Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdélyi sajtófigyelő 2014.05.23.

2014.05.23

Székely zászló - A bíróság döntése alapján le kell venni a kézdivásárhelyi városháza homlokzatáról és a főtéri Gábor Áron-szobor mellől is a székely zászlót (http://supportszeklerland.hu/index.php/292-utcara-varjak-a-lakossagot-kezdivasarhelyen-sem-loboghat-a-szekely-zaszlo). A HVIM Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is tüntetést szervez (http://supportszeklerland.hu/index.php/293-tuntetes-a-szekely-zaszlokert) a zászló védelmébe május 29-én, csütörtök estére.

Forrás: Székelyföldért Társaság

 XXII. Bolyai Nyári Akadémia – „A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit.” (Kosztolányi Dezső) Idén július 7. és augusztus 8. között szervezi meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Bolyai Nyári Akadémiát. Az egy hónapon át tartó továbbképzés átfogó témaköre a Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a közoktatásban – A Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a közoktatásban 30 kontaktórás szakmai program célja az oktatás módszertanhoz szükséges kompetenciák tudatosítása, fejlesztése a résztvevők körében. A kilenc településen, tiz helyszínen, tizennhét szekcióban meghirdetett képzésekre RMPSZ-tagsággal rendelkező pedagógusok pályázhatnak. A korábbi évektől eltérőn az akadémiára idén csak online módon lehet jelentkezni a www.bnya.rmpsz.ro oldalon (Erdon.ro)

 

ò        KelemenHunor és OrbánViktor üzenete a magyarok fele: május 25-én minél nagyobb számban menjünk el szavazniKelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes május 22-én, csütörtökön délelőtt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, Magyarország miniszterelnökével találkozott Szatmárnémetiben. A zártkörű tárgyalásokat követő sajtónyilatkozatban a két politikus leszögezte: „a mai nap közös üzenete az, hogy a magyar emberek menjenek el minél nagyobb számban szavazni május 25-én”. „Az európai parlamenti választások fontosságáról nem győztünk eleget beszélni, hiszen az elkövetkező időszakban változások következnek az Európai Unióban, és nem mindegy, hogy ezeket a változásokat egyrészt kik generálják, másrészt azt szeretnénk, ha mi is jelen lehetnénk akkor, amikor változnak a dolgok. Az európai parlamenti választásokon élni kell a szavazati joggal azért is, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének a rendezése is váljon uniós hatáskörré” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes a megbeszéléseket követően. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: „több oka is van annak, hogy ma itt találkoztunk, a legnyilvánvalóbb a vasárnapi európai parlamenti választások, hiszen ezen az RMDSZ és a Fidesz-KDNP egymást kölcsönösen támogatják, hiszen túl azon, hogy magyarok vagyunk, ugyanahhoz az európai politikai családhoz is tartozunk. Kiélezett küzdelem körvonalazódik az európai néppárt és az európai szocialisták között, éppen ezért a Fidesz, a KDNP és az RMDSZ azért dolgozik, hogy erős Európai Néppárti frakció legyen a következő 5 évben is. Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha mind a Fidesz, mind az RMDSZ jó eredményeket ér el, ehhez pedig arra van szükség, hogy a magyar emberek menjenek el szavazni” … (rmdsz.ro)
 Erdélyi politológus: európai összefüggésben kell értelmezni az Orbán-Kelemen találkozótBakk Miklós erdélyi politológus szerint európai összefüggésben kell értelmezni a Fidesz és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közeledését, amelyet Orbán Viktor és Kelemen Hunor csütörtöki, szatmárnémeti találkozója is jelez. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára az MTI-nek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy az április 6-i magyarországi parlamenti választáson részt vevő erdélyi szavazók túlnyomó többsége a Fideszt támogatta. "Az erdélyi magyarok magyarországi opciója ismeretében egyértelmű, hogy a mostani kampányhajrában nagy segítséget jelent Kelemen Hunornak az Orbán Viktorral való találkozás. Ez segíti az RMDSZ-t a szavazók mozgósításában, de beleillik Kelemen Hunor elnöki programjába is, hiszen az RMDSZ elnöke megválasztásakor a Fidesszel való viszony rendezését ígérte" - magyarázta Bakk Miklós (MTI)
       KorodiAttila: Ideje lenne Szatmárnak is odafigyelnie az uniós forrásokra – „Hibát követ el a megyei önkormányzat, amikor ahelyett, hogy áttérne Európai Uniós finanszírozásra, még mindig kínlódik és várja azt, hogy az országos költségvetésben mikor lesz annyi pénz, hogy folytatni lehessen a megkezdett munkálatokat. A regionális víz- és szennyvízhálózat, valamint a megyei szintű hulladéktározó olyan projektek, amelyeket nem lehet hazai költségvetésből finanszírozni, legalábbis nem hosszú távon” – hívta fel a sajtó figyelmét egy sajnálatos tényre Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter, május 22-én, a Szatmár megyei körútját követő sajtótájékoztatón (rmdsz.ro)
      Vasárnap meg kell mutatnunk, hogy erős közösség vagyunk – „A május 25-i választás fontos közösségi, kisebbségvédelmi és gazdasági szempontból is”, hangsúlyozta a Csík Expón tartott közös sajtótájékoztatóján Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke csütörtök délelőtt, Csíkszeredában (rmdsz.ro)
       A székely gazdáknak az új Közös Agrárpolitika kedvező – „A megújult Közös Agrárpolitika a fiatal mezőgazdászokat és a kisgazdákat helyezi középpontba, az egyik fontos cél, hogy a támogatásokon keresztül erőt adjanak a vidéki közösségeknek, ez elsősorban a székelyföldi közösségeinknek kedvez” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula szerdán Zetelakán, ahol lakossági fórumon vett részt (rmdsz.ro)
        MártonÁron egykori erdélyi püspökre emlékeztek BukarestbenMárton Áron egykori erdélyi püspökre emlékeztek Bukarestben püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet szervezésében (MTI)
        Újabb mandátumot nyerhet az RMDSZ az időközi parlamenti választáson – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje úgy véli, hogy eséllyel pályázik parlamenti képviselői mandátumra a vasárnapi időközi választáson a Szatmár megyei kettes számú választókerületben (MTI)
ò        MPP: magyarellenes az EMNP, amikor az RMDSZ elleni szavazásra biztat – Felháborodott hangvételű közleményben hívja fel a figyelmet a Magyar Polgári Párt arra, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács arra buzdítja az erdélyi magyarokat, hogy ne menjenek el szavazni, vagy ha mégis elmennek, akkor ne az RMDSZ jelöltjeire, hanem inkább egy tetszőleges román párt listájára pecsételjenek (Transindex)
        Annyian leszünk, ahányan szavazunk – „Ha a magyar emberek valóban elmennek szavazni, van esély egy harmadik európai parlamenti mandátum megszerzésére” – jelentette ki az Erdélyi Riportnak adott interjújában Kovács Péter. Az RMDSZ kampányfőnökét Cseke Péter Tamás kérdezte (Erdélyi Riport)
ò        Románia fontos gazdasági partnernek tekinti Magyarországot – „Románia elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség megerősítésében” – jelentette ki csütörtökön Titus Corlăţean külügyminiszter, aki jelezte, szívesen találkozna az új magyar kormány külügyminiszterével (Maszol.ro)
ò        "Életérzés" az EMNP-s politikusok RMDSZ-ellenes kampánya – Az EMNP arra buzdítja az erdélyi magyarokat, hogy vegyenek részt a vasárnapi EP-választásokon és szavazzanak lelkiismeretük szerint; a párt egyes politikusainak nyílt RMDSZ-ellenes kampánya magánvélemény, amely „egy életérzést” fejez ki (Maszol.ro)
        Kelemen-Orbán: fontos a részvétel az EP-választáson – Azzal a közös felhívással fordult csütörtökön Orbán Viktor magyar kormányfő és Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke az erdélyi magyar közösség tagjaihoz, hogy vegyenek részt a vasárnapi EP-választáson. A két politikus Szatmárnémetiben folytatott megbeszélést (Maszol.ro)
ò        Elszippantanák a határ menti magyar diákokat? – „Remélem, ez csak egy téves, elhibázott nyilatkozat volt, és nem a magyar kormány álláspontját tükrözi” – kommentálta csütörtökön a maszol.ro-nak Király András oktatási államtitkár a magyar Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak azt a kijelentését, miszerint határ menti romániai magyar diákokkal lehetne orvosolni a magyarországi iskolák krónikus létszámhiányát. Lázár János erről kedden beszélt, Nagylakon. Azt mondta, kívánatosnak tartaná, ha a magyarországi kistelepüléseken működő óvodák átmenetileg felmentést kaphatnának a minimumlétszámot megszabó előírások alól, amíg a kormányzat családpolitikai intézkedéseinek eredményei jelentkeznek. „Meg kell vizsgálni, miként lehet biztosítani a lehetőséget arra, hogy a határ túloldalán élő magyar nemzetiségű családok gyermekeit az itteni óvodákba, iskolákba méltányossági alapon felvehessék, akár akkor is, ha nincs magyarországi bejelentett lakcímük” – idézte az MTI a budapesti államtitkárt. Király András szerint Lázár János bizonyára nem gondolta át a javaslatát. „Egy ilyen kezdeményezés rengeteg hátsó gondolatot vet fel” – tette hozzá. Szerinte a magyarországi diáklétszámhiányra nem a határon túl, hanem Magyarországon kell megtalálni a megoldást. „Hiszen számunkra is nagy gond a létszám alatti osztályok működtetése, sok helyen kínkeservvel sikerül csak megőrizni egy csoportot vagy osztályt” – fogalmazott az oktatási államtitkár (Maszol.ro)
        Orbán Szatmáron: a magyar emberek menjenek el szavazni – FRISSÍTVE – A Magyarországon és Romániában egyaránt vasárnap rendezendő európai parlamenti választáson való részvételre buzdította a magyarokat csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Szatmárnémetiben (Krónika)
ò        Gyarapodás a szülőföldön – „Az RMDSZ célkitűzése a szülőföldön való megmaradás. Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy éppen az európai támogatások tudnak erőt adni ahhoz, hogy ezt átfogalmazzuk, és a szülőföldön való gyarapodásról beszéljünk” – fogalmazott Winkler Gyula (Krónika)
        Verespatak-ügy: perre számít a gazdasági miniszter – „Minden bizonnyal pert indít az állam ellen a verespataki aranykitermelés beindításában érdekelt a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat” – nyilatkozta csütörtökön Gyulafehérváron Constantin Niţă gazdasági miniszter (Krónika)
ò        Zaklatják a néppárt támogatóit – Ismét zaklatja a rendőrség azokat a Beszterce-Naszód megyei személyeket, akik még 2011-ben aláírásukkal támogatták az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) létrejöttét (Krónika)
      Románia elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség megerősítésében – „Románia elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség megerősítésében” – jelentette ki csütörtökön Titus Corlăţean román külügyminiszter, aki jelezte, szívesen találkozna az új magyar kormány külügyminiszterével. A román diplomácia vezetője bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A megbeszélésről kiadott bukaresti külügyi közlemény szerint a felek fontosnak ítélték a kétoldalú kapcsolatok erősítését az új magyar kormány hivatalba iktatása utáni időszakban (Szabadság)
      Írószövetségi díjakat adtak át Kolozsváron – Tegnap délután osztották ki a Román Írószövetség kolozsvári fiókjának díjait (Szabadság)

Forrás:

Kisebbségi Sajtófókus: Civitas Europica Centralis (CEC) · H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. ·( +3630 904 6164,