Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdélyi sajtófókusz 2012.02.20

2012.02.20

Magyar napok Székelyföldön – Összehangolt, magyarságot és székelyföldi identitást erősítő programokat kívánnak szervezni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi szervezetei, ezért a széki elnökök szombaton Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Egyeztető Tanácsban vették számba az elmúlt esztendőt, tárgyaltak az idei tervekről (Háromszék)

Ü Segítség moldvai bajbajutottaknak – Nem élelmiszerrel, hanem az eljövendő árvíz elleni védőfelszereléssel utaztak Moldvába, a hóvihar sújtotta falvakba a Máltai Segélyszolgálat önkéntesei. Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Segélyszolgálat országos ifjúsági vezetője elmondta, irányításával kilencen keltek útra pénteken, és száz rászoruló családnak vittek csomagot (Háromszék)

Ü Borbély László: abszurdum a két marosvásárhelyi iskolaügy – „Sajnos tévedtek azok, akik azt hitték, hogy 1990 fekete márciusának szelleme már nem köszönhet vissza” – értékelte a Marosvásárhely két jelentős tanintézetében kialakult konfliktushelyzetet Borbély László. Az RMDSZ országos alelnöke a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) valamint a 2-es iskola átkeresztelése és kétnyelvűsítése kapcsán felerősödött magyarellenes megnyilvánulásokra utalt. A MOGYE ügyének rendezését az RMDSZ az új kormányprogramba foglaltatta, és – amint Borbély fogalmazott – „ha a koalíciós partner nem talál megoldást az oktatási törvény betartására, a szövetség akár ki is léphet az Ungureanu-kabinetből”. Az alelnök értékelésében a 2-es iskola esete ennél is súlyosabb, mivel a városháza fennhatósága alá tartozó helyi rendőrség hathatós segítségével történt a magyarellenes fellépés (Krónika)

Ü Diszkriminációra panaszkodnak a székelyföldi románok – A székelyföldi románokat érő diszkriminációra panaszkodott a nép ügyvédjének a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Polgári Fórumának vezetősége. Ioan Lăcătuşu, a civil szervezet vezetője arról beszélt a pénteken Sepsiszentgyörgyre látogató nép ügyvédjének (ombudsman), hogy a székelyföldi megyékben hátrányos helyzetbe kerültek a románok. „A helyi és megyei illetékes intézmények figyelmen kívül hagyják az Országos Diszkriminációellenes Tanács összesen tizenöt olyan határozatát, amelyek a románokat érő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére vonatkoznak” – mondta Ioan Lăcătuşu Gheorghe Iaqncunak. Ilyenek például azok az esetek, amelyekben a magyar nyelv ismeretét szabják meg köztisztviselői állások betöltésének előfeltételeként, vagy amikor az önkormányzatok közpénzből kulturális eseményeket rendeznek, amelyeket kizárólag magyar nyelven népszerűsítenek, és amelyeken eltűrnek szélsőséges megnyilvánulásokat is (Krónika)

Ü A Büntető törvénykönyv módosításával gyengítené az ANI hatáskörét az RMDSZ – Meglepetéssel értesült Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, hogy az RMDSZ olyan módosításokat javasolt a Büntető törvénykönyv szakbizottsági vitája során, amelyek enyhítenék a köztisztségviselők összeférhetetlenségére vonatkozó előírások szigorát (Krónika)

Ü Háromszék: vita a román osztályokról – „Ha magyarul akarnak tanulni, akkor a román diákok után is lehet emeltszintű fejkvótát kérni” – szögezte le ajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentésével a román városi képviselők azon felvetésére válaszolt, hogy a Szentgyörgyön működő román iskolák kapjanak többletfinanszírozást (Krónika)

Ü Kolozsváron tanácskoztak az erdélyi cserkészvezetők – Az egyik legrégebbi erdélyi magyar cserkészcsapat otthonában, Kolozsváron szervezte meg idei közgyűlését és hagyományos cserkészbálját a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) az elmúlt hétvégén. Az egész napos tanácskozáson az idei teendőkről, programokról esett szó, a találkozót az esti bál zárta, amely a kemény munka után a kikapcsolódás mellett kötetlen beszélgetésekre is alkalmat teremtett (Szabadság)

Ü Cornel Feruţă lesz Ungureanu kabinetfőnöke – „A karrierdiplomata Cornel Feruţă lesz Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök kabinetfőnöke” – jelentette be politikai forrásokra hivatkozva a ‡Ziarul Financiar. Feruţă volt Ungureanu kabinetfőnöke, amikor 2005–2007 között külügyminiszterként tevékenykedett, 1994–1997 között külpolitikai újságíróként dolgozott (Nyugati Jelen)

Ü Sikeres évre tekintett vissza a Bánsági Kárpát Egyesület – A Magyar Ház Civil termében szombaton tartotta meg évi rendes közgyűlését a Bánsági Kárpát Egyesület, amelynek 46 Temes és Arad megyei, valamint magyarországi tagjából 27-en képviseltették magukat a találkozón (Nyugati Jelen)

Ü Igen, magyarul tessék! – Hamarosan a Mol erdélyi benzinkútjainál is feltűnnek az Igen, tessék! feliratú matricák, amelyek azt jelölik, hogy a betérők bátran fordulhatnak magyarul is a kiszolgáló személyzethez. Kolozsváron már 90 vállalkozás csatlakozott a tavaly indított kezdeményezéshez (ÚMSZ)

Ü Üresen marad hét mandátum? – Minden jel szerint a kormánynak nem áll szándékában kiírni az időközi választásokat a megüresedett képviselői és szenátori helyekre, így a parlament „csonka” marad a novemberi választásokig (ÚMSZ)

Ü Nem lesz magyar–román kormányülés az idén sem – „Idén sem tart együttes ülést a magyar és a román kormány” – tudta meg tegnap az ÚMSZ Korodi Attila képviselőtől, akit a román parlament külügyi bizottságának élén tett kétnapos budapesti látogatásáról kérdeztünk. A bukaresti delegációt az Országgyűlés külügyi bizottsága fogadta a magyar fővárosban. „Szóvá tettem a magyar félnek: a két ország viszonyában az egyik hiányosságnak azt tartom, hogy elmaradtak az együttes kormányülések. Azt a választ kaptam, hogy Budapest az idén sem számol ezzel a lehetőséggel” – mondta az RMDSZ-es politikus (ÚMSZ)

Ü Talároskézben a kormány sorsa – Március 7-én tárgyalja az Alkotmánybíróság azt a beadványt, amelyet az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) nyújtott be a Mihai Răzvan Ungureanu vezette kormány beiktatásakor tapasztalt törvénytelenségek miatt (ÚMSZ)

Ü Magyarszakértő nélküli USL – „Az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetségben (USL) nincsenek olyan tárgyalók, akik értenék a magyar közösség és az RMDSZ „lelki világát” – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád (ÚMSZ)

Ü Anastase: helyemen maradok – Tagadta szerda este Roberta Anastase, a képviselőház demokrata liberális elnöke azokat a sajtóértesüléseket, miszerint pártja a leváltását fontolgatja (ÚMSZ)

Ü Civil szervezetek helyett pártfinanszírozás – A magyar kormányt bírálja az RMDSZ főtitkára – „A magyar kormány a múlt évben „elfelejtette” folyósítani a nemzeti jelentőségű erdélyi magyar szervezetekre és programokra szánt támogatást, volt viszont bőven pénz a demokráciaközpontokra és az új magyar párt finanszírozására. Míg az RMDSZ saját költségvetéséből ez évben is mintegy 4,5 milliárd lejjel támogatja a jelentős civil szervezeteket, a magyar kormány pártépítésre fordította azt a pénzt, amelyből kulturális intézményeket, kis- és középvállalkozásokat, vagy családtámogató programokat lehetett volna finanszírozni” – nyilatkozta Kovács Péter, az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV) (Népújság)

Ü Cătălin Baba oktatásügyi miniszter a MOGYE-n – Marosvásárhelyen tartózkodott a hét végén Cătălin Baba oktatásügyi miniszter, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) képviselőivel – dr. Copotoiu Constantin rektorral, dr. Brînzaniuc Klara rektor-helyettessel, dr. Szilágyi Tibor és dr. Lőrinczi Zoltán egyetemi előadótanárokkal – a magyar főtagozat ügyéről tárgyalt (Népújság)

Ü A polgármesterek Lokodi Edit Emőkét javasolják megyei tanácselnök-jelöltnek – „Az RMDSZ Maros megyei szervezete 2012. február 17-én Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében mintegy 250 tisztségviselő részvételével kampány-előkészítő tanácskozást tartott” – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben (Népújság)

Ü A marosvásárhelyi magyar összefogásért – Az RMDSZ Maros megyei szervezete a marosvásárhelyi magyar közösség iránti felelősségteljes politikai hozzáállással következetesen széles körű közéleti összefogás létrehozására törekszik, ennek érdekében elhatárolódik mindennemű pártpolitikai torzsalkodástól (Népújság)

Ü László Noémi az E-MIL új elnöke – Az Erdélyi Magyar Írók Ligája hétvégén tartotta tizedik, tisztújító közgyűlését. A választmány és egyben az írószervezet új elnöke László Noémi, ügyvezető elnöke Király Zoltán (Transindex)

Ü Hargita megye: hagyománnyá vált a helyi termékek vására – Február harmadik szombatján, a hideg ellenére ismét megtelt a csíkszeredai megyeháza oszlopsora közötti tér helyi és hagyományos termékeket eladókkal és vásárlókkal. A Helyi és Hagyományos Termékek Havi Vásárát ez alkalommal a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara szervezte meg. A vásár már hagyománnyá kezd válni a megyeközpontban, sokan itt szerzik be a hús-, sajt-, pék- és méztermékeket, de a házi készítésű szappanoktól kezdve a gyapjúzoknin keresztül a hagyományosan festett játékbútorokig sok mindent megvásárolhattak a helyi termékek kedvelői. A megyei tanács által nemrég megszervezett sajtkészítő tanfolyamon elsajátított tudás eredménye is már látható volt néhány sajtkészítő pultján (Transindex)

 

Forrás:

Kissebbségi Sajtófókusz Civitas Europica Centralis (CEC) · H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. ·http://www.ceucent.net/