Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi hírek Erdélyből, Romániából 2012.07.06.

2012.07.06

Tusványos: rajt három hét múlva – Idén is gazdag programkínálattal várja az időszerű közéleti témák iránt érdeklődő, tartalmas szórakozásra és minőségi koncertekre vágyó résztvevőket a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, illetve további tizenhat partnerszervezet rendezte, július 24–29. között zajló diáktáborban erdélyi, illetve Kárpát-medencei meghatározó magyar közélet személyiségek – politikusok, civilek, egyházi emberek, akadémikusok, irodalmárok, gazdasági és egészségügyi szakemberek, művészek egyaránt – jelen lesznek (Krónika) Nyílt szakmai nap a Balassi Intézetben – A magyar kulturális diplomácia képviselői, a külföldi magyar intézetek igazgatói tartanak konferenciát csütörtökön a budapesti Balassi Intézetben olyan témákról, mint Kína szerepe, a magyar divat és irodalom külföldi lehetőségei vagy a sport és a kultúra kapcsolata. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a külföldi kulturális intézetek nem művészeti intézmények és nem propagandaközpontok. Leszögezte: az intézményekben folyó munka motorja kíván lenni mindannak, ami képes "új egységeket", barátságokat létrehozni és elmélyíteni. Mint mondta, metszetet kívánnak adni "abból a hihetetlen gazdaságból, amelyet ezek az eszközök jelentenek". "Arra gondoltunk, hogy ezekben az időkben, amikor Magyarország híréről, hírnevéről oly sok szó esik - sokszor viharos körülmények között - érdemes sokkal nyíltabban, 'felvállalósabban' megmutatni azt, amivel a Balassi Intézet és annak külföldi intézetei foglalkoznak" - fogalmazott Hatos Pál. Csütörtökön este hat órakor a magyar kultúrdiplomácia történetét áttekintő kiállítás nyílik az intézet gellérthegyi épületében. A tárlatot abból az rendezik, hogy éppen 85 éve fogadta el a magyar Országgyűlés a Collegium Hungaricum-törvényt. A tárlatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője, valamint Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg (MTI)

Lépést tartani a világ szellemi áramlataival – „A két világháború között irigylésre méltóan sokszínű és pezsgő szellemi, tudományos és közösségi élet volt Magyarországon, a kulturális diplomácia mai feladata újjávarázsolni ezt a pezsgést” - húzta alá Navracsics Tibor a Balassi Intézet kiállításának megnyitóján. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett: a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején az Amerikai Egyesült Államok már-már monopol világpolitikai helyzetét olyan fogalmakkal magyarázták, mint a „soft power” vagy a „public diplomacy”. A téma szakértője, Joseph Nye úgy vélte: a hatalom nem csak erőből és pénzből áll, hanem sok esetben az attraktivitásból is adódik. „Vagyis egy ország kiterjesztheti hatalmi szféráját, ha valami olyat mutat magából, ami vonzó a világ számára és ezáltal nagyhatalomként tűnik fel, noha erőforrásai, népessége korlátosabbak, mint más nemzetekéi” - fejtette ki a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy a 19. század közepétől fokozatosan kiépülő magyar intézeteket is hasonló elvek alapján hozták létre. A külföldi magyar intézetekről szóló 1927. évi törvény valójában már elismerte a korábban létrejött intézeteket és lendületet próbált adni további magyar intézetek alapításának (kormany.hu)

Ezek a "magyarság kisugárzásai" – „A külföldi magyar kulturális intézetek nem kizárólag kultúrát közvetítenek, azok a "magyarság kisugárzásai", ezért fontos lenne az intézményrendszer megerősítése” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Balassi Intézetben, ahol csütörtök este kiállítás nyílt a magyar kulturális diplomácia történetéről. A Kulturális hídfőállások – A magyar kulturális diplomácia története című tárlat a külföldi magyar intézetekről szóló 1927. évi XIII. törvénycikk életbelépésétől mutat rá a magyar kultúrdiplomácia jelentősebb eseményeire. A tárlatot megnyitó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a magyar diplomácia már azelőtt kihasználta az ország kulturális, tudományos presztízsét, mielőtt erre a politikatudomány megalkotta a tudományos szakkifejezést (MNO)

Bukarest utcáin folytatódott a Basescu-Ponta vita – Több ezer ember gyűlt össze csütörtök este Bukarestben az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében és a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) "visszaélései és jogsértései" ellen hirdettek meg a szervezők. A Forradalom téren rendezett demonstráción Vasile Blaga, a PDL elnöke azt mondta, a jogállam és a felfüggesztéssel fenyegetett Traian Basescu államfő védelmében gyűltek össze, míg az USL a tolvajokat és plagizálókat védi. A résztvevők feliratokat emeltek a magasba, amelyeken az állt: „Az alkotmánybíróságot védem”, „Veszélyben a jogállam”, „Az elnök felfüggesztése: visszaélés”. Időközben a bukaresti Egyetem téren is összegyűlt néhány száz ember, akik Basescu ellen tüntetnek (MNO)

 

Ü Borboly Csaba beszólt az RMDSZ-nek – „Haza kell hívni azokat az erdélyi magyarságot képviselő politikusokat, akik otthon érzik magukat Bukarestben” – jelentette ki tegnap Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke a Marosfőn immár kilencedik alkalommal megszervezett EU-tábor megnyitóján. Mint hangsúlyozta, a romániai magyar politikusoknak a magyarságot kell képviselniük a román fővárosban, „nem kormányon kell lenni, vagy ellenzékben, nem a mérleg nyelve szerepet kell felvállalni és a románság sorsáról dönteni. Azok, akik otthon érzik magukat Bukarestben, már nem minket képviselnek. Nekünk vendégnek kell ott éreznünk magunkat, és úgy is kell viselkednünk” – fogalmazott Borboly, aki felszólalásában az egymással „háborúban levő” romániai magyar pártokat is bírálta. „Hogyan lehet sikeres az erdélyi magyarság, ha az emberek egymással versenyeznek?” – tette fel a kérdést (Krónika)

Ü RMDSZ-es „irodaháború” Marosvásárhelyen – Nem a saját városházi irodahelyiségének átadásával oldaná meg Józsa Tibor, Marosvásárhely újonnan megválasztott alpolgármesterének a helyzetét Csegzi Sándor leköszönt elöljáró. Dorin Florea volt helyettese, a polgármester jelenlegi tanácsosa úgy véli: ha az RMDSZ felső vezetésének kérésére ki is költözne tágas irodájából, semmi garancia nincs arra, hogy azt a polgármester éppen Józsának utalná ki. Csegzit a szövetség politikai alelnöke, Borbély László szólította fel az iroda elhagyására, a tanácsadó azonban úgy nyilatkozott, nem tud távozni, mert korábban Dorin Florea polgármester döntött a helyiségek elosztásáról (Krónika)

Ü Băsescu: a kormánytöbbség az igazságszolgáltatást kívánja ellenőrzése alá vonniTraian Băsescu szerint azért akarja eltávolítani őt az államfői tisztségből a Szociálliberális Szövetség (USL), hogy ellenőrzés alá vonhassa az igazságszolgáltatást – az államfő ezt a parlament csütörtöki együttes ülésén jelentette ki, miután az USL képviselője felolvasta a felfüggesztését kezdeményező javaslatot (Krónika)

Ü Rendelettel módosította a kormány a népszavazási törvényt – Sürgősségi rendelettel módosította a román kormány csütörtökön a népszavazási törvényt: eltörölte az államfő leváltásához eddig előírt szavazati arányt. Eddig a választói névjegyzékben szereplő polgárok többségére, szám szerint mintegy 9 millió támogató voksra lett volna szükség az elnök elmozdításához. „A Ponta-kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén sürgősségi rendelettel eltörölte ezt a küszöböt, így az urnákhoz járulók több mint felének szavazata is elegendő egy sikeres népszavazáshoz, függetlenül attól, hányan vesznek részt a voksoláson” – közölte Mircea Dusa, a parlamenti kapcsolatok minisztere (MTI/Erdély.ma)

Ü Hiba az USL-tervben: az Alkotmánybíróság nem szabályozható kormányrendelettel – Az USL egy sürgősségi kormányrendelettel csonkította meg az Alkotmánybíróság hatáskörét, aminek következtében az már nem semmisítheti meg a parlament határozatait. Vasile Blaga arra figyelmeztetett, hogy a PDL megtámadja ezt a vitás kormányrendeletet, mivel az alkotmány a 115-ös cikkének 6. bekezdésében kimondja: „Sürgősségi rendeleteket nem lehet elfogadni az alkotmányos törvények területén, ezek nem érinthetik az állam alapvető intézményeinek a jogállását(...)" (Evenimentul Zilei)

Markó: új alkotmány kell a választások után – „Okvetlenül szükséges lenne a parlamenti választások után új alkotmány kidolgozása, mert Romániának a teljes intézményrendszerét újra kell gondolnia” – mondta Markó Béla szenátor, az RMDSZ korábbi elnöke tegnap, az EU-táborban tartott, Európai értékek, erdélyi érdekek című beszélgetés alkalmával. A szenátor ugyanakkor kételkedik abban, hogy a pártoknak lesz ereje minderre (Szabadság)

Băsescu utolsó napja a Cotroceni-palotában? – Meglehetősen civilizált hangnemben zajlott tegnap a parlamentben az az ülés, amelyen felolvasták a Traian Băsescu felfüggesztésére irányuló indítványt (Szabadság)

A magyar közösség szövetségese a jól működő demokrácia – „A magyar közösség szövetségese „az a demokrácia, amely jól működik” – jelentette ki csütörtökön Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke, aki a város polgármestere is, csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a romániai demokrácia bármilyen deficitje „pofont” jelent a közösség számára. „És ez látszott az elmúlt 22 évben. Emiatt úgy vélem, hogy a magyar közösség fő szövetségese a jól működő demokrácia” – mondta Antal. „Az elmúlt években, sajnos, nagyon sok olyan politikai döntés született, melyek „kicsorbították” a demokrácia alapintézményeit” – mutatott rá Antal. Az elmúlt napok politikai eseményei, például, a két házelnök leváltása kapcsán Antal kifejtette, „nem szerencsés dolog”, hogy ilyen dolgok állandósulnak, és emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt hasonló módon váltották le Adrian Năstasét a képviselőház elnöki tisztségéből (Nyugati Jelen)

Megfelelő körülményeket egy esetleges referendum megszervezésére!Victor Ponta kormányfő csütörtökön kilátásba helyezte, hogy a kormány esetleg még aznap este összeül egy rendkívüli ülésre az államelnök felfüggesztésére irányuló referendum kapcsán, mivel köteles megfelelő körülményeket biztosítani egy esetleges referendum megszervezésére, leszögezve, előbb a két házelnökkel fog tárgyalni (Nyugati Jelen)

 Az utca is „szavaz" Băsescuról – Párhuzamos demonstrációkat tartottak csütörtök délután az ország több városában: Bukarestben az Egyetem téren azok gyülekeztek, akik Traian Băsescu államfő felfüggesztését kérték, a Forradalom téren pedig azok találkoztak, akik a plagizáláson kapott Victor Ponta kormányfő távozását követelték. Az államfő sorsa pénteken délután 5 órakor dől el a parlamentben (Maszol.ro)

Engem is elítéltek 3 évre" – „A közel másfél milliós romániai magyar közösség úgy kell viszonyuljon a Mikó-ügyhöz, mintha mindenkit egyenként három év börtönre ítéltek volna. Ennél erősebb szolidaritást nem lehet elképzelni” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere (Maszol.ro)

Csattanós pofonokat kap külföldről Victor Ponta – Egyre erősebb nemzetközi nyomás nehezedik vezette szociálliberális hatalomra a jogállamiság elveinek tiszteletben tartására. Az államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti szavazás előtt egy nappal már az is felmerült: függesszék fel Románia szavazati jogát az Európai Tanácsban. Victor Pontáékat még az európai szocialisták részéről is pofonok érik (Maszol.ro)

EU-tábor: hol tart a romániai oktatás? – Látszik-e a fény az alagút végén? címmel, a romániai magyar oktatás helyzetéről tartott előadást Szőcs Domokos, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium vezérigazgatója és Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja a marosfői EU Tábor második napján (Maszol.ro)

Építkezni és minden nappal jobbnak lenniKiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, a Bihar Megyei Tanács alelnöke adott exkluzív interjút az Erdély Online-nak. A politikus többek mellett a helyhatósági választásokról, az ezt megelőző kampányról és a magyar-magyar versenyről is nyilatkozott honlapunknak (Erdon.ro)

Eladható erdélyi identitást kell kialakítani Moldován József szerint – „A tehén is jobban tejel, ha Beethovent hallgat”, mondta a volt távközlési államtitkár a 9. EU Táborban, a kultúra fejlesztések szempontjából is elengedhetetlen szerepére utalva. A szomszéd régiója mindig zöldebb címen zajló előadáson Moldován József arra hívta fel a figyelmet, hogy kulturális szempontból Románia, Erdély semmivel sem szegényebb, mint bármely más európai térség, viszont a gazdaság az alapja mindennek, így egyértelmű, hogy a kultúrához is pénz kell, és nem is kevés (Transindex)

Az erdélyi magyar érettségizőknek csupán egynegyede tanul tovább magyar egyetemen – „Irracionális az önálló Bolyai Egyetem visszaállítása, inkább egy egyetemi konzorciumot kelleni szervezni” - vélekedett Tonk Márton az EU Táborban a romániai magyar felsőoktatás helyzetéről szóló előadáson. A felsőoktatás legégetőbb problémái közt Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja az eltömegesedett, inkább mennyiségi, mint minőségi oktatást, az elértéktelenedett okleveleket és az „elefántcsonttorony-szindrómát”, vagyis az elhidegedett oktató-hallgató viszonyt említette (Transindex)

 

Forrás:

Kisebbségi Sajtófókusz

 

Civitas Europica Centralis (CEC) · H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. · ( +3630 904 6164,

http://www.ceucent.net/

82012-07-06.