Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.22. Erdélyi sajtófigyelő

2013.11.23

 Nemzeti Tankönyvkiadó: százmilliós tankönyvadomány erdélyi magyar tannyelvű iskoláknak – Mintegy százmillió forint értékű tankönyvadományt juttat el erdélyi magyar tannyelvű iskoláknak a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK). A 175 ezer kötetből álló első szállítmányt szerdán indították el Budapestről. Az adományozásról beszámoló eseményen kiosztott háttéranyag szerint a 130 raklapnyi tankönyvadomány olyan könyveket, munkafüzeteket és tanári segédleteket tartalmaz, amit az erdélyi magyar tannyelvű iskolákban tanárok és diákok ezrei használhatnak (MTI)

Külügyminisztérium: Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg – A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek. A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére. „Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól "felettébb aggályos" – fogalmaztak (MTI)

Nemzetpolitikai államtitkárság: megdöbbentő a román becsületbíróság döntése Tőkés kitüntetésének megvonásáról – A magyar kormány megdöbbenéssel áll a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága szerdai döntése előtt, amely méltatlannak minősítette Tőkés László EP-képviselőt a román állami kitüntetésre, és ennek megvonását kéri Traian Basescu államfőtől. A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a magyar állam nem szólhat bele abba, hogy a román állam kit tüntet ki, de Tőkés László egyike azon emblematikus személyiségeknek, aki mellett kötelességének tartja felemelni szavát. „Tőkés László teljes joggal azért kapta ezt a kitüntetést a román államtól, mert meghatározó szerepe volt a temesvári forradalomban, és abban, hogy Románia felszabadult a diktatúra alól” - írták, hozzátéve: ezt utólag nem lehet meg nem történtté tenni (MTI

 

Még a Velencei Bizottság is elismeréssel illette – Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte szerdán Budapesten, hogy „Európában egyedülálló módon” a magyar törvényhozás biztosítja a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviseletét. Farkas Flórián, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, az ORÖ székházában tartott nemzetiségi választójogi konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-es tavaszi parlamenti választáson „autentikus módon” lehet a nagyobb létszámú nemzetiségeknek képviseletük az Országgyűlésben. „Azok a nemzetiségek pedig, amelyek nem tudnak teljes jogú képviselőt választani, szószólót küldhetnek a parlamentbe, így vehetnek részt az Országgyűlés munkájában” – tette hozzá. Emlékeztetett arra, nagyon régen dolgoznak azon, hogy a nemzetiségeknek legyen képviseletük a magyar parlamentben, és ezt a mostani kormányzati ciklusban végre sikerült elérniük. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a kormányváltás óta jól érzékelhető az új szemlélet a nemzetiségpolitikában, és ennek csúcspontját jelenti a 2014-es országgyűlési, majd ősszel a nemzetiségi önkormányzati választások, valamint a velük kapcsolatos új szabályozás (MNO)

Így kell majd nemzetiségi választópolgárként regisztrálni – „Január 1-jével indul a valamely magyarországi nemzetiséghez tartozó választópolgárok nemzetiségi névjegyzékbe történő regisztrációja” – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerdán egy, a nemzetiségi választójog témájában tartott szerdai budapesti konferencián. Pálffy Ilona a rendezvényen bemutatta a nemzetiségi választópolgárkénti nyilvántartásba vétel iránti kérelem dokumentumát, amelyet még decemberben valamennyi háztartásba, valamennyi postaládába – a címzett feltüntetése nélkül – eljuttatnak majd. A kérelemdokumentumon lehet nyilatkozni majd arról, hogy a választópolgár valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, és hogy ez alapján kéri a névjegyzékbe vételét (MNO) 

 

 Tőkés a magyar közösség védelmében áll a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága elé – „Tőkés László a romániai magyar közösség becsülete és jogai védelmében kíván kiállni azzal, hogy megjelenik a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely román állami kitüntetésének visszavonása kérdésében készül dönteni” - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet az európai parlamenti képviselő szerdán juttatott el az MTI bukaresti irodájához. Tőkés László cáfolta azt az állítást, miszerint azután döntött a személyes részvétel mellett, hogy Ionel Haiduc, a becsületbíróság elnöke nem tette lehetővé számára, hogy ügyvéd képviselje a testület szerdai ülésén. Rámutatott, a valóság ennek éppen az ellenkezője (MTI)

 A kisebbségvédelmi egyezmények végrehajtását ígéri a román külügyminiszter – „A román külügyminisztérium egyik legfőbb célja, hogy az ország teljesítse vállalásait a kisebbségi jogok tekintetében” - biztosította a szaktárca vezetője a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik parlamenti képviselőjét. Titus Corlatean Korodi Attila parlamenti képviselő nyílt levelére küldött válaszában kifejtette: elkötelezett a Regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája, valamint a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény gyakorlatba ültetése iránt. A választ az RMDSZ hírlevele ismertette szerdán (MTI)

        

 

 

Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a kitüntetésre a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága – „Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől” - jelentette be a testület szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke. A becsületbíróság öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg határozatát. Haiduc hozzátette: a végső döntést Traian Basescu elnök hozza meg, és jogában áll mérlegelni, kiadja-e a becsületbíróság javaslata alapján az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet. Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel korábban távozott a testület szerdai üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot. A becsületbíróság tagjai azt közölték vele: az ügyvéd csak úgy lehet jelen a teremben, ha nem szólal fel, ezt a "kompromisszumos ajánlatot" azonban Tőkés László nem fogadta el (MTI)

Basescu óvatosan akarja kezelni Tőkés kitüntetésének visszavonását – „Traian Basescu román államfő óvatosan akarja kezelni Tőkés László európai parlamenti képviselő kitüntetése visszavonásának kezdeményezését, annak ellenére, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága szerdán méltatlannak minősítette őt a kitüntetésre” - derült ki a román elnök egy szerda esti televíziós interjújából. A kitüntetés visszavonásáról az államfő dönthet az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság előterjesztése alapján, de Basescu szerint "ez nem egy olyan egyszerű folyamat". Rámutatott, hogy kilencéves államfői pályafutása alatt egyetlen elnöki rendeletét függesztette fel az igazságszolgáltatás, éspedig azt, amellyel Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy Románia Párt alapító elnökének állami kitüntetését vonta vissza (MTI)

 Magyarul a bíróságon – Számon kéri új törvényjavaslatában Márton Árpád RMDSZ-képviselő, hogy miért nem alkalmazzák a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartáját következetesen Romániában, holott az állam aláírta és vállalta életbe ültetését. Hat hazai törvényben is ellentmondásokat fedezett fel e tekintetben, és indítvánnyal él, hogyan lehetne azokat kijavítani. Amúgy nem titok: az elsikkasztott kisebbségi törvény, a fiók fenekére süllyesztett kezdeményezés részleges felélesztésének kísérletéről van szó (Háromszék)

 Nincs valós kétnyelvűség – Marosvásárhelyen harmincegy elemi és középiskolai oktatási intézményt jelentett fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) (Székelyhon.ro)

 Decentralizáció: már készülnek a háromszékiek – Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye önkormányzata is jelentős mennyiségű ingatlannal gazdagodott (Székelyhon.ro)

 Sabin Gherman: Erdély magyarok és németek nélkül elképzelhetetlen – Az autonómiáról szóló sepsiszentgyörgyi konferencia román résztvevői közül Oláh Gál Elvirának Sabin Gherman kolozsvári újságíróval is sikerült beszélgetnie, aki elkötelezett híve az erdélyi autonómia-gondolatnak, és egy kolozsvári televízió igazgatójaként a média segítségével próbálja elveit megismertetni a közönséggel. „Erdély magyarok és németek nélkül elképzelhetetlen, a gond az, hogy Bukarestben technikai kérdésként kezelik a régiósítást, ami nem oldja meg egy sajátos térség problémáit” – mondta a kolozsvári újságíró. Kifejtette: a régiósítás egyenlő az autonómiával, az autonómiák rendszere pedig megoldja a központilag elhanyagolt térségek gondjait. Sabin Gherman szeretne egy regionális politikai pártot, bejegyeztetni, az Erdélyi Párt bejegyzését azonban akadályozzák, de ő nem adja fel (Kossuth Rádió)

 Tőkés-kitüntetés: visszavonást javasolnak – FRISSÍTVE – A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága visszavonná Tőkés Lászlótól az 1989-es rendszerváltáskor játszott szerepéért adományozott érdemrendet. A magyar kormány megdöbbenését fejezte ki, Basescu szerint a visszavonás "nem olyan egyszerű folyamat" (Krónika)

Amikor az RMDSZ legitimálta a román hatalmat – „Az 1993-as Neptun-ügy kiváltotta az erdélyi magyar társadalom első komoly vitáját, amely magába foglalja azt a markáns törésvonalat, amely az elmúlt évtizedekben megosztotta az erdélyi magyar politikát” – mutatott rá a húsz évvel ezelőtt történtek jelentőségére Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Borbély Zsolt Attila Neptun-gate című kötetének kolozsvári bemutatóján. Az Erdélyi Múzeum Egyesület Jókai (Napoca) utcai székházában kedden este tartott rendezvényen elhangzott, a könyv segít jobban megérteni a jelenlegi erdélyi magyar politikai helyzetet, a konfliktusok gyökereit. A hallgatóság számára felidézték, hogy a Fekete-tenger parti üdülővárosban lezajlott találkozón Frunda György, Tokay György és Borbély László RMDSZ-politikusok titokban, mandátum nélkül tárgyaltak az akkori román hatalommal. Toró szerint Neptun révén vált ketté a szövetségen belül a kuruc–labanc ellentétpár. „A kuruc mentalitás autonómiában gondolkodik, a főhatalommal szemben akar kialakítani egy sajátos jogi állást, de közjogi struktúrával építene erdélyi magyar párhuzamos társadalmat szülőföldjén. A másik attitűd kormányzati szerepvállalás és kompromisszum által inkább beépülne a főhatalomba, Bukarestben keresné az igazat, kiindulva abból, hogy a magyar érdeket keresi” – hangoztatta a néppárt elnöke, hozzátéve: Neptun volt a legfontosabb kiváltó oka annak, hogy az RMDSZ-en belül létrejött a Reform Tömörülés, sőt oda vezethető vissza az EMNP megalakulása is (Krónika)

Mentenék a devizahiteleseket – A magyarországi megoldáshoz hasonlóan Romániában is megosztanák a bankokkal a devizahitelesek árfolyamterheit (Krónika)

Szópárbaj az E-MIL-ben – Az egykori elnök „diplomáciai csődöt” emleget, a válaszból kiderül: az írótábor nem marad el, és új díjakat is alapítanak (Krónika)

Decentralizáció: 41 RMDSZ-es javaslatot fogadtak el – „A decentralizáció kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvénytervezetében az RMDSZ által benyújtott 85 módosító javaslatból 41-et el is fogadott a kormány” – idézte szerda este Borbély Lászlót az RMDSZ sajtóirodája. „Maros megye számára is fontos a decentralizációs törvény, hiszen általa hatékonyabban tudjuk az RMDSZ álláspontját érvényesíteni” - nyilatkozta a marosvásárhelyi képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke. Példaként hozta fel, hogy a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság és a két szovátai tábor végre hivatalosan is a megyei önkormányzat fennhatósága alá kerül (Maszol.ro)

A közigazgatási bírósághoz fordul Tőkés László ügyvédje – A közigazgatási bíróságon támadja meg Tőkés László ügyvédje a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának azt a szerdai döntését, hogy méltatlannak minősítette az EP-képviselőt a román állami kitüntetésre, ezért az elismerés visszavonását kéri a román elnöki hivataltól (Maszol.ro) 

 

Forrás: 

Kisebbségi Sajtófókusz Civitas Europica Centralis (CEC·http://www.cecid.net/