Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2011.03.25

2011.03.25

A MÚRE szerint nem a tolmács a megoldás – Miután országos botrány kerekedett abból, hogy március 15-én Orbán Viktor magyar kormányfő üzenetét – amelyet a bukaresti magyar nagykövet felesége, Bajtai Erzsébet tolmácsolt – egy hírügynökségi tudósító félreértette, a vásárhelyi román újságírók azt kérik: ezután a magyar nyelven tartott rendezvényeken biztosítsanak számukra tolmácsot. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) szerint viszont elvárható, hogy a magyar közösségekben dolgozó újságírók, tudósítók ismerjék a munkavégzésükhöz szükséges nyelveket. Egy, a MediaSind Mureş szakszervezet nevében fogalmazott és szétküldött dokumentumban román újságírók arra szólítják fel a magyar civil- és politikai szervezeteket, hogy a nem román nyelven zajló rendezvényeiken biztosítsanak tolmácsokat számunkra. Kérésüket arra alapozzák, hogy elkerüljék a március 15-i esethez hasonló, félremagyarázó tudósításokat, amikor is az egyik országos hírügynökség munkatársa tévesen olyan passzusokat is beemelt Orbán Viktor üzenetébe, amelyek eredetileg nem képezték a magyar miniszterelnök levelének részét (Hargita Népe)

Összefogás az utcanevekért – A sepsiszentgyörgyi magyar és román civil szervezetekhez fordult felhívással Antal Árpád polgármester: kapcsolódjanak be a polgármesteri hivatal oldalán abba a perbe, amelyet a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma kezdeményezett az új utcaneveket jóváhagyó három tanácshatározat érvénytelenítéséért (Háromszék)

Március 15-i beszédek: nincs döntés az elítélő nyilatkozatról – A bukaresti képviselőház távolmaradások miatt döntésképtelen külügyi bizottsága nem vitathatta meg szerdán azt a nyilatkozattervezetet, amelyet az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolt a magyarországi politikusok március 15-i üzeneteinek elítélésére. Korodi Attila, aki az RMDSZ színeiben tölti be szakbizottsági elnöki tisztét, elmondta: a bizottság 23 tagja közül csak öten jelentek meg az ülésen. Korodi rámutatott, hogy a liberálisok nyilatkozata szakbizottsági jelentés nélkül is a képviselőház asztalára kerülhet, ugyanis a külügyi bizottságnak szerdáig kellett volna jelentést készítenie a nyilatkozatról, de az állandó bizottság által megszabott határidő így lejárt (Krónika)

Zsigmond: ha sürgős az állampolgárság, irány Magyarország! – Akinek sürgős a magyar állampolgárság megszerzése, Magyarországon nyújtsa be a honosítási kérelmet, javasolja Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul. Sepsiszentgyörgyi bemutatkozó látogatása során a magyar diplomata arra kért mindenkit, vegyék figyelembe, hogy bár történt bővítés, a csíkszeredai konzulátus csak egy kis közigazgatási egység, és az igénylésekhez mérten viszonylag kevés magyar állampolgárságot igénylőt tudnak kiszolgálni (Krónika)

Forrás:

Kisebbségi Sajtófókusz EÖKIK www.eokik.hu

Kisebbségi Sajtófókusz