Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.28. Hírek a határon túli magyarok sorsáról

2012.09.28

      Nemzetpolitikai irányok és trendek Európában – konferencia2012. szeptember 28-án Budapesten Nemzetpolitikai irányok és trendek Európában és világszerte címmel rendeznek nemzetközi konferenciát, melyen megvitatják a kettős állampolgárság kérdését, a külhoni szavazást is. A konferencia megnyitóján köszöntőt mond Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból. Gál Kinga, európai parlamenti képviselő Nemzeti érdekek érvényesítésének lehetőségei és akadályai az EU-ban, tekintettel a nemzetpolitikára címmel tart nyitóelőadást. Majd sor kerül a Nemzetpolitika és kettős állampolgárság a szomszédos államokban kerekasztal-beszélgetésre, melynek résztvevője lesz Romániából Irina Culic, Szlovákiából Michal Vasecka, Szerbiából Dusko Radosavljevic, Ausztriából Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Szlovéniából Felicita Medved (Felvidék.ma)

      Felavatják a nemzeti összetartozás emlékművét Ópusztaszeren – „Matl Péter kárpátaljai szobrászművész közel tíz méter magas alkotása jelképezi szombattól a magyar nemzet összetartozását az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” - tájékoztatta Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t. Varga Márta elmondta, hogy az emlékművet a tervek szerint Orbán Viktor kormányfő avatja fel a park Szent Mihály-napi rendezvényének egyik programjaként. A rendezvényre számos politikust, művészt, egyházi és közéleti személyiséget várnak a szervezők a határon innen és túlról. A szoboravatót megelőzően 98-an tesznek állampolgársági esküt (MTI)

        A Rákóczi Szövetség partiumi kirándulást szervez középiskolásoknak – Háromnapos partiumi kiránduláson vesz részt 90 kelet-magyarországi és partiumi magyar középiskolás péntektől vasárnapig a Rákóczi Szövetség szervezésben. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a szövetség diákutazatási programjai keretében az idén eddig csaknem ötezer Kárpát-medencei középiskolás magyar diák utazhatott egy másik Kárpát-medencei országba. A március 15-i nemzeti ünnep kapcsán 74 magyarországi középiskola diákjai utaztak határon túli magyar iskolákhoz közösen ünnepelni, a június 4-i nemzeti összetartozás napja alkalmából 34 Kárpát-medencei magyar középiskola tanulói utaztak valamely másik ország magyar középiskolájához (MTI)

       Benes-ügy: aláírásokat gyűjtenek – „Négy év után történt bizonyos elmozdulás, hiszen most tárgyalták az Európai Parlamentben (EP) a Benes-dekrétumok elleni fellépésünk ügyét” – mondta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Ákos, aki élére állt a magyarokat büntető törvénycikkek elleni aláírásgyűjtésnek. Az Egyesült Államokban élő fiatalember elmondta, két németországi magyar hölgy felvetésére kezdett bele az aláírások gyűjtésébe, miután Szlovákia 2007-ben megerősítette a dekrétumok hatályát. Miután összegyűlt a negyvenezer szignó, azokat az EP elé vitték, s arról a testület petíciós szakbizottsága tárgyalt is – Erről tartanak szombaton 14 órától előadást a VIII. kerületi Polgárok Házában (Visi Imre utca 6.) Merre tovább, felvidéki magyarság? címmel – Martonyi János külügyminiszter áprilisban jelezte, hogy a kormány kiemelten kezeli a dekrétumok ügyét. A politikus szerint az elmúlt másfél évben a magyar–szlovák kétoldalú találkozókon, napirenden tartották a kérdést, amit az új szlovák kormánnyal folytatandó párbeszédben is kiemelten kezelnek, szorosan együttműködve mindazokkal, akik felvállalják a magyar kisebbség érdekeinek védelmét (MNO)

   Folytatódik a MOGYE-ügy miatti demonstráció a román oktatási minisztérium előtt – „További három hétig folytatódik a műtőruhás, esernyős demonstráció a román oktatási minisztérium előtt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozásul” - közölte csütörtökön az MTI-vel Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára, a megmozdulás szervezője. A két hete kezdődött tiltakozó akció résztvevői eredetileg a hónap végéig kaptak engedélyt arra, hogy a szaktárca székháza előtti járdán, hétköznap, hivatali időben, legfeljebb öt fő részvételével plakátokkal és a ruhákra, esernyőkre festett feliratokkal demonstráljanak. A megmozduláshoz a MOGYE-re felvételizett diákok és szüleik felváltva csatlakoztak. A résztvevők a magyar tannyelvű fizetéses helyek számának növelését és a magyar főtanszékek megalakítását követelték (MTI)

 Az RMDSZ az EBESZ-t is tájékoztatta a Mikó-ügyről – „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Bukarestben tartózkodó küldöttségét tájékoztatta a sepsiszentgyörgyi Mikó-ügyről, mert fontosnak tartja, hogy a nemzetközi szervezetek hiteles tájékoztatást kapjanak” - tájékoztatott csütörtökön Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A szövetség hírlevele szerint az EBESZ-küldöttség és az RMDSZ vezetője közötti megbeszélés napirendjén szerepelt a decemberi romániai parlamenti választás is. Kovács elmondta: fontos a külföldi megfigyelők romániai jelenléte a választásokon. Hozzátette: a Traian Basescu államfő leváltásáról szervezett júliusi népszavazás jó példa arra, hogy a külföldi figyelem mederben tudja tartani a romániai demokráciát (MTI)

        Hatalmas választási csalásra derült fény: Volt, aki duplán voksolt – Román választási hatóság: százezres nagyságrendű csalás volt a népszavazáson – „Az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazáson csaknem 120 ezer többes szavazás történt” - közölte a román Állandó Választási Hatóság (AEP), amely szerint csaknem 50 ezer nem létező személyi számmal leadott voks is bekerült az urnákba. A román sajtóban csütörtökön ismertetett vizsgálat szerint az AEP egy szoftvercéget bízott meg azzal, hogy ellenőrizze a pótlistákon szereplő személyi számokat és szűrje ki azokat, amelyek többször szerepelnek, vagy nem érvényesek. A népszavazáson a 8,5 millió leadott szavazat közül 1,34 milliót pótlistákra adtak le: ezek közül szűrték ki azt az 55.660 személyi számot, amellyel többször szavaztak, és azt a 47 386 személyi számot, amely nem szerepel a lakosság-nyilvántartóban, azaz nem létezik. Július 29-én a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba. A referendumon 46 százalékos részvételt jegyeztek fel a választói névjegyzékben szereplő 18 millió háromszázezer érvényes személyi számot véve alapul. Egy százezres nagyságrendű választási csalás egy-két százalékkal módosíthatta a részvételi adatokat, amelyektől a népszavazás kimenetele függött (Heti Válasz)

      

ò        Különalkut kötöttek a kisebbségek – Kiemelnék a kisebbségi törvényből és új jogszabályba foglalnák a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői a szervezeteik intézményi hátteréről szóló előírásokat. Az RMDSZ álláspontjáról Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettest kérdezte Cseke Péter Tamás – „…A kisebbségek frakciója egyezséget kötött a Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) egy olyan törvény elfogadásáról, amelyben csak bizonyos sajátos érdekeik szerepelnének és egyetlen olyan előírás sem, amelyet nem tudnak elfogadni a kormánypártok. Tervezetükben egyetlen gyakorlati kisebbségvédelmi kérdés sem szerepel, csak a kisebbségi szervezetek intézményi, jogi hátterét szabályozza, illetve annak a kormányzati hatóságnak a hatásköreit, amely főutalványozóként pénzt juttat ezeknek a szervezeteknek… Ezt a javaslatot mi semmiképpen nem tudjuk elfogadni, hiszen a kisebbségi törvénynek elsősorban a kisebbségek jogállásáról, jogairól kellene tartalmaznia különféle biztosítékokat. Garanciákat arra, hogy egyrészt nem történnek visszalépések a már elfogadott törvények esetében, másrészt pedig kilátásba helyezze azoknak a jogoknak az érvényesítését, amelyek a kisebbségi és regionális nyelvek már ratifikált chartájában szerepelnek, beleértve a kulturális autonómiát is. Számunkra elfogadhatatlan egy olyan törvény, amelyet kisebbségi törvénynek neveznek, de másról szól…” (Erdélyi Riport)

       Rendelkezem a szükséges érzékenységgelEckstein-Kovács Péter a Sepsiszentgyörgyön szervezett, szeptember 1-jei Igazság Napja előtt a Mikó-ügyben kért vizsgálatot az egykori kisebbségi miniszter önmaga ellen, időközben pedig az RMDSZ ombudsmanjelöltje – román megnevezéssel a nép ügyvédje – lett, számos civil szervezet támogatásával. A kolozsvári politikust Kustán Magyari Attila kérdezte – „…Az ombudsman intézménye, ez a kétszáz éves skandináv találmány idén éppen tizenöt éves lesz nálunk. Sok országban nagyon jól működik, és Romániában is van érdeklődés iránta, a tavalyi jelentés szerint közel nyolcezer ember kereste meg a hivatalt ügyes-bajos dolgaival. A nép ügyvédje az emberi jogok és szabadságok intézményes védelmezője, négy szakterülettel foglalkozik: az egyik szakombudsman, az egyébként RMDSZ-delegált Rücz Erzsébet általános emberi jogokkal, a nemek közti egyenlőséggel, diszkriminációs és kisebbségi, egyházi ügyekkel; a második szakember a gazdasági életben fellelhető visszásságokkal; a harmadik a fegyveres testületekkel; a negyedik pedig a szociális, családvédelmi, gyermekvédelmi kérdésekkel. Széles a skála tehát, ahol a nép ügyvédje panaszokat fogadhat; elsősorban azokkal törődik, akik nem igazán tudják érvényesíteni az érdekeiket. Az ombudsman végül is a hatalom nélküli hatalom, tehát nem hozhat rendelkezéseket saját hatáskörben, viszont megkeresheti a megfelelő állami intézményeket, felkérheti őket az egyéni panaszok orvoslására vagy a jogalkalmazás megváltoztatására…” (Erdélyi Riport)

      Iustitia és az utca hangja – A Legfelsőbb Bírói Tanács vizsgálatot indított annak ellenőrzésére, nem sértik-e az igazságszolgáltatás függetlenségét a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni szeptember 1-jei sepsiszentgyörgyi tüntetésen elhangzott kijelentések. Cseke Péter Tamás az RMDSZ vezetőinek álláspontját ütköztette két Kovászna megyei román politikuséval (Erdélyi Riport)

      Szabó Béla: Ponta MOGYE-látogatása Iuliu Maniu idejét idézte [Interjú] – „Várhatóan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) pénteki szenátusi ülésén meg is szavazzák a felsőoktatási intézmény magyar vonalának a chartába foglalását” – jelentette ki egyebek mellett a Krónikának adott interjújában dr. Szabó Béla professzor, a MOGYE magyar tanárainak választott képviselője. Az egyetemi tanár ugyanakkor kitért arra is, hogy Victor Ponta kormányfő és stábja látogatásának körülményei őt leginkább a Iuliu Maniu miniszterelnöksége idején alkalmazott módszerekre emlékeztették. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy következetes kiállása miatt valószínűleg nem lesz belőle rektorhelyettes (Krónika)

     Meglepő adatok: a Bihar megyei előkészítő osztályos diákok 25 százaléka magyar – „Nagyobb arányt képviselnek a magyar nyelven indított Bihar megyei előkészítő osztályok a hasonló román osztályokhoz képest, mint a közoktatás felsőbb szintjein meglévő magyar tannyelvű csoportok” – mondta el Biró Rozália, a nagyváradi városi képviselőtestület RMDSZ-frakciójának vezetője csütörtökön (Krónika)

       Leonard Orban EU-miniszter siralmas öröksége – Románia Európa-ügyi Minisztériumának tárcavezetője január elsejétől kezdve igencsak jól fizetett állásba kerül: az Európai Számvevőszék egyik tagja lesz – bár ezt egyelőre ellenezte az Európai Parlament számvevő bizottsága. Leonard Orban azonban siralmas örökséget hagy maga után: alig tíz százalékát sikerült lehívni a célul kitűzött uniós pénzeknek. Pénzügyi szakértők Leonard Orban sikerének csak örülnének: a romániai tárcavezető, akinek tevékenységét Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu és Victor Ponta miniszterelnökök igencsak nagyra értékelték, voltaképpen siralmas örökséget hagy maga után (Maszol.ro)

        EBESZ-küldöttséggel tárgyalt Bukarestben Kovács Péter – Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségével találkozott csütörtökön Bukarestben Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára a közelgő romániai parlamenti választásokról, illetve a Mikó-ügyről tárgyalt az EBESZ szakértőivel. „Romániában fontos a külföldi megfigyelők jelenléte, mert annak ellenére, hogy a választások szabadok, és az eredmények a választók akaratát tükrözik, minden alkalommal történnek törvénytelenségek, visszaélések" – jelentette ki a politikus. Szerinte az államelnök leváltására szervezett referendum jó példája annak, hogy a külföldi figyelem mederben tudja tartani a romániai demokráciát (Maszol.ro)

        Reuters: szorult helyzetbe került Victor Ponta – „Négy hónap kormányzás és az államfő sikertelen leváltási kísérlete után szorult helyzetbe került Victor Ponta miniszterelnök: külföldről és belföldről egyaránt bírálatok érik, a szociálliberális parlamenti kormánytöbbség korábban biztosnak tűnő fölényes választási győzelme pedig már nem borítékolható” – írta csütörtökön a ‡Reuters. A londoni székhely világhírügynökség átfogó elemzést készített a kormányfőről és a mögötte álló Szociál-Liberális Szövetségről (USL) két és fél hónappal a decemberi választások előtt (Maszol.ro)

               Vitaanyag az autonómiáról románoknak, sepsiszentgyörgyi módra – Román partnerek számára készített vitaanyagot az autonómiáról Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elöljáró csütörtökön sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: sok szó esik mostanság az autonómiáról, de a témáról csak a magyar közösségen belül folyik párbeszéd. Antal Árpád úgy vélte, nagy szükség lenne a román közösség képviselőivel is megvitatni, hogy milyen következményekkel járna, ha a Székelyföld autonóm státust kapna Románián belül. Tájékoztatott: az autonómiáról szóló román-magyar párbeszéd elindítását szolgálja az a vitaanyag, amelyet elkészített (Maszol.ro)

        Az ígéret betartását várjaAntal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-elnök várja azt a pillanatot, amikor a román parlament betartja az 1918-ban, Gyulafehérváron tett ígéreteket, és kifejtette, az elmúlt 22 évben „gyakran vezérelte Ceauşescu szelleme egyes román politikusoknak a magyar közösséghez való viszonyát” (Nyugati Jelen)

        Máté a magyar szavazatok megoszlásától tart – Ma kerül sor a Kolozs megyei RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek rangsorolására. Mivel sem a 10 képviselői, sem a 4 szenátori kerületben nincs túljelentkezés, a péntek délutánra összehívott Megyei Küldöttek Tanácsa (MKT) gyakorlatilag nem tesz mást, mint érvényesíti a benyújtott jelöléseket. Azokban a kerületekben, amelyekre nem akadt jelölt, a Megyei Állandó Tanács (MÁT) javasol majd olyan személyeket, akik megfelelnek a feltételeknek és vállalják a jelölést. Ezekről a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt (Szabadság)

        Százezres nagyságrendű csalás a népszavazáson – „Az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazáson csaknem 120 ezer többes szavazás történt” – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP), amely szerint csaknem 50 ezer nem létező személyi számmal leadott voks is bekerült az urnákba. A román sajtóban csütörtökön ismertetett vizsgálat szerint az AEP egy szoftvercéget bízott meg azzal, hogy ellenőrizze a pótlistákon szereplő személyi számokat és szűrje ki azokat, amelyek többször szerepelnek, vagy nem érvényesek. A népszavazáson a 8,5 millió leadott szavazat közül 1,34 milliót pótlistákra adtak le: ezek közül szűrték ki azt az 55 660 személyi számot, amellyel többször szavaztak, és azt a 47 386 személyi számot, amely nem szerepel a lakosság-nyilvántartóban, azaz nem létezik (Szabadság)

      EMNP: kibővített elnökség, választási tervek – „Új elnököt választott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei küldöttgyűlése, a szervezetet szeptember 25-től Szász Péter vezeti” – tájékoztatott az EMNP közleményében (Szabadság)

       KIPIPÁLVA – Területfejlesztés: Románia csak mímeli, hogy úgy tesz, mintha – Bár szó szerint átvettük az uniós szabályozást, a legkevésbé sem törekszünk valódi harmonizációra. Interjú Csák Lászlóval – „…A területi tervezés és a területfejlesztés egy olyan sajátos szempontrendszer, ami akár Hollandiában, akár az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban jól működő tervezési kultúrát jelenít meg. A területi folyamatok ennek megfelelően folynak helyes mederben. Disszertációmban azt vizsgáltam, hogy Romániában ennek adottak-e a feltételei? Illetve az ehhez hasonló tevékenységek – tervezési és rendezési típusú szakpolitikák, fejlesztéspolitikák – mennyire felelnek meg az európai, nyugati gyakorlatnak? A nemzetközi kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy Románia az EU-s szakpolitikák átültetésében éltanuló. Ha megkérdezik tőle, hogy kedves Románia, te a területi tervezés szempontrendszerét alkalmazod-e, akkor a román válaszadók azt mondják, igen, sőt, örömmel és boldogan tesszük ezt, felkészülten és koherens módon…” (Transindex)

        140 éves a kolozsvári magyar nyelvű egyetemi oktatás: ünnepi rendezvények a BBTE-n – Az új egyetemi tanév kezdetén, október 1. és 6. között a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen ünnepélyes programsorozattal emlékeznek az egyetem alapításának, illetve megnyitásának 140 éves évfordulójára. Az idei jubileumi rendezvényre várják az öregdiákokat, a jelenlegi és nyugdíjas oktatókat, kutatókat, hallgatókat, és mindazokat, akik méltó módon szeretnének bekapcsolódni az egyetemalapítás megünneplésének közel egy hetes eseménysorozatába – Az ünnepi rendezvénysorosat programfüzete itt letölthető (Transindex)

        Négyszázmillió forintból fejleszthet a Sapientia és a PKE – A magyar kormány újabb négyszázmillió forintot utal a Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem fejlesztésére. Az erről szóló rendelkezés a Magyar Közlönyben jelent meg. Ennek kapcsán Orbán Viktor magyar kormányfő a tervek szerint jövő héten Marosvásárhelyre látogat, ahol aláírják a fejlesztésekről szóló együttműködési megállapodást (Transindex)

Forrás: Kisebbségi Sajtófókusz http://www.ceucent.net/