Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013. július 24. Sajtófigyelő

2013.07.24

 ò        Németh Zsolt: együttműködünk Romániával az agyelszívás megállításában – Az agyelszívás megállításának az eszközeként vette számba Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azoknak a sepsiszentgyörgyi orvosi szolgálati lakásoknak a megépítését, amelyeknek kedden tették le az alapkövét a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház telkén. 'Komoly problémát jelent az országok számára, hogy a legkiválóbb koponyák elmennek. Agyelszívásnak vagyunk az elszenvedői' - jelentette ki (OrientPress)

ò        A bihari önkormányzat elnöke bírálja a régiósítási tervetCornel Popa, a romániai Bihar megye önkormányzatának liberális párti elnöke bírálta a romániai régiósítási tervet, és kijelentette, hogy a Bihar megyeiek egy Nagyvárad központú régióba akarnak tartozni. A ‡Mediafax hírügynökség szerint Popa megkérdőjelezte egy felmérés eredményét, amelyet Liviu Dragnea, a romániai régiósításért felelős szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes ismertetett a múlt héten. E szerint a jelenlegi északnyugati gazdasági fejlesztési régió lakóinak 63 százaléka Kolozsvárt akarja az új közigazgatási régió központjául. Ehhez a gazdasági fejlesztési régióhoz tartozik Bihar és Kolozs megye is. Popa szerint azonban a felmérés "koholmány", és a Bihar megyeiek azt szeretnék, hogy Nagyváradon legyen a tervezett közigazgatási régió centruma (MTI)

ò        Sepsiszentgyörgyön nyithat új szakokat a Sapientia egyetem – Agronómia és erdészeti szak indítását tervezi a magyar állam támogatásával működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Sepsiszentgyörgyön. „Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a városi és a megyei önkormányzat felújítja az egykori Gámán János iskola épületét, amit a Sapientia rendelkezésére bocsát” - idézte a polgármestert a ‡Mediafax hírügynökség. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón sikertörténetnek nevezte a Sapientia EMTE 13 évvel ezelőtti elindítását, és hozzátette, most Sepsiszentgyörgy is e sikertörténet részesévé válik (MTI)

ò        A románok sem nyelik le a közigazgatási reformot – Basescu elnök máris szervezési katasztrófáról beszél – Spontán sztrájkba léptek hétfőn a temesvári adóhivatal dolgozói, miután kiderült, hogy a szomszédos Hunyad megyében jönne létre a régió négy megyéjét kiszolgáló központ. Az alkalmazottak attól tartanak, hogy munkahely nélkül maradnak, illetve a legjobb esetben Temesvárról Dévára kell ingázniuk. – Három napig, reggel nyolctól délelőtt tizenegy óráig tüntetünk. Ha a kormány nem ért a jelzésünkből, és nem vonja vissza a döntést, más tiltakozási formát választunk – nyilatkozta Adrian Gavruta, a FinTim Sed Lex szakszervezet vezetője. Megítélése szerint a hivatal Dévára költöztetése „jogi, gazdasági, morális és társadalmi szempontból egyaránt törvénytelen” – Úgy tűnik, a kormány lassan elfogadja, hogy a történelmi régiókat nem lehet egyszerűen lesöpörni az asztalról. Erre utal, hogy a kormányfőhelyettes újabban már nem északkeleti és délnyugati régióról beszél, hanem Moldváról és Bánságról. Előzőleg ugyanis a nyilvános vitákon gyakran nekiszegezték a kérdést a polgárok: mi ezután északkeletinek mondjuk magunkat? Nemrégiben Traian Basescu államfő – a kormánykoalíció politikai ellenfele – „szervezési katasztrófát” jósolt a régiósítás kapcsán. Szerinte a kormány rossz irányból közelített a kérdéshez. A közvita a régiók székhelyéről és a jövendő kormányzók személyéről zajlik, holott a reformot a mintegy 3200 község összevonásával kellett volna kezdeni, mivel ezek közül alig ezer képes fenntartani önmagát. Az elnök egy utólagos szakaszban kerítene sort a jelenlegi minisztériumi alárendeltségben működő intézmények tömörítésére öt-hat megyéből. „A régiósítás, ahogy nekiláttak, szervezési katasztrófába torkollik” – jósolta az államfő (Nsz)

ò        Megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi kabinetje – Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előestéjén alakult meg az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi kabinetje. A testület jelen levő tagjai Toró T. Tibor Néppárt-elnök jelenlétében meghallgatták Szilágyi Zsolt alelnök, a kabinet vezetőjének előterjesztését az európai pártokkal eddig kiépített kapcsolatokról, a brixeni FUEN-kongresszuson való részvételről, a FUEN elnökségével elkezdett tárgyalásokról, valamint az európai polgári kezdeményezésről (Erdély.ma)

ò        Tusványos - Megnyílt a nyári szabadegyetem és diáktábor (MTI)

ò        Párttá alakult Traian Basescu államfő politikai mozgalma – „Bejelentette párttá alakulását a Traian Basescu román államfőhöz közel álló politikusokból alakult Népi Mozgalom Alapítvány, amely részben civil szervezetként, részben pártként folytatja tevékenységét” - jelentette be Marian Preda, az alapítvány elnöke. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) nevet viselő politikai erő ideiglenesen megbízott elnöke közölte: céljaik között szerepel, hogy minél jobban szerepeljenek a 2014-es európai parlamenti választásokon. Közölte, hogy a párt a Traian Basescu, valamint a 2009 és 2012 között kormányzó Emil Boc-kabinet által kezdeményezett reformokat akarja folytatni. A PMP jobbközép, keresztény-demokrata liberális pártként határozza meg magát. Tomac aláhúzta, hogy ők Traian Basescu partnerei (MTI)

ò        A PAT elnöke: nem hagyjuk, hogy Partiumot gyarmatként kezeljék – Pénteken megalakult az Partiumi Autonómia Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Autonómiával foglalkozó testülete. A nagyváradi városházán tartották az alakuló ülést, s azon Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye EMNT-szervezeteinek küldöttei, az oktatás és a civil szféra, valamint a történelmi egyházak képviselői vettek részt. A Partiumban négyszázezer magyar él, jó részük egy tömbben, itt a határ mentén. Azt gondoljuk, számukra is megoldás lesz egy területi autonómia, nemcsak a Székelyföld esetében, nyilatkozta Csomortányi István, a PAT megválasztott elnöke. Csomortányi kifejtette: a PAT autonómia-elképzelései leginkább a tiroli modellhez hasonlítanak. Tirol tartománya is kétnyelvű, hetven százaléka olasz és harminc százaléka németajkú, és ezen belül van egy német többségű és egy olasz többségű terület. Hasonló megoldás alkalmazható a Partium esetében is”, tette hozzá az elnök (marosvasarhelyiradio.ro)

ò        Ez véget vethet a bukaresti gyarmatosításnak – Polgári engedetlenségi mozgalom vezethet el az önálló erdélyi régióhoz és Székelyföld autonómiájához? (MNO)

ò        Grim bepereli Csomortányit – Rágalmazás vádjával bepereli Csomortányi Istvánt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnökét Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványügyi alelnöke (Erdon.ro)

ò        Hamis Dragnea közvéleméy-kutatása – A Bihar Megyei Tanács elnöke szerint nem hitelesek annak a közvélemény-kutatásnak az adatai, melyek a leendő régiók fővárosaira vonatkoznak (Erdon.ro)

ò        Basescu: Pontának kell vállalnia a felelősséget a vasúti privatizációértTraian Basescu román államfő egy hónappal elhalasztotta az új közlekedési miniszter kinevezését, és felszólította a tárcát ideiglenesen vezető Victor Ponta miniszterelnököt: vállalja magára az államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfa) a magánosításával kapcsolatos döntés felelősségét (Erdon.ro)

ò        Provokáció Örvénden – Egy nappal az EMNP által szervezett helyi tüntetés előtt a Bihar megyei Örvénd településen uszító, a román hatóságok elleni támadásra buzdító szórólapok jelentek meg (Erdon.ro)

ò        Zömében tandíjas helyek maradnak őszre az egyetemeken – Elsősorban a népszerű szakokon tapasztalható túljelentkezés a magyar magánegyetemeken, illetve az állami egyetemek magyar tagozatain, a kisebb érdeklődésre szert tevő szakokon őszre is maradtak tandíjas, de akár államilag finanszírozott helyek is (Krónika)

ò        Letették az orvoslakások alapkövét Sepsiszentgyörgyön – Az agyelszívás megállításának eszközeként vette számba Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára azoknak az orvosi szolgálati lakásoknak megépítését, amelyeknek kedden tették le az alapkövét a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház telkén (Krónika)

ò        Elkezdődött a tusványosi időszámítás – Huszonhárom helyszínen, több mint száz programból válogathatnak idén a hivatalosan szerda reggel elrajtoló 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevői (Krónika)

ò        Folyatódott a pénzügyisek sztrájkja – Optimistának mutatkozik Nicolae Robu temesvári polgármester, ami a megyei pénzügyi igazgatóság székhelyének a bánsági városban való maradását illeti (Krónika)

ò        Színpadra lépett a „Băsescu-párt – Hivatalosan is politikai porondra lépett a Traian Băsescu által életre hívott Népi Mozgalom Alapítvány, miután kedden bíróságon is kezdeményezték az alapítvány által létrehozott Népi Mozgalom Párt bejegyzését (Krónika)

ò        Elmulasztott lehetőségek Szatmáron – Szorosabbá tennék Szatmárnémeti és Nyíregyháza gazdasági kapcsolatait – a két város önkormányzata ebben hónapban zár egy európai uniós finanszírozású pályázatot (Krónika)

ò        Régiók: a váradiak nem akarnak Kolozsvár fennhatósága alá kerülniCornel Popa, Bihar megyei tanácselnök bírálta a régiósítási tervet, és kijelentette, a Bihar megyeiek egy Nagyvárad központú régióba akarnak tartozni (Maszol.ro)

ò        Tusványos: megnyílt a nyári szabadegyetem és diáktábor – Az alternatív rockot játszó felvidéki Semi Holsen együttes kedd esti fellépésével megkezdődött a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hét végéig tartó rendezvénysorozata, amelyet - az első és jelenlegi helyszínének nevéből kialakított mozaikszóval - Tusványosként emlegetnek a résztvevők (Maszol.ro)

ò        Új tagozatot indít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia – Erdő- és vadgazdálkodási, valamint mezőgazdasági szakok indítását jelentették be kedden sajtótájékoztató keretében Sepsiszentgyörgyön helyi és magyarországi politikusok, valamint a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetői. „Nem normális Európában, 2013-ban az, hogy, ha mi anyanyelvünkön akarunk tanulni, akkor azt Magyarország támogatásával tudjuk csak elérni, miközben adófizetői vagyunk mi is Romániának. Üzenet Bukarest és Európa irányába is, hogy ebben az országban a dolgok nincsenek rendben. Jelzés arról, hogy itt a demokrácia még gyermekcipőben jár, hogy a kisebbségi jogok nincsenek tiszteletben tartva. Bízunk benne, hogy ennek az egyetemi tagozatnak az elindítása nagyban hozza fog járulni ahhoz, hogy a székelyföldi gazdák versenyképesek legyenek Európa mezőgazdasági piacán”- jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere – Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, nagy hiányosság, hogy mezőgazdasági és agrár képzés magyarul még nem folyik Romániában. Éppen ezért látták elérkezettnek az időt, hogy lépjenek e tekintetben. Ez a tény hívta életre a döntést, melynek értelmében Sepsiszentgyörgyre helyezik az említett tagozatot. Sepsiszentgyörgynek, a Székelyföldnek számos adottsága van, amely ebben segítség lehet, továbbá az egyetem maga is hozzájárulhat a térség fejlesztéséhez – Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára gratulált a tervezett egyetem helyszínválasztásához. A Sapientia EMTE elmúlt 13 éves munkáját sikertörténetként fogalmazta meg, hiszen ezt az egyetemet választották meg Románia legeredményesebb, legsikeresebb magánegyetemének. De a sikerességet jelzik szerinte az ott dolgozó elismert tanárok és az ott-tanuló több ezer diák is (Maszol.ro)

ò        Traian Băsescu Népi Mozgalma – Bejelentette párttá alakulását a Traian Băsescu államfőhöz közel álló politikusokból alakult Népi Mozgalom Alapítvány, amely részben civil szervezetként, részben pártként folytatja tevékenységét. A párt tegnapi bemutatkozó sajtótájékoztatóján Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) nevet viselő politikai erő ideiglenesen megbízott elnöke közölte: céljaik között szerepel, hogy minél jobban szerepeljenek a 2014-es európai parlamenti választásokon. Hozzátette, hogy a párt a Traian Băsescu, valamint az Emil Boc-kormány által kezdeményezett reformokat akarja folytatni. A PMP jobbközép, keresztény-demokrata liberális pártként határozza meg magát. Tomac aláhúzta, hogy ők az államfő partnerei. A Moldovai Köztársaságból származó Tomac – aki a PDL színeiben nyert képviselői mandátumot tavaly, de már kilépett a pártból – az alakuló kongresszusig kapott egyelőre ügyvivő pártelnöki megbízást (Szabadság)

ò        UTCAKŐBŐL ALAP – Magyar állami támogatással épülnek orvoslakások Szentgyörgyön és Szatmáron – „Az alapkőletétel azzal egyenértékű, hogy megérkeztünk az alaptáborba”, mondta Németh Zsolt. Leszögezte: a MOGYE-ügyben a magyar kormány elkötelezettsége töretlen (Transindex)

ò        Legyünk románok? – „Örvendetes, hogy vannak nálunk oly megvilágosodott elmék, mint Liviu Dragnea közigazgatási miniszterelnök-helyettes, aki kijelentette ápertén, hogy a Székelyföld igenis van. Felfedezé, hogy ez egy nagyon szép térsége Romániának, „egy román terület”, amely szebb jövőnek néz elébe, ha új fejlesztési régióba kerül. Életünk, sorsunk – ha engedjük – úgy meg fog változni, alakulni, mint púpos gyermek a prés alatt. Ebben mi leszünk a púpos gyere­kek és nyelvileg kissé fogyatékkal élők. A prés meg az új fejlesztési régió lészen, amely aztán új kordában fog tartani minket. Ha már semmiképp nem akarják, hogy a Székelyföld külön régió legyen, etnikai alapon, akkor taktikát kell változtatnunk. Lám, Dobrudzsa is, úgy néz ki, külön régió lesz. Ha könyörgésünk, ellenkezésünk, tiltakozásaink, tüntetéseink nem segítenek, akkor más módot kell találnunk érdekeink érvényesítésére…” yKuti János (Háromszék)

 

ò        Pár beszéd vagy párbeszéd? – „Mi, magyarok úgy vagyunk a párbeszéddel is, mint sok egyébbel: igény volna rá, de valahogy sehogy sem jön össze. Politikusaink – mert bárhogy forgatjuk, e feladat rájuk hárulna – képtelenek egy asztalhoz ülni. S bár évek óta hangoztatjuk szükségességét, mai napig csak tervek szintjén hallani arról, hogy meg kellene próbálni elmagyarázni a románságnak, mit is akarunk tulajdonképpen, mit jelentene számukra az autonómia…” yFarkas Réka (Háromszék)

A bihari önkormányzat elnöke bírálja a régiósítási tervet

 

  Bukarest, 2013. július 23., kedd (MTI) - Cornel Popa, a romániai Bihar megye önkormányzatának liberális párti elnöke bírálta a romániai régiósítási tervet, és kijelentette, hogy a Bihar megyeiek egy Nagyvárad központú régióba akarnak tartozni.

 

  A Mediafax hírügynökség szerint Popa megkérdőjelezte egy felmérés eredményét, amelyet Liviu Dragnea, a romániai régiósításért felelős szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes ismertetett a múlt héten.

  E szerint a jelenlegi északnyugati gazdasági fejlesztési régió lakóinak 63 százaléka Kolozsvárt akarja az új közigazgatási régió központjául. Ehhez a gazdasági fejlesztési régióhoz tartozik Bihar és Kolozs megye is.

  Popa szerint azonban a felmérés "koholmány", és a Bihar megyeiek azt szeretnék, hogy Nagyváradon legyen a tervezett közigazgatási régió centruma.

  "Engedjék meg, hogy megkérdőjelezzem ennek a felmérésnek a hitelességét, mert az én személyes tapasztalatom az, hogy a bihariak egy százaléka sem akar olyan közigazgatási régióhoz tartozni, amelynek Kolozsvár a központja. Nagyvárad a történelem során soha nem volt része olyan térségnek, amelyben ne lett volna régióközpont. Azért ismétlem ezt, hogy a Kárpátokon túl is hallják" - mondta a megyei önkormányzat elnöke.

  Emlékeztetett, korábban javasolta, hogy Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék alkossanak egy közös közigazgatási régiót, és annak központja legyen Nagyvárad. Popa szerint ez a javaslata kedvező fogadtatásra talált az érintettek körében.

  A bukaresti kormány új közigazgatási régiókat akar létrehozni, amelyek határai nagyjából megegyeznének a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határaival. Ezt a tervet valamennyi romániai magyar politikai szervezet ellenzi. Ûvissza

 

& Sepsiszentgyörgyön nyithat új szakokat a Sapientia egyetem

 

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

  Sepsiszentgyörgy, 2013. július 23., kedd (MTI) - Agronómia és erdészeti szak indítását tervezi a magyar állam támogatásával működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Sepsiszentgyörgyön.

 

  Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a városi és a megyei önkormányzat felújítja az egykori Gámán János iskola épületét, amit a Sapientia rendelkezésére bocsát - idézte a polgármestert a Mediafax hírügynökség.

  Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón sikertörténetnek nevezte a Sapientia EMTE 13 évvel ezelőtti elindítását, és hozzátette, most Sepsiszentgyörgy is e sikertörténet részesévé válik.

  Dávid László rektor az MTI-nek elmondta, az egyetem fejlesztéséről tavaly októberben aláírt fejlesztési megállapodásban szerepelt a sepsiszentgyörgyi és a székelyudvarhelyi helyszín.

  "A Sapientia 2014-re tervezi a két helyszínre kihelyezett szakok esetleges indítását. Azt mérlegeljük, hogy meg tudjuk-e találni a megfelelő szakembereket, és szakmailag hosszú távon fenntarthatók-e a javasolt képzések" - jelentette ki Dávid László.

  A rektor hozzátette, ha nem léteznek ilyen szakok a térségben, elvándorolnak a hallgatók, elvándorol a potenciális értelmiség. "A szándéknak nem kimondottan oktatáspolitikai, hanem nemzetpolitikai háttere van" - magyarázta a rektor.

  Dávid László elmondta, Székelyudvarhelyen nem lehet megkerülni, hogy ne a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájával közösen lépjenek, ez az iskola kihelyezett felsőoktatási képzést nyújt gazdasági szakokon. Ûvissza


 

& Tusványos - Megnyílt a nyári szabadegyetem és diáktábor

 

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

  Tusnádfürdő, 2013. július 23., kedd (MTI) - Az alternatív rockot játszó felvidéki Semi Holsen együttes kedd esti fellépésével megkezdődött a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hét végéig tartó rendezvénysorozata, amelyet - az első és jelenlegi helyszínének nevéből kialakított mozaikszóval - Tusványosként emlegetnek a résztvevők.

 

  A közéleti vitafórumokat ifjúsági fesztivállal ötvöző Tusványosra kedd délután érkeztek az első résztvevők, az esti koncert idejére a sátortábor félig megtelt és környező házak udvarán is fiatalok vertek sátrat.

  A rockkoncert előtt régi és új, idős és fiatal résztvevőket egyaránt lehetett látni a nézőtéren.

  Csergő László, egy Budapesten jogot tanult kolozsvári fiatalember azt mondta az MTI-nek: úgy döntött, hogy - évfolyamtársai marasztalása ellenére - hazaköltözik Erdélybe, és most került bele a "véráramba", barátai miatt választotta Tusványost.

  A Maros megyei Csíkfalváról érkezett Szabó Árpád pedig arról beszélt, hogy több mint 12 éve jár főtt kukoricát árulni a táborba, de ma már nem az üzlet hozza ide - most már akkora a konkurencia, hogy alig éri meg -, hanem a tábor hangulata: napközben ő is beül egy-egy közéleti fórumra.

  A Tusványosra már nem kell csábítani senkit - mondta az MTI-nek Vadász-Szatmári Huba táborigazgató, aki napközben, az előadásokon két-háromezer, az esti koncerteken öt-tízezer résztvevőre számít.

  "Az együttesek szeretik Tusványost, néha már ők jelentkeznek, nem is kell hívni őket, mert ez az egyik legnagyobb buli Erdélyben" - mondta a táborigazgató.

  A mi időnk című idei rendezvénysorozat politikai programját szerdán nyitja meg a 23 éve elindított szabadegyetem két alapítója, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Idén egyebek mellett a romániai régiósítás terve, a magyarországi és európai parlamenti választások és a székely szimbólumok használata szerepel a szabadegyetem kiemelt témái között. Ûvissza

 

Forrás:  CEC Kisebbségi Sajtófókusz http://www.ceucent.net/

Boér Krisztina