – A Hargita megyei törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, Nyírő József nevére szóló temetkezési engedélyt. Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője elmondta, a törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik az ezt követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen. Szász Jenő, a Nyírő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület és az MPP elnöke elmondta: azt szorgalmazzák, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. „Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét” - jelentette ki Szász. Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű (Transindex)

Ü Beiktatták Puiu Hasotti művelődési minisztert – Letette a hivatali esküt az összeférhetetlenség miatt lemondott Bogdan Diaconu utódja, az újonnan kinevezett művelődési miniszter (Bukaresti Rádió)

Ü Basescu utazhat az EU-csúcsra az alkotmánybíróság szerint – „Traian Basescu államfő utazhat Brüsszelbe a csütörtökön kezdődő EU-csúcsra, nem Victor Ponta miniszterelnök” – áll a román alkotmánybíróság szerdai közleményében. Az alkotmánybírák döntése szerint az Európai Tanács ülésén Romániát az államfőnek, nem a miniszterelnöknek kell képviselnie. Megjegyzik, hogy az államfő átadhatja ezt a hatáskörét a miniszterelnöknek, ha akarja (MTI/Erdély.ma)

Ü Ponta–Băsescu-vita: az államfő mehet az EU-csúcsra – „Nem Victor Ponta miniszterelnök, hanem Traian Băsescu államfő jogosult arra, hogy Romániát az Európai Tanács csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján képviselje” – döntötte el szerdán az Alkotmánybíróság. A taláros testület leszögezte: csak az államfő jelölhet más személyt maga helyett. A brüsszeli szervezők közben a kormányfői hivatal által átküldött lista alapján Pontát tüntették föl a résztvevők listáján. Ponta szerint az ítélet nem meglepő, mivel Băsescu a saját embereit nevezte ki az alkotmánybíróság tagjai közé, így az ötfős Băsescu-párti többség az államfőt támogatta. Ponta szerint azonban alkotmányellenes, hogy a taláros testület jóváhagyta, hogy az államfő vezesse az állam intézményeit, vagyis az államformát az alaptörvénnyel ellentétesen elnöki köztársaságnak tekintik (Krónika)

Ü Módosult a referendumtörvény – Elfogadta tegnap a képviselőház a népszavazási törvény módosításáról szóló jogszabályt. Ennek értelmében könnyebbé válik az államfő leváltása, miután az erről szóló népszavazáson immár nem az összes választójoggal rendelkező polgár, csupán a voksoláson résztvevők többsége szükséges a döntéshez (Krónika)

Ü Az unió kimondására készülnek az unitáriusok – „Kolozsváron a Bel-Magyar utcai unitárius templom június 28-án ad otthont az egyházegyesítő zsinatnak. Az ünnepi eseményen hosszú évtizedek álma válik valóra, s az unió kimondásával az Erdélyi Unitárius Egyház újraegyesül a Magyarországi Unitárius Egyházzal. A 16. században alakult egyház négy és fél évszázados viszontagságos története új szakaszához érkezett. Az unitárius egyház, miként a többi protestáns felekezet, a reformáció eredménye, és az egyetlen olyan antitrinitárius irányzat, amely Közép-Kelet-Európában, pontosabban Erdélyben és Lengyelországban intézménnyé tudott szerveződni. A lengyel közösségek a 17. században a katolikus reformáció következményeként megsemmisültek, míg a Kárpát-medencében a magyar unitárius közösségek napjainkig fennmaradtak. (Az erdélyi és lengyelországi fejleményektől függetlenül a 18. század végén Nagy-Britanniában, a 19. század első évtizedeiben pedig Észak-Amerikában alakultak unitárius egyházközségek. A magyarok tengeren túli hittestvéreikkel 1821 után vették fel a kapcsolatot.)…” 2Kovács Sándor, teológiai tanár (Szabadság)

Ü Leváltással fenyegetett miniszterekVictor Ponta kormányfő felkérte a minisztereket, hogy tegyék közzé a volt kormány tevékenységét ellenőrző vizsgálat eredményeit, és értesítsék a hatóságokat a felfedezett rendellenességekről. Figyelmeztette őket, hogy ha nem tesznek eleget ennek a kérésnek, nem maradnak a tárcák élén (Nyugati Jelen)

 

A régió hírei û Világtükör

Ü Kroes félti a magyar demokráciát – „Ismét Magyarország volt a téma egy brüsszeli konferencián, az egész napos páneurópai fórumon, többek között Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos jóvoltából” – írja a Magyar Nemzet. Az Európai Bizottság médiaügyekben is illetékes alelnöke egy június 10-i interjúban újabb sirámokat osztott meg: szerinte a magyar médiatörvény legújabb verziója sem felel meg az európai elvárásoknak, a sajtószabadság állapota pedig egyenesen aggasztó. Neelie Kroespártatlan” megnyilvánulásai miatt néhány hónapja Szájer József európai parlamenti képviselőnek is „kinyílt a bicska a zsebében”. Nyílt levelében akkor arra kérte a biztost, próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról. A politikus két alkalommal is hazánkat emelte ki példaként bírálata alátámasztására, amikor azt mondta, már az Európai Unióban is van olyan ország, ahol a média szabadságához való alapvető jogot fenyegetik, és ez gátja a jó kormányzásnak is. Kroes szerint a magyar helyzet fenyegeti a polgárok szabadságjogait és magát a demokráciát is (MNO)

Ü Ragaszkodnak a támogatások jelenlegi szintjéhez – „Az Európai Parlament közép-európai néppárti képviselői egyértelműen kiállnak a kohéziós források jelenlegi szintjének fenntartása mellett” – közölte szerdán Surján László EP-alelnök (KDNP), akinek kezdeményezésére közös nyilatkozatot fogadtak el a témában a csütörtök-pénteki európai uniós csúcsértekezlet kapcsán, ahol először kerül megvitatásra az EU következő, 2014-2020 közötti többéves keretköltségvetése. A magyar képviselő közleménye szerint a nyilatkozatban kijelentik: „A kohéziós politika az Európai Unió leghatékonyabb eszköze az európai hozzáadott értékkel rendelkező stratégiai beruházások növelésére, valamint az EU 2020 stratégiában megfogalmazott célok elérésére. Hatékonyságát következetesen bizonyította a gazdasági növekedés fokozásában és a munkahelyek számának növelésében. Segítségével az utóbbi tíz évben 2,4 millió munkahely jött létre Európában. Ezért minden olyan kísérlet, amely akadályozni kívánja a kohéziós alapok legalább a jelenlegi szinten való felhasználását, ellentétes az európai polgárok érdekeivel és megkérdőjelezi a szolidaritás, valamint az 'egység a sokféleségben' alapelvein nyugvó Európa céljait.” (MNO)

Ü "Olykor a diplomáciát erővel kell megtámogatni" – „Ahhoz, hogy szuperhatalom legyen, Európának meg kell erősítenie katonai képességeit” – szögezte le Radoslaw Sikorski lengyel és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter egy szerdai varsói pódiumvitán. Sikorski hangsúlyozta: Lengyelország azon van, hogy beinduljon az állandó katonai együttműködés az EU-n belül. Kissinger egyebek között arról beszélt, hogy hiányzik a közös európai hang, ezen belül különösen a „stratégiai megközelítés". Sikorski erre azzal válaszolt, hogy Európának van közös hangja a kereskedelmi ügyekben, az a kérdés, hogy akar-e hasonló megközelítést a stratégiai kérdésekben is – Kissinger szerint gazdasági területen Európának megvan a képessége ahhoz, hogy az Egyesült Államokkal egyenrangú szuperhatalommá váljon. „De tudatában vagyunk annak, hogy az erő státusa a katonai képességekben is kifejeződik" – jegyezte meg. Mint mondta, Európa egészét tekintve ez az erő kevés ahhoz képest, amit az egyes tagállamok ajánlani tudnának. „Az a kérdés – folytatta –, hogy az egyes tagállamok és társadalmak akarnak-e bizonyos áldozatot hozni a jövő érdekében. Úgy vélte, hogy az áldozatvállalás szándéka ma kisebb, mint korábban…” (MNO)

Ü Martonyi kitüntette Bernd Posselt EP-képviselőt – Magyar Érdemrend Középkeresztjét nyújtotta át Bernd Posselt európai parlamenti (EP) képviselőnek Martonyi János külügyminiszter szerdán. A keresztényszociális politikus, a Szudétanémet Szövetség szóvivője, a Németországi Páneurópa Unió elnöke a Magyarország és Németország közötti sokoldalú és baráti kapcsolatok előmozdításáért, valamint az európai kisebbségek érdekeinek képviseletéért kifejtett tevékenységének elismeréseként részesült a kitüntetésben. Köszöntőjében Martonyi János hangsúlyozta: Posselt politikusként, európaiként, németként és bajorként sokat tett a magyar–német kapcsolatok fejlesztéséért (MNO)

Ü "Néger" igazolvány készült Lettországban Barack Obamának – A Lettországban élő orosz ajkúak jogaiért küzdő aktivisták "nem állampolgár" részére szóló személyi okmányt készítettek Barack Obama amerikai elnöknek, feleségének és a balti államba csütörtökön ellátogató Hillary Clinton külügyminiszternek. „A dokumentumokat átadták az Egyesült Államok rigai nagykövetségének” - adta hírül szerdán a ‡lenta.ru orosz hírportál. A Lettországban "néger" igazolványnak is nevezett dokumentum lényegesen kevesebb jogot biztosít birtokosának, mint egy teljes értékű lett okmány. A "nem állampolgári" irattal rendelkezők nem vehetnek részt választásokon, nem dolgozhatnak állami intézményeknél. Ilyen igazolványokkal több mint 300 ezren rendelkeznek a körülbelül 2,3 millió lakosú balti államban, zömében orosz ajkú volt szovjet állampolgárok (Nszv)

Ü A horvát miniszterelnök a vajdasági autonómiatörekvésekről – Szerbiának EU-taggá válás érdekében igazodnia kell a kisebbségekkel kapcsolatos európai elvárásokhoz – A szerbiai autonómiatörekvések értékeléséről is kérdezték magyar országgyűlési képviselők szerdán Strasbourgban Zoran Milanović horvát miniszterelnököt, aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének nyári ülésszakán találkozott a képviselőkkel. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt kérdezte a sikeres EU-csatlakozási tárgyalásokon már túljutott Horvátország kormányfőjétől, hogy milyen tanácsot adna a szintén az unióba törekvő Szerbiának az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. Milanović úgy vélekedett, hogy Szerbiának a taggá válás érdekében igazodnia kell a kisebbségekkel kapcsolatos európai elvárásokhoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vajdaságban számos nemzeti közösség él, és ott létezik is bizonyos fokú autonómia, amit szerinte bizonyára tovább kell még fejleszteni (Vajdaságma.info)

 

Vélemény, publicisztika, interjú

 

 Ü Laphalálok – „Aki egész életét szerkesztőségek szűkebb vagy lazább kötelékében élte le, s pályafutásáról különféle szerkesztőségek nyújtanak bizonylatot, óhatatlanul átél személyesen is egy vagy több laphalált is. Én sem lehettem kivétel. Aki egész életét szerkesztőségek szűkebb vagy lazább kötelékében élte le, s pályafutásáról különféle szerkesztőségek nyújtanak bizonylatot, óhatatlanul átél személyesen is egy vagy több laphalált is. Én sem lehettem kivétel. Az első ilyen „halál”, amely testileg-lelkileg alaposan megrázott, 1989 decemberében következett be, amikor az addig „bombabiztosnak” tudott központi Előre egyik pillanatról a másikra megszűnt létezni. Méghozzá nem attól, mintha ellehetetlenült volna további megjelenése, hanem egyszerűen a rendszer omlott össze, amelyet kiszolgált, és amelynek mindennap megjelenő faliújságja volt. Ám a pillanat nemcsak rombolt, hanem egyben épített is: a fölöslegessé vált napilap kereteiből percek alatt megvethettük főnixmadarunk ágyát, s minden hatalmi beleszólást mellőzve új napilapot avattunk: a Romániai Magyar Szót…” 2Cseke Gábor (ÚMSZ)

Ü Betett Erdély? – „Azt mondja román újságíró barátom, aki tudtommal egy rossz szót nem írt le rólunk: „Ti nem veszítek észre, hogy az ‚Erdély(i)’ megnevezés gyakori használata a választási plakátokon még azokat a román szavazókat is elviszi, akik különben az RMDSZ-re adnák voksukat? Márpedig itt, Szatmárban a vegyes házasságok okán is igen jelentős ez a réteg. Persze, értem én, miért Erdély és miért nem Románia, így próbáltok lelkileg is közelebb kerülni a szeretett szülőföldhöz és azokhoz, akiknek az erdélyiség mindig mást jelentett, mint a román fennhatóság…” 2Sike Lajos (ÚMSZ)

Ü A jéghegy csúcsa – „Egy jogállamot pontos törvények és vezetőcseréktől független, a törvények és szabályzatok által hatékonyan működő intézmények határozzák meg. Ebben a jogállamban az állampolgároknak tisztségeiktől, vagyoni állapotuktól, származásuktól és más jellemzőiktől függetlenül ugyanolyan jogaik és kötelességeik vannak, következésképpen a törvények és az intézmények előtt mindenki egyenlő, nincsenek kivételek…” 2Székedi Ferenc (ÚMSZ)

Ü Párhuzamok a börtönkapuban – „Lövés dördült a bukaresti éjszakában a múlt héten, s bár a Shmith and Wesson revolver hangját senki sem hallotta, Adrian Năstase volt miniszterelnök jogerős elítélése, majd a pár óra múltán elkövetett állítólagos öngyilkossági kísérlete arra mindenképpen jó volt, hogy pár napra elterelje a figyelmet a brüsszeli uniós csúcson való részvételről, illetve a nyári plágiumbotrányokról…” 2Szűcs László (Erdélyi Riport)

Ü Pártnál sokkal több – „Az erdélyi magyarság egy-egy számottevő, demográfiailag és kulturálisan is igazán életképesnek nevezhető csoportja él Szatmár­németiben, hasonlóképpen Nagy­vára­don. Több tízezer lelket számláló, tagolt társadalmat alkotó, két emberi kommunitás, amely egyházakat, oktatási hálózatot, saját művelődési életet, gazdasági vállalatokat képes fenn­tartani, melynek biztosan van jövője…” 2B. Kovács András (Háromszék)

Ü  

Cikkek

& Mesterházy: a határon túli magyarsággal való kapcsolatokban nincs helye a pártpolitikának

 

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

    Bukarest, 2012. június 27., szerda (MTI) - A határon túli magyarsággal való kapcsolatokban nincs helye a pártpolitikának, erről egy nemzetpolitikai minimumot kell kialakítani - vélekedett szerdán Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke Bukarestben, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel egyeztetett.

 

    Mesterházy - aki az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) frakcióülésére érkezett a román fővárosba - kedden az RMDSZ elnökével, szerdán pedig a szövetség képviselőházi és szenátusi frakcióvezetőivel is találkozott.

    Az MSZP elnöke azt mondta, hogy a szocialisták számára prioritássá vált a nemzetpolitika, ennek keretében azonban nem beavatkozni akarnak a határon túli magyarok politikai életébe, hanem annyi segítséget nyújtani, amennyit a magyar közösségek igényelnek.

    "Nem értünk egyet azzal a kormányzati állásponttal, ami megnyilvánult itt a választásokon, nevezetesen, a kormány tagjai, vezető fideszes politikusok itt kampányoltak, ezáltal rontották más politikai pártoknak az esélyeit Erdélyben: ez számunkra elfogadhatatlan" - mondta Mesterházy.

    Az MTI kérdésére, hogy miként újult meg az MSZP nemzetpolitikája, Mesterházy azt mondta, ez azzal kezdődött, hogy az MSZP frakció megszavazta a kettős állampolgárságot.

    "Mi fontos szimbolikus aktusnak tekintettük ezt: amióta Románia is EU tagja, inkább szimbolikus és érzelmi kötödést jelent a magyar állampolgárság" - magyarázta az MSZP elnöke. Hozzátette, a parlamenti munka során támogatják az olyan ügyeket, prioritásokat, amelyek a határon túli magyarság számára is fontosak, például azokat, amelyek a támogatáspolitikával kapcsolatosak.

    Az RMDSZ vezetőivel zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés után a szocialista politikus az MTI-nek elmondta: a határon túli magyarsággal való kapcsolatokat nem ideológiai alapon építik, ebben a pártpolitikának nem lehet szerepe.

    "Mi nem pártpolitikai alapon akarunk lépéseket, gesztusokat tenni, hanem a téma fontossága okán, erről a parlamentben is nemzeti minimumot kellene kialakítani, ami nem politikai vita tárgya, hanem egy józan konszenzust övező kérdéskör" - jelentette ki az MSZP elnöke.

    Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke, a bukaresti képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke a találkozó után elmondta: az RMDSZ már 1990 óta az egyenlő közelség elvét követi a magyarországi pártokhoz fűződő viszonyában, és jó kapcsolatra törekszik a magyarországi pártokkal, azokkal, amelyek figyelembe veszik az erdélyi magyarság akaratát. Hozzátette: ez az akarat megnyilvánult a helyhatósági választásokon, amikor az RMDSZ hiteles képviselője maradt a romániai magyarságnak az önkormányzatokban.

    "Fontos, hogy ne lépjenek túl egy bizonyos határt, ami most, a kampányban megtörtént, és ezt nem tudjuk értékelni. Mi felnézünk Magyarországra, egy erős Magyarországot akarunk, ahol ne legyenek olyan konfliktusok, amelyek például befolyásolják a határon túli magyarságot negatívan, ezt kérjük a magyar kormánytól, ezt kérjük a magyar politikusoktól" - mondta az RMDSZ politikai alelnöke. Ûvissza

 

 

& Nyirő-ügy - Megsemmisítette a Hargita megyei Törvényszék a temetési engedélyt - FRISSÍTETT (új: Bunta Levente polgármester álláspontja)

 

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

    Kolozsvár/Csíkszereda, 2012. június 27., szerda (MTI) - A Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt. Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere közölte: a polgármesteri hivatal fellebbezni készül az ítélet ellen.

 

    "A törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a kiadott iratot" - közölte az MTI-vel Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője. A törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik a kézbesítést követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.

    Szász Jenő, a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek elmondta: "azt szorgalmazzuk, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét" - jelentette ki Szász. Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű.

    Szász Jenő - aki három cikluson át volt Székelyudvarhely polgármestere - megemlítette, hogy a városházán évente mintegy háromszáz hasonló iratot állítanak ki, és az elmúlt 22 évben egyet sem rontottak el a Nyirő József papírját leszámítva. Szász Jenő úgy vélte, ez a körülmény szándékosságot sejtet: mintha a temetést meg akarták volna akadályozni.

    Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere az MTI-nek elmondta, tekintettel kell lennie a törvényszék döntésére, de - mert meg van győződve arról, hogy az általa aláírt dokumentum megfelelő volt - a polgármesteri hivatal fellebbezni készül az ítélet ellen.

    "Ha azonban megfogalmazódik annak az igénye, hogy bocsássunk ki egy új igazolást és ne a peres utat válasszuk, megfontoljuk ennek a lehetőségét is. Én ezt a megoldást is tudom támogatni" - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, ehhez a kérvényezőknek is új, immár hibátlan iratcsomót kellene benyújtaniuk. "Azt szeretnénk, hogy Nyirő József hamvai az író végakarata szerint minél hamarabb nyugalomra térhessenek" - szögezte le Bunta Levente.

    Nyirő József hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, hogy az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. Amint azt Augusta-Cristina Urzica prefektus elmagyarázta, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

    A prefektus a Hargita megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését. A román törvények értelmében a közigazgatási bíróságon megtámadott határozatok hatályát mindaddig felfüggesztik, míg ítélet nem születik azokról. A prefektusi intézkedés mintegy beteljesítette a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatait. Székelyudvarhelyen május 27-én nem temették el az író hamvait, csak ökumenikus áhítatot tartottak emlékére. Ûvissza

 

& Nyirő-ügy - Kövér kabinetfőnöke: bízunk a jogállamban

 

    Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke az MTI-nek azt mondta, bíznak a román jogállamban és abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya. Veress László ezt arra reagálva közölte, hogy a Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, az író nevére szóló temetkezési engedélyt.

 

    Kövér László kabinetfőnöke az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy a Hargita megyei prefektus korábban elismerte: az újratemetés szervezői nem hibáztak, a hibát a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal követte el. A prefektus ezen álláspontját a bíróság is megerősítette - állapította meg.

    Kiemelte: a maguk részéről bíznak a román jogállamban, különös tekintettel arra, hogy a hatályos román polgári törvénykönyv 80. szakasza szerint az elhunyt személy megállapítható végakaratát tiszteletben kell tartani. "Ezért is bízunk abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya" - fogalmazott Veress László. 

    A Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt. "A törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a kiadott iratot" - közölte az MTI-vel Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője. A törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik a kézbesítést követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.

    Szász Jenő, a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek elmondta: "azt szorgalmazzuk, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét" - jelentette ki Szász. Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű.

    Szász Jenő - aki három cikluson át volt Székelyudvarhely polgármestere - megemlítette, hogy a városházán évente mintegy háromszáz hasonló iratot állítanak ki, és az elmúlt 22 évben egyet sem rontottak el, a Nyirő József papírját leszámítva. Szász Jenő úgy vélte, ez a körülmény szándékosságot sejtet: mintha a temetést meg akarták volna akadályozni.

    Nyirő József hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, mert az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. Amint azt Augusta-Cristina Urzica prefektus elmagyarázta, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

    A prefektus a Hargita megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését. A román törvények értelmében a közigazgatási bíróságon megtámadott határozatok hatályát mindaddig felfüggesztik, míg ítélet nem születik azokról. A prefektusi intézkedés mintegy beteljesítette a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatait. Székelyudvarhelyen május 27-én nem temették el az író hamvait, csak ökumenikus áhítatot tartottak emlékére. Ûvissza

 Készítette: Boér Krisztina

 

 

[1] a Figyelőben előforduló rövidítések:

- Nsz =

Népszabadság

- MN =

Magyar Nemzet

- MH =

Magyar Hírlap

- Nszv =

Népszava

- EH =

Esti Hírlap

- MaNcs =

Magyar Narancs

- ÉS =

Élet és Irodalom

- VH =

Vasárnapi Hírek

- Vg =

Világgazdaság

- Ng =

Napi Gazdaság

- MR =

Magyar Rádió

- NYEST=

Nyelv és Tudomány

- ÚMSZ =

Új Magyar Szó

- ÚMKÚ =

Új Magyar Képes Újság (Eszék)

- KISZo =

Kárpáti Igaz Szó

- SZFÚ =

Szatmári Friss Újság

SZÚonline=

Szabad Újság Online

- SZMH =

Szatmári Magyar Hírlap

 

- UH =

Udvarhelyi Híradó

 

- ROH =

Romániai Online Hírhatár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Kárpát-medencei Sajtófókusz" friss számát (a CivitasEuropica Centralis (CEC) napi sajtófigyelője