Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2011.03.22

2011.03.22

 Új lehetőségek az anyanyelvű orvos- és gyógyszerészképzésben - Az új tanügyi törvény (2011/1.) nem teszi lehetővé, hogy állami finanszírozású önálló magyar egyetem létesüljön Romániában. Ezt erősíti meg a magánegyetemekre vonatkozó előírás, amely leszögezi, hogy magán felsőoktatási intézmények csak tandíjas oktatási szerkezetként működhetnek. Továbbá a 365-ös cikkely is, amely a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet valamint a Művészeti Egyetemet multikulturális felsőoktatási intézménynek nyilvánítja. Az 1999. évi 151-es jogszabályhoz képest viszont előrelépést jelent, hogy az új törvény a kisebbségek nyelvén karok, tagozatok, oktatási vonalak és oktatási programok működését írja elő - Interjú dr. Nagy Örs professzorral, az egyetem tanulmányi rektorhelyettesével (Népújság)
 Romániai magyar gazdasági portál indult - Romániai magyar gazdasági portál kezdte meg működését, amely elemzéseket, aktuális információkat, szolgáltatásokat és szakértői blogokat tartalmaz a www.penzcsinalok.ro cím alatt. A gazdasági portál üzemeltetője a 8Transindex című hírportál, amelynek hétfői bejelentése szerint a szakportál a Corvinus Zrt. támogatásával jött létre, főtámogatója az OTP Bank. Elindítói azt tűzték ki célul, hogy az első romániai magyar gazdasági portál a tartalomszolgáltatáson kívül középtávon gazdasági újságíróműhely szerepét is betöltse. A portál naprakész adatokat közöl a valutaárfolyamokról, a tőzsdei indexekről és gazdasági mutatókról (alapkamat, inflációs és munkanélküliségi ráta), illetve folyamatosan frissülő nemzetközi sajtószemlével is szolgál (Népújság)

 

Első fokon pert vesztett a premontrei rend – A vasgárdista professzor egykori érvei erősebbek a törvénynél? – Romániában a bíróságok ma sem függetlenek a politikától – nyilatkozta tegnap lapunknak Kincses Előd ügyvéd, aki a premontrei kanonokrend Szent István vértanúról nevezett váradhegyfoki prépostságát képviseli abban a pereskedésben, amelynek során a szerzetesrend visszaigényli az általuk alapított, ma Mihai Eminescu román költő nevét viselő nagyváradi gimnáziumot. Hetek óta folyik a halogatás, ködösítés annak az ítéletnek a meghozatalában, amely el kellene döntse, hogy elfogadják vagy sem a szerzetesrend által a bíróság elé terjesztett bizonyítékokat, amelyek azt igazolják, hogy a szóban forgó Úri utcai ingatlan törvénytelenül, egy rektifikációnak nevezett telekkönyvi bejegyzéssel, egyetlen tollvonással került a román állam tulajdonába (http://www.reggeliujsag.ro/)