Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi sajtófigyelő 11.02.14

2011.02.14

Markó már fenyegetőzik és riogat

Reggeli Újság · 2011-02-14

 

 Markó Béla, az RMDSZ leköszönő elnöke szombaton a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén élesen bírálta a magyar kormányt az „úgynevezett demokráciaközpontok” létrehozása miatt, mivel ezeket „pártalapítási céllal hozták létre” – az Erdély Magyar Néppárt megalakulására célozva – , s ez nem más, mint „pénzzel betegséget venni”. Az Orbán-kormányt ezzel gyakorlatilag megvádolta azzal, hogy a kedvezményes honosítás (a kettős állampolgárság megszerzése) elősegítésére magyarországi támogatással létrehozott központok „betegséget terjesztenek” az erdélyi magyarság soraiban. Szerinte Magyarországnak is nagy „betegsége” lenne, ha az RMDSZ parlamenti képviselete megszűnne az erdélyi demokrácia és pluralizmus kiteljesedése következtében. Markó ezzel ismét összemosta a másfél millió romániai magyarság egészét és az RMDSZ nevű, egyre népszerűtlenebb versenypártot.

 

Markó: „Betegséget vesz”, aki pénzt ad az új erdélyi pártra

Nyugati Jelen · Hétfõ, 2011. február 14., 00.00

 

Markó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes szombaton az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén azt nyilatkozta, hogy „betegséget vesz”, aki pénzt ad egy új erdélyi párt létrehozatalára, mert ez a magyar közösség megosztásához vezethet.

 

Markó Béla elmondta, az elmúlt húsz évben a román–magyar viszony az RMDSZ-től is függött és éppen ezért a „jótékony politika” az lenne, ha nem próbálnák meg aláásni a szövetség tekintélyét azzal, hogy támogatják egy új erdélyi párt létrehozatalát, mert ez a magyar közösség megosztásához vezethet, tájékoztatott a MEDIAFAX tudósítója.

 

„Azoknak, akik elismerik, hogy Románia és Magyarország viszonya szempontjából meghatározó volt az RMDSZ, be kellene látniuk, nem az a leghasznosabb politika, ha fejbe verik az RMDSZ-t, és megpróbálnak megosztani”, mondotta Markó.

 

Kifejtette, nincs kifogása az ellen, ha a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központok azért kapnak magyarországi támogatást, hogy segítsenek a polgároknak a magyar állampolgárság elnyerésében, de nem ért egyet azzal, ha a pénzt az új magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) létrehozatalára fordítják.

 

„Amennyiben igaz az, hogy a Demokrácia Központokat valójában pártalapítási céllal hozták létre, akkor ez nem más, mint – egy magyar mondás szerint – pénzzel betegséget venni”, mondotta Markó Béla, aki rámutatott, hallotta az EMNT képviselőinek nyilatkozatát, hogy miután befejezik a magyar állampolgársági dosszié összeállítását, megkérdezik az illetőt, be akar-e lépni az EMNP-be.

 

Hangsúlyozta, egy új párt létrehozatala az erdélyi magyar közösség megosztásához vezethet, ami „betegséget” jelentene az erdélyi és magyarországi magyarságnak egyaránt.

 

„Magyarország számára az lenne a betegség, ha a megosztottság Szlovákia után elérné Romániát is”, mondotta Markó Béla.

 

Néhány hete, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Borbély László azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a magyar állam, Demokrácia Központoknak adott pénzét egy új párt alapítására fordítják.

 

Borbély szerint aggasztó, hogy Tőkés egy új magyar pártot akar létrehozni Erdélyben rövid idővel azután, hogy az RMDSZ listáján bejutott az Európai Parlamentbe, rámutatott, káros lenne több erdélyi magyar párt léte. Ûvissza

 

(Mediafax)

 

 

 

& Azért erős az RMDSZ, mert az erdélyi magyarokra figyel

Nyugati Jelen · Vasárnap, 2011. február 13., 19.08

 

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter a február 12-én, Marosvásárhelyen megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ az elmúlt 21 évben azért volt sikeres, mert Erdélyre figyelt.

 

„Elsősorban ott kell jelen lennünk, ahol a magyar emberek élnek. Kétségkívül, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az erdélyi jelenlétre. Az erdélyi magyarokra figyeltünk akkor is, ha ellenzékben voltunk, akkor is ha kormányon. Akkor, amikor nyelvi, közösségi jogainkról döntöttünk a parlamentben és akkor is, amikor az oktatási törvényt kiharcoltuk. Ez a mi erősségünk, ezt kell figyelemmel követnünk az elkövetkezőkben is, és akkor elmondhatjuk, hogy az RMDSZ jó úton halad” – jelentette ki Kelemen Hunor. A közelgő kongresszus kapcsán megállapította, hogy az előkészületek, a három jelölt jelenléte nagyon sok mindent a felszínre hozott. Kelemen szerint ez nem baj, az viszont lényeges, hogy a kongresszus után, a végeredménytől függetlenül „egymás szemébe tudjunk nézni, együtt tudjunk továbbmenni úgy, hogy az erdélyi magyar közösség legyen továbbra is az elsődleges szövetségesünk.”

 

Kelemen Hunor megismételte azon meggyőződését, hogy a Szövetség megújulása, megváltozása belülről kell megtörténjen, erre a változásra kell összpontosítani, nem a máshonnan érkező javaslatokra. „Kiszámítható, ésszerű változásokat javasolok, amelyeket közösen megbeszélünk, és együtt végrehajtunk. Meggyőződésem, hogy szövetségünket meg kell újítanunk, de ennek az újításnak, változásnak belülről kell jönnie. Mi magunk tudjuk csak megváltoztatni az RMDSZ-t, nem kívülről és nem másoktól kell ezt várnunk. Én ezt a változást képviselem” – ismertette terveit Kelemen Hunor. Ûvissza

 

Ü Román magyar összehasonlító statisztika: Többet termelünk, de rosszabb az infrastruktúránk

Nyugati Jelen · Pataki Zoltán · Vasárnap, 2011. február 13., 14.16

 

A napokban bemutatták az Azonosságok és különbségek a magyarországi Dél-Alföldi és a romániai Nyugati régiók között című román– magyar összehasonlító statisztikai kiadványt.

 

Bemutatunk néhány érdekesebb összehasonlítst a sajtó rendelkezésére bocsátott adatok alapján.

 

A Nyugati Régió négy (Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes), valamint a Dél-Alföldi Régió három (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád) megyéje között sok a hasonlóság, gazdasági adottságaik terén is. Az egy főre eső termelés átlagos értéke 6700-6800 euró mindkét régióban. Megyei lebontásban Temes megye termel a legtöbbet (8500 euró/fő, Csongrádot (7400 euró/fő) és Aradot (6600 euró/fő) megelőzve. A sereghajtó Krassó-Szörény megye kevesebb mint 5000 euró/fő termeléssel. Az aktív lakosság aránya valamivel jobb a Nyugati Régióban, ugyanakkor a foglalkoztatottság is magasabb (60%), a munkanélküliség viszont a Dél-Alföldi Régióban nagyobb (9%).

 

A mezőgazdasági terület aránya a várakozásnak megfelelően nagyobb a Dél-Alföldön, mintegy 71%, a Nyugati Régió 59%-ához képest, a termőföldek közel 80%-át mezőgazdasági termelésre használják a magyar oldalon, miközben a határ innenső oldalán ez az arány mindössze 54,4%. A hektáronkénti mezőgazdasági termelés a burgonya, búza, kukorica, repce, napraforgó és árpa esetében is magasabb a Dél-Alföldön, egyedül a lucernából termett több a határon innen.

 

Az 1000 lakosra jutó óvodások és iskolások száma hasonló a két régióban, a középiskolások száma a Dél-Alföldön, az egyetemistáké a Nyugati Régióban magasabb. Mindkét régióban az 50 év feletti lakosság többsége a női nemhez tartozik, az elöregedés mértéke a Dél-Alföldön nagyobb, az öregek/fiatalok arány 120, míg a Nyugati Régióban csak 101. Érdekesen alakul a 100 ezer lakosra jutó, rákban elhalálozott betegek statisztikája (2008-as adat): Békés megye fölényesen vezet 375 fővel, következik Csongrád (300) és Bács-Kiskun (290), Arad (260), Hunyad (230), Temes (220) és végül Krassó-Szörény (180), ahol ez a betegség a legkevésbé szedi áldozatait.

 

A elhalálozások száma mindkét régióban magasabb, mint a születéseké, de megyék szerinti lebontásban nagyok a különbségek: míg Temes megyében a születések és elhalálozások száma megközelítőleg egyforma, Békés megyében fele annyi gyerek születik, mint ahányan meghalnak.

 

Az 1000 főre eső szálláshelyek száma 20 felett van Csongrád, Békés és Krassó-Szörény megyében, Bács-Kiskunban 10-20 között, Arad és Temesben 7,5-10 között, míg a legkevesebb szálláshely Hunyad megyében van (7,5 alatt). Rosszabb a helyzet a közművesítés területén is a Nyugati Régióban: a Dél-Alföldön minden településre bevezették az ivóvizet és a földgázt, a Nyugati Régióban csak a települések 71%-ában van vezetékes víz és csak 25%-ában földgáz.

 

Fölényesen vezetünk a baleseti statisztikákban: a Nyugati Régióban 100 000 lakosra 17, a Dél-Alföldön 11 halálos áldozat jutott 2008-ban. A baleseti statisztikát Hunyad megye vezeti 21 halálos áldozattal, a legkevesebb halálos baleset Csongrád megyében történt (8). Ûvissza

 

Hivatalosított háttéralkuk – „Egymásnak estek az atyafiak a szombati marosvásárhelyi SZKT-n, ki-ki meggyőződése, elkötelezettsége, retorikai képességei függvényében érvelt saját igaza mellett, támadta ellenfeleit. Így aztán helyenként érdekes vita kerekedett a máskor afféle szavazógépezetként működő SZKT ülésén arról, hogy miként kellene viszonyulnia az RMDSZ-nek a magyarországi kormányhoz, milyen koalíciós politikát kellene folytatnia a román pártokkal, hogyan kellene biztosítani az esélyegyenlőséget a három elnökjelölt versengésében. Bebizonyosodni látszik, hogy a verseny jótékony hatású, a három elnökjelölt küzdelme során különféle nézetek, elképzelések ütközhetnek, s ezek közül többet érdemes lenne megfontolnia a volt, de főként a leendő vezetésnek8Farcádi Botond (Háromszék)

Ü Tőkés sajátos védettsége – „A Professzorok tiltólistán című, február 9-én megjelent cikkünkkel vitatkozik Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtófelelőse. Demeter Szilárd azt kifogásolja, hogy a cikkben így fogalmaztunk: „Az oktatási reform célul tűzi ki a hazai egyetemek »politikamentessé« tételét is, ennek értelmében nem vállalhatnak vezető szerepet politikai pártban a felsőoktatási intézmények vezetői. (...) Sajátos »védettséget« élvez Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki nem rektorként, hanem elnökként vezeti a Partiumi Keresztény Egyetem vezetőtanácsát.” Demeter felveti, hogy Tőkésre nem vonatkozik az új jogszabály, mivel nincs vezető tisztsége pártokban. A sajtós szerint ezért a cikkünk zárása „rosszindulatú, a rágalmazást alulról súroló csúsztatás, ami az újságírói szakmai etika szerint nem megengedett” (ÚMSZ)

Ü Magyarnak lenni… jó? – „Elmondhatjuk, most és mindörökké, jó! Jó volt akkor is, amikor nevünket az állam nyelvén anyakönyvezték, akkor is, amikor szüleink valami ösztönös érzékkel magyar óvodába, elemibe írattak. Akkor is, amikor a szakiskolában, hadseregben néhány magyar gyerek összebújt, és meghitten eldumált az otthoni dolgokról. Jó volt a ’70-es években, amikor az ország nyitottabb volt, a ’80-as években, amikor már dúlt a terror és láttuk, hogy az anyaország szívesen fogadja az üldözötteket, és azokat is, akik csak egy kicsit jobban akartak élni, és még azokat is, akik csak használták Magyarországot. Aztán jó volt magyarnak lenni a nagy összeboruláskor, amikor azt hittük, most már…  Egyszóval nekünk, a gúnyhatárokon kívül élő magyaroknak mindig jó volt magyarnak lenni, és főleg megtartani, megőrizni nevünket, nyelvünket, magyarságunkat…” 8Farkas László (http://www.reggeliujsag.ro/)

 

Markó: "Helytelen az RMDSZ-t ütni-verni" – Ellentmondásosnak nevezte a magyar kormány viszonyulását a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) Markó Béla a szervezet szombati, marosvásárhelyi ülésén, ahol a február végi tisztújító kongresszus előkészítését vitatták meg. Az újabb elnöki mandátumot már nem vállaló Markó Béla a Magyarországgal való kapcsolatokat értékelve úgy fogalmazott: habár vezető magyar politikusok egyfajta "Szent István-i intelemként" arra figyelmeztetik őket, hogy ne bontsák fel a román-magyar kapcsolatok szempontjából fontos romániai kormánykoalíciót, felismerik a két ország viszonyának alakulásában az RMDSZ meghatározó szerepét, "odáig már nem jutnak el a következtetéssel, hogy helytelen, ha az RMDSZ-t ütjük, csépeljük és szét akarjuk verni" (Nszv)

Ü Újraválasztották Borboly Csabát az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élére – Újabb négy évre választották meg elnöknek Borboly Csabát az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének küldöttei a február 11-i küldöttgyűlésen. A 71 résztvevő küldött közül 69 szavazott igennel, csupán két nem szavazat érkezett az egyetlen elnökjelöltre. Borboly programjának bemutatásakor kitért az elmúlt négy év mandátumra (Erdély.ma) 

Ü Marosvásárhelyi megyeháza: mindenki magának akarja – Mindenki magának akarja a Bernády György építette Városházát Marosvásárhelyen, amelyet jelenleg megyeházaként használnak: miközben a polgármesteri hivatal a prefektust is maga mellé állította, a megyei tanács megszavazta, hogy az ingatlan állami tulajdonból kerüljön át Maros megye tulajdonába (tvmures.ro)

Ü Markó Béla búcsú-SZKT-ja – A feszült hangulatú ülésen bemutatkozott az RMDSZ-elnök három utódjelöltje – Utolsó alkalommal vett részt RMDSZ-elnökként a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén a hétvégén Markó Béla. Történelminek nevezhető ülést tartott a hétvégén a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) Marosvásárhelyen, tekintve, hogy Markó Béla utoljára vett részt RMDSZ-elnökként ilyen rendezvényen. A nem mindennapi pillanat – a szövetség tizedik, két hét múlva Nagyváradon rendezendő kongresszusát előkészítő tanácskozás – jelentőségét a küldöttek is átérezhették, lévén hogy a megszokottnál valamivel nagyobb számban, összesen 116-an jelentek meg a szövetség „miniparlamentjének” helyet adó vásárhelyi Kultúrpalotában (ÚMSZ)

Ü Az USL az RMDSZ-re vár – Sok tényezőtől – elsősorban az RMDSZ hozzáállásától – tette függővé hétvégén Crin Antonescu liberális pártelnök, hogy a Szociál-Liberális Szövetségbe (USL) tömörült ellenzék mikor nyújt be bizalmatlansági indítványt az Emil Boc vezette kormány ellen. Hozzátette: ha adottak lesznek a körülmények, akkor március közepén kísérletet tesznek majd a hatalomátvételre (ÚMSZ)

Ü Megújul az RMDSZ „alkotmánya – Ügyvezető elnökség helyett főtitkárság, a kormányzati kapcsolatokért és az RMDSZ külpolitikájáért felelős politikai alelnök, regionális RMDSZ-szervezetek létrehozása, kétszintű politikai döntéshozatal, Kulturális Autonómia Tanács – íme néhány eleme az RMDSZ alapszabály-módosításának (ÚMSZ)

Ü Két RMDSZ-elnökjelölt a kongresszusi biztos cseréjét kérte – Két RMDSZ-elnökjelölt, Eckstein Kovács Péter és Olosz Gergely szombaton a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén azt kérték, a kongresszus szervezésével ne Kovács Péter ügyvezető alelnök foglalkozzék, mert egyértelműen egyik jelöltet támogatja (Nyugati Jelen)

Ü Kisebbségi törvény – Markó esélyt lát az elfogadásraMarkó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes szombaton az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén azt nyilatkozta, hogy a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt még ebben a parlamenti ülésszakban megszavazhatják (Nyugati Jelen)

Ü Frunda gazdaságélénkítő programra várFrunda György, RMDSZ szenátor kijelentette, továbbra is fenntartásai vannak a szövetség kormányzati szereplésével kapcsolatosan és várja a koalícióban megkötendő protokollumot és egy egyértelmű gazdaságélénkítő tervet, amelyek alapján eldönthetik, marad-e vagy sem kormányon az RMDSZ. Frunda szombaton a marosvásárhelyi Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT) résztvevő újságíróknak azt nyilatkozta, eddig nem látta a kormánynak egyetlen gazdaságélénkítő programját sem (Nyugati Jelen)

Ü Markó: „Betegséget vesz”, aki pénzt ad az új erdélyi pártraMarkó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes szombaton az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén azt nyilatkozta, hogy „betegséget vesz”, aki pénzt ad egy új erdélyi párt létrehozatalára, mert ez a magyar közösség megosztásához vezethet. Markó Béla elmondta, az elmúlt húsz évben a román–magyar viszony az RMDSZ-től is függött és éppen ezért a „jótékony politika” az lenne, ha nem próbálnák meg aláásni a szövetség tekintélyét azzal, hogy támogatják egy új erdélyi párt létrehozatalát, mert ez a magyar közösség megosztásához vezethet, tájékoztatott a 8MEDIAFAX tudósítója (Nyugati Jelen)

Ü Azért erős az RMDSZ, mert az erdélyi magyarokra figyelKelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter a február 12-én, Marosvásárhelyen megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ az elmúlt 21 évben azért volt sikeres, mert Erdélyre figyelt. „Elsősorban ott kell jelen lennünk, ahol a magyar emberek élnek. Kétségkívül, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az erdélyi jelenlétre. Az erdélyi magyarokra figyeltünk akkor is, ha ellenzékben voltunk, akkor is, ha kormányon. Akkor, amikor nyelvi, közösségi jogainkról döntöttünk a parlamentben és akkor is, amikor az oktatási törvényt kiharcoltuk. Ez a mi erősségünk, ezt kell figyelemmel követnünk az elkövetkezőkben is, és akkor elmondhatjuk, hogy az RMDSZ jó úton halad” – jelentette ki Kelemen Hunor (Nyugati Jelen)

Ü Román magyar összehasonlító statisztika: Többet termelünk, de rosszabb az infrastruktúránk – A napokban bemutatták az „Azonosságok és különbségek a magyarországi Dél-Alföldi és a romániai Nyugati régiók között” című román– magyar összehasonlító statisztikai kiadványt (Nyugati Jelen)

Ü SZKT: az RMDSZ alapszabályának és programjának módosításairól döntöttek – A február 26-27-i RMDSZ-kongresszus elé terjesztendő alapszabály- és programmódosító tervezetek megvitatása és elfogadása volt a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombaton, Marosvásárhelyen tartott ülésének legfontosabb napirendi pontja. A javasolt módosítások értelmében az RMDSZ-ben létrejön a politikai alelnöki tisztség, főtitkársággá alakul az ügyvezető elnökség, a korábbi szövetségi elnökök pedig befutó helyet kapnak a parlamenti választásokon. Markó Béla elmondta utolsó szövetségi elnöki beszámolóját, amelyben az RMDSZ sikereit méltatta, hangsúlyozta az egység fontosságát és bírálta az EMNT pártalapítási szándékát (Krónika)

Ü Újjászülethet a Partium egyik legszebb épülete – Amennyiben eladóvá válik, és sikerül megegyezni a tulajdonossal, a művelődési minisztérium felvásárolná a szatmárnémeti Pannónia szállót, mondta el pénteki szatmári látogatásán Kelemen Hunor művelődési és örökségvédelmi miniszter (Krónika)

Ü Markó már fenyegetőzik és riogatMarkó Béla, az RMDSZ leköszönő elnöke szombaton a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén élesen bírálta a magyar kormányt az „úgynevezett demokráciaközpontok” létrehozása miatt, mivel ezeket „pártalapítási céllal hozták létre” – az Erdély Magyar Néppárt megalakulására célozva – , s ez nem más, mint „pénzzel betegséget venni” (Reggeli Újság)

Ü Prózába költözött versek, megálmodott valóság – „Tisztelem a titkot” – A Várad folyóirat és a Szépírók Társasága szervezésében legutóbb Darvasi László volt a Törzsasztal irodalmi rendezvénysorozat vendége. A nemzetközi hírű prózaíró roppant élvezetesen mesélt életéről, műveiről, az írásaiban rejlő varázslatos, meseszerű világról a nagyváradi Ady Endre Líceum könyvtárában, szép számban összegyűlt érdeklődőknek (http://www.reggeliujsag.ro/)

Ü Beruházásokra adják a legtöbb pénzt Váradon – Nagyvárad idei éves költségvetését a múlt héten fogadta el a helyei tanács. A bevételeket közel 712 millió lejre, a kiadásokat pedig 762 millió lejre tervezték. A különbözetet a 2010-es büdzsében többletként megmaradt összegből fedezik. Tavaly mind a városkasszában, mind a megyeszékhely önkormányzatának hatáskörébe tartozó közintézmények saját költségvetésében maradt pénz (41,5 millió, illetve közel 9 millió lej). A kiadási tételek között a legjelentősebben az egészségügyi intézmények fenntartása emelkedett, hiszen a város átvette a megyei kórházat is. Erre a célra 190,5 millió lejt különítettek el, ez majdnem az ötszöröse a 2010-es költségnek. Magának a helyhatóságnak a működtetésére 534 millió lejt szánnak, ennek többsége, 285,6 millió beruházás. Közvilágításra ötmillió, köztisztaságra tízmillió lejt fordítanak, a Piac- és Közterület-fenntartó Vállalat kezelésében lévő intézmények napi működésére (állatkert, strandok) kétmillió lejt. A város zöldövezeteinek karbantartására és kiterjesztésére 5,5 millió lejt különítettek el, útjavításokra 21 milliót (http://www.reggeliujsag.ro/)

Ü RMDSZ-alapszabályzat: elfogadta az SZKT a módosító tervezetet – Az RMDSZ egy dolgot kér a mindenkori magyar – Szombati, marosvásárhelyi ülésén elfogadta az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) a szövetség alapszabályzat- és a programmódosító tervezetét. A szokatlanul hosszúra nyúlt, heves indulatokat kiváltó tanácskozás időnként az RMDSZ hőskorára emlékeztette a résztvevőket. A vita lényegében az RMDSZ elnökjelöltjeinek kongresszust megelőző bemelegítő összecsapása volt, és az RMDSZ jövőjét meghatározó olyan fontos kérdéseket érintett, mint a szövetség átalakuló vezetőségi struktúrája – amit elfogadtak ugyan, de még a kongresszusnak is rá kell bólintania. A vitákat megelőzően Markó Béla szokásos politikai tájékoztatójában cáfolta az elmúlt napok híreszteléseit, miszerint az RMDSZ felrúgná a kormánykoalíciós megállapodást, ugyanakkor azt is kifejtette: Magyarország „betegséget vásárolt” magának és a romániai magyarságnak, ha igaz, hogy a magyar állam a demokrácia-központok révén az új párt bejegyzését is anyagilag támogatja (Szabadság)

Forrás:

EÖKIK · H-1461 Budapest, Pf. 362. · ( +36 1 2167292, Fax: +36 1  2167696 · www.eokik.hu