Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.07.23. Erdélyi sajtófigyelő

2013.07.24

 ò        Pályázat részképzésre a 2013/2014 őszi szemeszterben – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2013/2014-es tanév őszi szemeszterében (Erdély.ma)

 

Magyarország

ò        Szerdán kezdődik a HungaRio nemzeti ifjúsági találkozó Pécsen – Mintegy kétezer fiatalt várnak Magyarországról és a határon túlról a HungaRio nemzeti ifjúsági találkozóra, amelyet szerdától vasárnapig tartanak Pécsen, párhuzamosan a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozóval. A 2013-as katolikus ifjúsági világtalálkozót XVI. Benedek pápa hirdette meg, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a nagy távolságra való tekintettel úgy határozott: az Egerben megrendezett 2008-as Magyar Sydneyhez hasonlóan ismét találkozóra hívja a magyar fiatalokat az aktuális világeseménnyel egy időben (MTI) 

ò        Minden eddiginél nagyobb erővel startol Tusványos – Idén immár 24. alkalommal rendezik meg a tusványosi szabadegyetemet, amely mára egyfajta kultikus, több nemzedéket megszólító találkozóvá nőtte ki magát Erdélyben. A színes eseménysorozat már a keddi indulás előtt több szempontból rekordokat könyvelhet el. A magyar-magyar és magyar-román párbeszéd jelentős fórumán terítékre kerülnek az örökzöld témák, de az is kiderül, mit gondol Orbán Viktor miniszterelnök a 2013-as szlogenről, a „Mi időnk”-ről. „Mindannyiunknak szüksége van szilárd pontra vagy pontokra az életben, és egy olyan világban élünk, amikor egyre kevesebb szilárd pontot találunk. Olyan szilárd pontot, ahol megbízható találkozóhelyek jöhetnek létre, és ezeknek örülhetünk” – mondta még 2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi szabadegyetemen elhangzott beszédében. A kormányfő szerint Tusványos minden Magyarországról érkezett számára különleges alkalom, és mint azt elmondta, a szabadegyetem időpontja jó előre bekerül az ő naptárába is. Orbán Viktor az idei rendezvényen is előad, és a „Mi időnk” szlogenhez kapcsolódva Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével fog beszélgetést folytatni, a moderátor pedig Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára lesz (MNO)

 

ò        El kell távolítani a „törvénytelen” zászlókat Hargitában – Körlevélben szólította fel a székelyföldi Hargita megye prefektusa a helyi polgármestereket, hogy távolítsanak el a polgármesteri hivatalokról minden „törvénytelen” zászlót (MNO)

ò        Horia Grama nem érti, hogy mit jelent a követelt autonómia, de tiltakozik ellene Horia Grama nem érti, hogy tulajdonképpen miről szól a háromszéki magyarság által igényelt autonómia, de pénteki sajtóértekezletén megerősítette: nem ért egyet vele. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint, nem neki lenne kötelessége, hogy érdeklődjék, hanem a magyarság képviselőinek kellene azon igyekezniük, hogy megmagyarázzák az itt élő románoknak, mit akarnak (hirmondo.ro)

ò        Európai pénzből újítanák fel a Bolyait – Az RMDSZ támogatja a református egyházkerület által a marosvásárhelyi önkormányzattal közösen kezdeményezett, bérleti szerződésre és ingatlanfelújítási pályázat benyújtására vonatkozó tárgyalásokat (Székelyhon.ro)

ò        Székelyföld, régiók és egy ravasz róka – A székelyföldi politikusokkal tartott július 12-i bálványosfürdői közvitán Liviu Dragnea közigazgatási átszervezéssel megbízott kormányfőhelyettes már nem zárkózott el az etnikai szempontok figyelembe vételétől a régiók megrajzolásakor. Cseke Péter Tamás Kovászna Megye Tanácsának elnökét, Tamás Sándort arról kérdezte: lehet-e hinni a miniszternek? – „…Romániában nem úgy működnek a dolgok, mint mondjuk Németországban, ahol akár egy-két évre előre el lehet készíteni a politikai határidőnaplót. Nálunk naponta változik a helyzet. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes személy szerint nem tett le arról, hogy idén módosítsák az alkotmányt, referendumot szervezzenek és elfogadtassák a parlamenttel a közigazgatási átszervezésről szóló törvényt. Ezt a bálványosfürdői közvitán is elmondta. Az alkotmánybíróság valóban hozott egy olyan határozatot, amely a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) számára kedvezőtlen, ám nekünk résen kell lennünk, el kell mondanunk a véleményünket, mert a román belpolitika egyik legerősebb embere, Liviu Dragnea nem tett le a közigazgatási átszervezésről… Az RMDSZ álláspontja számokra alapoz, és a számokkal nem lehet vitatkozni. Antal Árpád azt mutatta ki, amit mi nap mint nap tapasztalunk: Bukarest meghízott Erdély, de egész Románia hátán. A fejlesztési régiók létrehozásával a főváros nyert nagyon nagyot, a többiek meg leszakadtak. Emellett a régiókon belül is szétfejlődés indult be: a gazdag megyék még gazdagabbak, a szegény megyék még szegényebbek lettek. Ezért a végkövetkeztetés az volt, hogy a jelenlegi régiók nem jók, kisebbeket kell létrehozni. Az RMDSZ az egyetlen politikai szervezet, amely nem csak nyilatkozatok szintjén bírálta a jelenlegi fejlesztési régiókat, hanem szakmai érvekkel alátámasztott tervezetet nyújtott be a parlamentbe, amelyben 16 fejlesztési régiót javasolt. Antal Árpád egy nagyon éles politikai üzenetet is megfogalmazott: 1968-ban apáink megakadályozták azt, hogy a Ceauşescu-rezsim elorozza a székelyföldi megyéket, és meg fogjuk akadályozni most is, ha kell, az utcára vonulva azt, hogy a székelyföldi megyéket beolvasszák egy megamegyébe…” (Erdélyi Riport)

ò        Háromszék felkarolja a Brassó megyei szórványt – Székely Mózes emlékezete – Székely Mózes, az egyetlen székely származású erdélyi fejedelem, születésének 460. és halálának 410. évfordulójára emlékeztek tegnap a brassói unitárius templomban Kovászna Megye Tanácsa, a Brassó megyei RMDSZ és az unitárius egyház szervezésében. A rendezvény végén sor került a brassói és a háromszéki magyarság együttműködési megállapodására is az Összetartozunk Székely-Szórvány Partnerségi Program keretében (Erdély.ma)

ò        Hargitai ultimátum zászlóügyben – Továbbra is kettős beszédet folytatnak a román hatóságok a székely zászló használata kapcsán (Krónika)

ò        Tovább morzsolódik a PDL – Leváltotta az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) az alakulat Argeş megyei vezetését, miután 22 polgármestert kizártak a pártból azt követően, hogy bejelentették: lemondanak a PDL-ben betöltött politikai funkcióikról (Krónika)

ò        Frunda román sikernek tartja Hajszam hazahozatalát – A román titkosszolgálatok sikeres akciójának nevezte Frunda György korábbi RMDSZ-es szenátor, Victor Ponta miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója azt a műveletet, amelynek során Romániába szállították Omar Hajszamot (Krónika)

ò        Újabb bírálatok Romániának – „Nagyon lassú és hezitáló a romániai privatizáció, illetve az állami tulajdonban levő vállalatok átszervezése” – egyebek mellett erre derül fény az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből, amely hétfőn került a ‡hotnews.ro portál birtokába (Krónika)

ò        Augusztus 23-án dönt az államfő Ovidiu Silaghi kinevezésérőlTraian Băsescu hétfőn este hivatalosan felkérte Victor Ponta kormányfőt, töltse be ideiglenesen a szállításügyi miniszteri tisztséget mindaddig, amíg nem zárul le a román állami vasút teherszállító részlegének (CFR Marfă) a privatizációja (Maszol.ro)

ò        Ismét fürdött a népszerűségben Traian Băsescu államfő – Hosszú idő után ismét emberek közé vegyült az államfő, akit a közvélemény-kutatások által mért népszerűségvesztése ellenére szimpátiával fogadott a tömeg. Traian Băsescu vasárnap a hagyományos găinai leányvásáron és az ehhez kapcsolódó ünnepségen vett részt (Maszol.ro)

ò        Túljelentkezés a BBTE magyar nyelvű képzéseire – „Hétfő délig 1269-en iratkoztak be felvételire a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen a magyar nyelvű képzés számára fenntartott 1067 helyre” – tájékoztatta lapunkat Soós Anna (Maszol.ro)

ò        Székely Mózes fejedelemre emlékeztek BrassóbanSzékely Mózes, az egyetlen székely származású erdélyi fejedelem, születésének 460. és halálának 410. évfordulójára emlékeztek vasárnap a brassói unitárius templomban Kovászna Megye Tanácsa, a Brassó megyei RMDSZ és az unitárius egyház szervezésében. A rendezvény végén sor került a brassói és a háromszéki magyarság együttműködési megállapodására is az Összetartozunk Székely-Szórvány Partnerségi Program keretében (Maszol.ro)


 

ò       

Tusványos 24 – Ma kezdődik a bálványosi szabadegyetem – „A mi időnk! a mottója az idei, huszonnegyedik Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek és Diáktábornak, amelyet Tusnádfürdőn tartanak július 23-28. között, a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány szervezésében. A több mint húsz helyszínen zajló előadások és eszmecserék idén elsősorban a régióátszervezés köré csoportosulnak” – tájékoztatnak a szervezők sajtóközleményükben. Az idei táborban sokkal több külföldi meghívott jelezte részvételét, mint az elmúlt években. Jelen lesz: Marc Gafarot i Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője, Sabrina Ragone spanyol jogász, alkotmányjogász, aki a katalán függetlenségi törekvések alkotmányjogi kérdéseivel foglalkozik, Elizabeth Nauclér, a Finn Parlament svéd parlamenti csoportjának képviselője. Visszatérő vendégnek számít Smaranda Enache, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnöke, Valentin Stan politológus, Sabin Gherman, közismert Erdély párti politikus, a Transilvania Live ügyvezető igazgatója, Ovidiu Pecican, történész, közíró és Gabriel Andreescu, emberjogi aktivista. Magyarországról részt vesz Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Törzsvendégnek számít a két „alapító”, Németh Zsolt Magyarország külügyi államtitkára és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt, elnöke valamint Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Tőkés Lászlóval együtt szombat délelőtt tart előadást A mi időnk! címmel (Szabadság)

Forrás: CEC Kisebbségi sajtófókusz