Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtófigyelő 2011.03.10

2011.03.10

Kövér László: Minden magyar felelős minden magyarért – „A magyar állam sem többet, sem kevesebbet nem akar elérni a felvidéki magyarság számára, mint ami a hasonló helyzetben lévő nemzeti közösségek számára Európa fejlettebb részében már létező valóság  - fogalmazott Kövér László, magyar Országgyűlés elnöke a kettős állampolgárság kérdéséről kialakult szlovák-magyar vita kapcsán a 8Szabad Újság mai számában megjelent interjúban (Felvidék.ma)

A Bethlen Gábor Alap támogatási rendszeréről – A múlt héten, Budapesten Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke folytatott megbeszélést Ulicsák Szilárd miniszteri biztossal a határon túli magyarok pénzeléséről a Bethlen Gábor Alapból. Az átalakulóban lévő rendszerről a nemzetiségi csúcsszervezet elnökével Botka Ágnes beszélgetett (MMR) 

Egy alap kezel majd minden határon túli pénzeszközt – A múlt héten Horváth Ferenc muravidéki elnök Budapesten tárgyalt Ulicsák Szilárd miniszteri biztossal a határon túli magyarság módosítás alatt álló finanszírozási rendszeréről. A központosított keret miatt a muravidéki csúcsszervezet elnöke minimális összegű biztosíték megfontolását kérte. Az olvasó által eddig ismert Szülőföld Alapot a magyar kormány már átnevezte Bethlen Gábor Alapnak. A módosítás azonban nem csak a névre vonatkozik, a határon túli magyarság finanszírozási rendszere jóformán teljesen megváltozik, tudtuk meg Horváth Ferenc muravidéki elnöktől (Népújság, Lendva)

A csángóföldi magyar oktatásra gyűjtöttek Egerben – Több mint 400 ezer forint gyűlt össze eddig egri magánszemélyek és intézmények adományaiból a csángók magyar nyelvű oktatásának támogatására. Az adományokat a csángóföldi Magyarfalu iskolájának szánják (Transindex)

Románia

Honosítási ügyintézés az RMDSZ-nél – A Bihar Megyei RMDSZ-szervezet irodáiban tegnap délig 1582 családnak zárták le a kedvezményes magyar honosítással kapcsolatos dossziéját. Eddig zökkenőmentesen zajlott minden – … az RMDSZ megszervezte közösen egy szállítóval, hogy kedvezményes áron április hónaptól kezdve minden kedd reggel szervezett módon  embereket visznek Debrecenbe, hogy leadják a kérelmeiket, persze amennyiben  összegyűl megfelelő számú személy, közölte az irodavezető (Bihari Napló)

Vidékfejlesztési támogatások – Bihar megyei önkormányzatok, illetve mezőgazdaságban érdekelt szervezetek képviselői jelentek meg azon a fórumon, amelyet a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség szervezett (Bihari Napló)

Az RMDSZ húsz éve ugyanott ünnepel – „Egyesek március 15-ét közös ünneplés helyett provokációra akarják felhasználni” – véli Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Ennek tegnap hangot is adott (Bihari Napló)

Thamó: nem tudok megkeresésekről – „Személy szerint nem kívánok más pártban tevékenykedni, de nyilván nem nyilatkozhatok mások nevében” – jelentette ki a Hargita Népe megkeresésére Thamó Csaba. A megyei önkormányzat MPP-s frakcióvezetőjének nincs tudomása azokról a felröppent hírekről, miszerint a polgári párt szombati kongresszusán többen is bejelenthetik „átigazolásukat” a leendő Néppártba (Hargita Népe)

Tiltakoznak a Jobbik Marosvásárhelyre tervezett elnökségi ülése ellen – A Pro Europa Liga emberjogvédő szervezet és Maros megyei roma értelmiségiek is tiltakoznak a magyarországi Jobbik elnökségi ülése ellen, amelyet pénteken, Marosvásárhelyen tervez megtartani a szélsőjobboldali párt. A Pro Europa Liga emberjogvédő civil szervezet azt kéri a pártoktól és az egyházaktól, hogy nyilvánosan ítéljék el a Jobbik Marosvásárhelyre tervezett elnökségi ülését, és ne vegyenek részt a rendezvényen. Mint arról beszámoltunk, Vitus Örs, a marosvásárhelyi Jobbik Baráti Kör elnöke néhány napja bejelentette: a Jobbik Marosvásárhelyen, március 11-én tartja első, Magyarország határain kívüli elnökségi ülését. Smaranda Enache, a Liga elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a szélsőséges csoportok és pártok egyre sűrűbb marosvásárhelyi jelenléte nem járul hozzá a város közösségének egyensúlyához és fejlődéséhez (Krónika)

Az ellenzék a kormány képviselőire is számít a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor – „A kormánykoalíciót támogató törvényhozók voksaira is számít a kormány megbuktatásában a román parlamentben szerdán ismertetett bizalmatlansági indítvány kapcsán a román ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL)” - mondta Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (Krónika)

Ü Új főkonzul Csíkszeredában – Az erdélyi származású Zsigmond Barna Pál lett Magyarország új, csíkszeredai főkonzulja, kinevezéséhez hozzájárult a román külügyminisztérium (Krónika)

Elnöki kitüntetés a Székely MikónakKirály András oktatási államtitkár tegnap átadta a tanügyi érdemrend érdemfokozatát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak. Traian Băsescu államfő az elmúlt év végén öt középiskolát tüntetett ki, a bukaresti Gheorghe Lazăr és a Matei Basarab Főgimnáziumot, a brassói Andrei Şaguna és az aradi Moise Nicoară Középiskolát, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot. Az elnöki rendeletet Keresztély Irma főtanfelügyelő olvasta fel. Az ünnepélyes díjátadáson Király András elmondta, a kitüntetésben az iskola 150 éves teljesítménye tükröződik. Nem véletlen, hogy a rangos elismerést két fővárosi iskolán kívül három erdélyi tanintézet kapta, ugyanis ezekben nemcsak oktatják, hanem nevelik is a diákokat, testüket és szellemüket is pallérozzák, szögezte le az államtitkár (Krónika)

Jobbik: „Isten gondoskodik – Tiltakozik a Pro Europa Liga az ellen, hogy holnap Marosvásárhelyen tart kihelyezett ülést és lakossági fórumot a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Smaranda Enache, a civil szervezet társelnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy a Jobbik egyik rendezvényének éppen a római katolikus egyház ad otthont. A tervek szerint a szélsőjobbos magyarországi parlamenti alakulat politikusai az elnökségi ülés előtt tanácskoznak a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőivel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak (ÚMSZ)

Beindult a médiasuli – Tegnap délután a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban megkezdődött a médiasuli, amelyet a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) az oktatási intézménnyel közösen szervez. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával indított program célja a médiaoktatás bevezetése a középiskolában (Népújság)

Rádió, televízió: megfigyelés alatt a beszélt nyelv – Szakemberek készítettek felmérést a magyar média nyelvi sajátosságairól – A romániai magyar nyelvű audiovizuális műsorok nyelvhasználati sajátosságainak feltérképezését célzó, 2010 novemberében végzett felmérés tanulságait összegezte tegnap délben a Minerva Kulturális Egyesület székházában tartott szakmai beszélgetésen Szász Attila, az Országos Audiovizuális Bizottság (CNA) alelnöke, illetve Murvai Olga, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) tanára, dékánhelyettese és Vincze Hanna Orsolya, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és Közkapcsolatok tanszé­kének adjunktusa, akik kutatáskoordinátorok szerepét töltötték be. A temesvári, nagyváradi, szatmárnémeti, kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai és bukaresti audiovizuális médiumokra összpontosító felmérés azt vizsgálta, hogy a riporterek, műsorvezetők mennyire tartják be a regionális köznyelvi normát, és melyek azok a nyelvhelyességi kritériumok, amelyeknek hiánya zavaró az egészséges nyelvérzék számára (Szabadság)

Isărescu a recesszió tanulságairólMugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint Romániának azt kell megtanulnia a kétéves gazdasági válságból, hogy csak lassan siessen még akkor is, ha jelentős életszínvonalbeli szakadékot kell felszámolni a nyugat-európai államokkal szemben (Szabadság)

Még jelentkezhetnek az ETDK-ra – A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar oktatási vonalának képviselői tájékoztatták a sajtót a május 13–15. között Kolozsváron humán- és reáltudományok terén megszervezendő XIV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) előkészületeiről (Szabadság)

Kártérítés a kolozsvári forradalmároknak – Az Európai Emberjogi Bizottság (CEDO) 52 000 euró kártérítés fizetésére kötelezi a román államot azért, mert az 1989 decemberi kommunistaellenes tüntetések erőszakos elfojtása kapcsán elindított kivizsgálást 12 éven keresztül folytatta le. A Strasbourg-i Emberjogi Bíróság keddi döntése helyt ad tehát annak a kilenc felperes kérésének, akik azért emeltek panaszt a CEDO-nál, mert az 1989-es kolozsvári rendszerellenes megmozduláson elszenvedett cselekedetekért későn kárpótolta őket az állam. Közülük haton súlyos sérüléseket szenvedtek 1989 decemberében, hárman pedig a forradalomban elhunytak közeli hozzátartozói. Az európai bírók azt vetették a román hatóságok szemére, hogy az ügyészek passzívak voltak, és többször elhalasztották a kihallgatásokat annak ellenére, hogy a román társadalomra nézve a per nagy fontossággal bírt (Szabadság)

Kincsünk, anyanyelvünk – Ráncba szednék a hiperlatívuszokban beszélő sajtót – Egy felmérés szerint hol "túl helyes", hol igénytelen az erdélyi magyar elektronikus média nyelvhasználata. „A magyarországi beszédstílus sincs rá túl jó hatással. Igénytelen fogalmazás, hibás kiejtés, vagy éppen ellenkezőleg: túlkorrigáltság jellemzi a romániai magyar rádió- vagy televíziók híradóiban és beszélgetőműsoraiban elhangzó beszédet” – derült ki abból a felmérésből, amelyet november 15. és december 1. között a Sapientia Egyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatói bonyolítottak le az Audiovizuális Tanács (CNA) illetve a Román Akadémia támogatásával. A felmérés során nyolc Kolozsváron és három Marosvásárhelyen tanító egyetemi oktató mintegy 90 órát kitevő hanganyagot másodpercenként elemzett ki, és táblázatba vezette be a hallott rendellenességeket (Transindex)

 

 

Forrás: EÖKIK · H-1461 Budapest, Pf. 362. Kisebbségi sajtófokusz·· www.eokik.hu