Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2011.03.21

2011.03.21

Semjén: aki magyar állampolgár, az választhat és választható -Aki magyar állampolgár annak sem a választójogát, sem választhatóságát nem lehet kétségbe vonni” – szögezte le a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggésben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a 8HírTv Kontraszt című műsorában vasárnap este. A KDNP elnöke közölte azt is, hogy nem tartja indokoltnak csökkenteni az alkotmányozás időkeretét, azért mert az MSZP és az LMP nem vesz részt benne. A kormányfő kereszténydemokrata-helyettese Szili Katalin (független) kétkamarás parlamentről szóló javaslatáról, illetve annak lehetőségéről, hogy ott megvalósulhatna a határon túli magyarok képviselete, azt mondta: a KDNP-től nem áll távol a kétkamarás parlament gondolata, de ez a magyar politikai berendezkedéstől idegen. „A kérdés a frakciószövetségben eldőlt, egykamarás parlament lesz, ez felel meg a magyar politikai berendezkedésnek” – mondta (MTI)

Román nacionalisták feltörték a Magyar Hírlap honlapját A szerkesztőség visszautasítja a gyűlöletkeltést -Valószínűleg román nacionalista hackerek támadták meg a Magyar Hírlap internetes oldalát vasárnap” - adta hírül az 8Index. A Magyar Hírlap szerkesztősége az MTI-nek megdöbbenését fejezte ki a honlapon elhelyezett román nyelvű szöveg tartalma miatt, és visszautasította a soviniszta gyűlöletkeltést. Az Index cikke szerint az akció válasz lehet Csibi Barna Székely Gárda-alapító demonstrációjára, aki Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut, majd az erről készült filmet feltöltötte a Youtube-ra. A Hargita megyei ügyészség vizsgálatot indított, diszkriminációra való uszítással gyanúsítják. A performanszt romániai magyar politikusok is elítélték. A román-magyar viszony feszültté vált a héten, csütörtökön bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét egy Orbán Viktornak tulajdonított beszéd miatt (MTI)

Kövér lehet Orbán ellensúlya - A házelnök lojális, de régóta koránt sem zökkenőmentes már a kapcsolata a kormányfővel. Az alaptörvényben alkotmányos vétóindítványozási opciót küzdött ki, mivel Schmitt Pál úgyse kíván élni a magáéval. Ezzel egyeztetésre kényszeríti a kormányt. Befolyása növekedését jelzi, hogy elhalasztották a vitákat a választási rendszerről (Stop.hu)

Román hackertámadás a Magyar Hírlap ellen - Magyarellenes gyűlöletkeltés Avram Iancu szellemében - Órákon át nem lehetett hozzáférni lapunk online kiadásához tegnap, miután egy román hackercsoport megtámadta a Magyarhirlap.hu honlapot. Írások és fotók helyett Románia trikolórral színezett térképét, alatta pedig a Romanian National Security csoport üzenetét láthatták a képernyőn. Kora délután honlapunk helyreállítása órákat vett igénybe. Vélhetően Orbán Viktor múlt heti félreértelmezett üzenete, valamint a Székely Gárda alapítójának performance-a miatt feszültté vált román-magyar viszony áll a támadás hátterében. „Itt nem egy országos napilapról van szó, hanem annak az üzenetnek a tartalmáról, amely megjelent, és amelyben egy egész nemzetet fenyegetnek meg” – mondta Kocsis Máté, a törvényhozás nemzetbiztonsági bizottságának tagja az 8Echo Tv-nek. Hozzátette: a bizottság is összeülhet a kérdésben (MH)

Tolmács adott okot az ellenzéki műbotrányra - Belső vizsgálat indult az Agerpres román nemzeti hírügynökségnél, miután a társaság március 15-i marosvásárhelyi tudósítása csaknem román–magyar diplomáciai konfliktust okozott a napokban -A lehető legkulturáltabb és legméltóságteljesebb volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 15-i üzenete”. Ezt a jelenlegi román külügyminiszter nyilatkozta -Amatőr tolmács hibájából tájékoztatta félre a közvéleményt és a román parlament ellenzéki politikusait az Agerpres, a román nemzeti hírügynökség” – derítette ki a 8Magyar Hírlap a társaság honlapjáról letölthető marosvásárhelyi hangfelvételből. A román közszolgálati hírügynökség még nem ismerte el hibáját, de belső vizsgálatot indítottak, miután a társaság március 15-i marosvásárhelyi tudósítása csaknem román–magyar diplomáciai konfliktust okozott a napokban (Bihari Napló)

Kelemen: Nem romlanak meg a román-magyar kapcsolatok - Kelemen Hunor azt nyilatkozta, meggyőződése, hogy a román-magyar kapcsolatok nem „romlanak” meg, mert a román politikai osztályban és az RMDSZ-ben „van kellő bölcsesség”. Leszögezte, Orbán Viktor március 15-i üzenete nem sértette a románokat (Székelyhon.ro)

 

Rendszeresen megrongálják Dsida Jenő sírját - Romokban a házsongárdi temetőkertben nyugvó Dsida Jenő sírja, de nem csak az övé, úgy tűnik nincs aki megmentse Kós Károly, Reményik Sándor, Szenczi Molnár Albert nyughelyét sem. Az 1585-ben megnyitott kolozsvári házsongárdi temető Európa egyik legrégebbike, talán a leghíresebb magyar temető, erdélyi panteon, a magyar művelődéstörténet kegyhelye. A temető a „lombos Házsongárd" dombjáról kapta nevét. Hírét nemcsak az itt nyugvó jeles személyiségeknek, hanem régi sírköveinek, művészi emlékműveinek is köszönheti (Erdély.ma)

Ismét jön az IMF - Ismét Romániába látogat a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége. A delegáció március 25-én érkezik az országba, a bukaresti hatóságokkal folytatott tárgyaláson a többi között a Románia által igényelt újabb hitelegyezmény megkötéséről is egyeztetnek. A Boc-kabinet kétéves elővigyázatossági szerződést kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal, a 3,6 milliárd euróra emelkedő összeget azonban csupán rendkívüli esetben használná fel az ország (Paprika Rádió)

Eskütét -Csíkszeredában, Kolozsváron, a budai várban – esküsznek. Nekem erről a házasság jut eszembe, mint analógia. Honosítódnak (mintha eddig hontalanok lettek volna) és megesküsznek. A férfiak feleségül veszik Magyarországot, a nők pedig hozzámennek Kövérszlóhoz. És megfogadják, hogy őket tisztelik és megbecsülik, egészégben és betegségben, boldog és boldogtalan állapotukban el nem hagyják. Amíg a halál el nem választ. Csodálom azokat, akiknek ez az aktus könnyet csal a szemébe. Merthogy vannak nekik erős érzelmeik. Tartozni akarnak valahova, valami nagynak és erősnek a védelmébe helyezni magukat. Biztonságban akarják magukat érezni. Nem zavarja őket az sem, hogy ennek az egész hűségeskünek erősen középkori jellege van. Jóságos szülőnek akarják látni az államot, amely majd gondjukat viseli. Merthogy a gyermekei vagyunk. Büszkélkedhetünk újonnan szerzett hivatalos magyarságunkkal. Mert magyarnak lenni jó. Ez erőt ad. És akkor majd mi, most együtt, megmutathatjuk. Na, ezzel a megmutatással már nincs is egyéb gond, csak az, hogy munka van vele. Egymásért való munka. Amiben eddig sem gátolta meg senki a derék magyarokat. És ami nélkül a honosítási eskütétel is csupán bürokratikus formalitás marad. Holtomiglan, holtodiglan8Kinde Annamária (Erdélyi Riport)     

Ü A szavazati jog és annak (esetleges) hátulütői -Repül a nehéz kő, mi pedig kapkodjuk a fejünket. Egyrészt azért, mert nem tudjuk, hol áll meg, másrészt azért, nehogy rossz helyen legyünk rossz időben, és óhatatlanul is minket tizedeljen meg. A nehéz kő pedig nem más, mint a lakcím nélküli honosítási folyamat, mely minden kétséget kizáróan egyfajta jelképes gyógyír, kárpótlás 1920. június 4-e nemzettipró történéseire. Véres háborúk és alantas paktumok nélkül végre valóban összeállhat egy Illyés Gyula által magálmodott virtuális haza a magasban. Látnok legyen azonban a talpán, aki megmondja, hogy ez a kő milyen egyéb következményeket eredményezhet. A legaktuálisabbak – és ilyenekből, ehhez hasonlókból még bőven lesz részünk az elkövetkezendőkben – kérdések jelenleg a választójogra vonatkoznak. Kapjon-e a magyarországi lakcímmel nem rendelkező visszahonosított szavazati jogot vagy sem? Amennyiben megkapja, a magyar pártok listáira szavaz-e majd vagy – egy bizonyos kvóta alapján – saját soraiból választ képviselőt a magyar Országgyűlésbe minden külhoni közösség? Amennyiben ez utóbbi mellett döntenek, kérdés, hogyan alakul az a bizonyos kvóta, hol, kik bonyolítják le a voksolást?8Kőszeghy Elemér (KISZO)

 

Forrás: Kisebbségi Sajtófókusz EÖKIK  www.eokik.hu