Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.07.20 Hírek Erdélyből

2012.07.23

Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit – „Hazaárulással vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormánypárti politikusokat, miután a Legfelső Védelmi Tanácsban Crin Antonescu ideiglenes államfő az egyik titkosszolgálat vezetőjének leváltását javasolta” - közölte pénteken a ‡Mediafax hírügynökség. Az ideiglenes és felfüggesztett elnök közötti vita onnan indult, hogy a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) két biztonságos telefonvonallal szerelte fel Traian Basescu felfüggesztett államfő ideiglenes irodáját, ahonnan a július 29-ei népszavazási kampányt irányítja. A szenátus védelmi bizottsága emiatt csütörtökön berendelte Marcel Oprist, a STS igazgatóját. A védelmi bizottság kormánypárti elnöke, Cristian David volt belügyminiszter a meghallgatás után kijelentette, hogy a biztonságos telefonok felszerelése törvénytelen volt. A Legfelső Honvédelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülésén - a szenátus védelmi bizottságának álláspontjára hivatkozva - Crin Antonescu ideiglenes államfő a STS igazgató leváltását javasolta. Menesztését a tanács valamennyi tagja támogatta Iulian Fota nemzetbiztonsági ügyekben illetékes államelnöki tanácsos kivételével. Mivel a CSAT csak konszenzussal dönthetett volna leváltásáról, Opris egyelőre megőrizhette tisztségét. Traian Basescu a történteket kommentálva éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleit (MTI)

Nem változik a külhoni magyarok támogatásának összege – A kormány ígéri: ha kell, kipótolja a nevelési-oktatási támogatásra szánt keretet – Répás Zsuzsanna szerint a keretösszeg szinten tartása nagy eredménynek számít – A Magyar Országgyűlésben a múlt héten, a jövő évi költségvetés tervezetének parlamenti vitájában egy ellenzéki képviselő arról beszélt: 2013-ban körülbelül egymilliárd forinttal kevesebb pénzt irányoz elő a büdzsé a határon túli magyarok támogatására. A hír kapcsán megkerestük Répás Zsuzsannát, az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, hogy mondja el a Magyar Szó olvasóinak: valóban csökkentik-e a külhoni támogatásokra szánt keretet? – „…ugyanazon az értéken tudjuk megőrizni a határon túli támogatásokat, mint amennyit az idén elkülönítettünk erre a célra. Ez azt is jelenti, hogy bővítésre, sajnos, nincs lehetőség. Viszont az, hogy szinten tudjuk tartani a keretösszeget, a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy eredménynek számít. Félreértésre az adhatott okot, hogy megváltozik a támogatási összeg szerkezete: azt a mintegy egymilliárd forintos összeget, amelyet eddig a munkaerő-piaci alapból kaptunk, a jövőben más forrásokból különítjük el. Az oktatási-nevelési támogatásra szánt pénzről van szó. Ez fix összeg, 20000 forint minden, magyar tannyelvű intézménybe járó gyermek után, amelyet a külhoni magyar családok kapnak. Normatív típusú támogatásról van szó, amelynek összege attól függ, hogy az adott évben éppen hányan igénylik. Lehet, hogy most, a költségvetés tervezésénél egy picit kisebb az erre előirányzott összeg, mint amennyire valóban szükség lesz jövőre, de egyértelmű ígéretünk van arra, hogy ha többletigény jelentkezik (ha több család kéri), akkor azt a kormány más forrásokból kipótolja…” (Magyar Szó)

 

RMDSZ: nem lehet komolyan venni Szász Jenő javaslatát – „Nem lehet komolyan venni Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének a magyar választási szövetségre vonatkozó javaslatát” - jelentette ki csütörtökön Kolozsváron Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, akit a szövetség hírlevele idézett. A dokumentum szerint Kovács emlékeztetett arra, hogy a júniusi romániai önkormányzati választásokon az RMDSZ szerezte meg a magyar szavazatok mintegy 90 százalékát, ami egyértelmű jelzés arra, hogy az RMDSZ-en belül kell megvalósítani az összefogást (MTI)

Ü Népszavazás: menni vagy otthon maradni? – Szombaton Csíkszeredában találkozik Hargita, Kovászna és Maros megye vezetőivel, polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu ideiglenes államfő. Eközben nem minden RMDSZ-es politikus ért egyet a szövetség vezetésének álláspontjával, miszerint a Szociálliberális Unió (USL) és Traian Băsescu felfüggesztett államfő közötti konfliktusban nem foglalnak hivatalosan állást egyik fél mellett sem. Összeállításunkban RMDSZ-es politikusokat kérdeztünk a referendumról (Krónika)

Ü Nem lesz „magyar válogatott – „Nem veszik komolyan Szász Jenő MPP-elnöknek az erdélyi magyar választási szövetség létrehozására vonatkozó javaslatait a többi magyar párt vezetői, ám foglalkoztatja őket az együttműködés valamilyen formája” – nyilatkozták a Krónika által megkeresett politikusok. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a pártfúziót sem tartja kizártnak pártja és a Magyar Polgári Párt (MPP) között, míg Kovács Péter RMDSZ-főtitkár csak a szövetség ernyője alatt tartja lehetségesnek az együttműködést (Krónika)

Ü Etikai bizottság: nem plagizált Ponta – „Nem plagizált Victor Ponta miniszterelnök doktori disszertációja 2003-as megírásakor” – erre a következtetésre jutott az oktatási tárca égisze alatt működő Országos Etikai Bizottság csütörtökön este (Krónika)

Ü Visszavonul Keresztély Irma – Nem pályázik újabb mandátumra Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő, aki közel 15 éve áll az intézmény élén (Krónika)

Ü Az USL megveszi kilóra a volt függetleneket – Egyeztetett a Románia Haladásáért Szövetség (UNPR) vezetőjével, Gabriel Opreával Victor Ponta, a PSD elnöke, és szeretné ha a két párt egyetlen balközép formációt alakítana. Az UNPR főleg a Szociáldemokrata Pártból (PSD) távozott, majd független honatyákból alakult, jelenlegi parlamenti súlya jóval meghaladja társadalmi támogatottságát (Manna.ro)

Ü Schmitt Pál sorsára juthat Victor Ponta – Egyre kínosabbá válik Victor Ponta számára a plágiumügy. Miközben csütörtökön az oktatási tárcának alárendelt testület úgy határozott, hogy a miniszterelnök nem plagizált 2003-ban megírt doktori dolgozatában, a Bukaresti Egyetem pénteken készül bejelenteni: a politikus csalással szerezte doktori címét, amit várhatóan meg is vonnak tőle. Az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön délután hivatalosan bejelentette, hogy a kormányfő doktori dolgozatának vizsgálatára felkért háromtagú, jogi szakértőkből álló bizottság elemzése alapján megállapította: Victor Ponta nem plagizált a doktori dolgozatában. A szakértői bizottság jelentése már korábban kiszivárgott a sajtóba. E szerint „a kor akkori jogszabályainak megfelelően” nem plagizált a 2003-ban megírt doktori dolgozatában a miniszterelnök. A szakértők megállapították: Ponta dolgozata „világosan strukturált” és „koherens kutatási tervet” követ, továbbá a jogtudományok akkori követelményeinek megfelelő kutatási módszertant alkalmazott, a kutatás eredménye pedig „újdonságként ható” elemeket is tartalmaz (Maszol.ro)

Ü Kovács Péter: Szász a saját bőrét próbálja menteni – „Nem lehet komolyan venni Szász Jenő pártelnök magyar választási szövetségre vonatkozó javaslatát  – jelentette ki csütörtökön Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára szerint Szász nagyon jól tudja, hogy Románia főügyésze bármelyik pillanatban feloszlathatja a Magyar Polgári Pártot, mert az MPP nem felel meg a párttörvény előírásainak, miszerint két egymás utáni választáson egyenként 50 ezer szavazatot kell elérnie ahhoz, hogy ne töröljék a párjegyzékből. „Ennek tudatában Szász Jenő kétségbeesetten keresi a kiutat a politikai porondon való megmaradására, már azt is kilátásba helyezte, hogy neki kell egy parlamenti képviselői hely” – hangsúlyozta Kovács (Maszol.ro)

Ü Lefokozhatják a háromszéki településeket – Visszaminősíthetik a háromszéki városokat, illetve néhány vidéki települést össze kellene vonni ahhoz, hogy a lakosság száma megfeleljen a községi előírásnak. A lakosság számának a csökkenése miatt jövőre átszervezhetik a településeket (Maszol.ro)

Ü A verespataki beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri Ponta – A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri Victor Ponta, szándékát egy Facebook-bejegyzésben közölte. A kormányfő jelezte, hogy a hivatalos felkérést az érintett miniszterekkel való egyeztetést követően küldi el a beruházónak. Szerinte a beruházónak nem kellene, legyen rejtegetni valója, ha a koncessziós szerződés valóban Romániát segíti (Transindex)

Ü Hivatalosan bejelentette a Bukaresti Egyetem: Victor Ponta plagizáltVictor Ponta számára kedvezőtlen döntést hozott a Bukaresti Egyetem: a miniszterelnök doktori disszertációját elemző bizottság úgy döntött, a dolgozat plagizált szövegeket tartalmaz (297 oldalból 115), az 1-es és 3-as fejezetekben fordul elő a legtöbb plagizált szöveg. A bizottság a disszertáció formai elemzését végezte, tartalmi szempontból egy szakértő csoport fogja kielemezni a dolgozatot. Victor Ponta elveszítheti a doktori címet, hiszen az egyetem rektora bocsátotta azt ki, és ő vissza is vonhatja (Transindex)

Ü Bemutatták a Hargita-hegység rendezési tervének első szakaszát – A Hargita-hegység rendezési tervének első szakaszát ismertették csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. A mintegy nyolcvan résztvevő – az érintett települések polgármesterei, közbirtokossági vezetők, szakemberek, turizmusban érdekelt vállalkozók – az elkészült háttértanulmányokat és elemzéseket hallgathatta meg a Hargita-hegység jelenlegi helyzetéről, a terv készítőinek előadásában. Borboly Csaba megnyitóbeszédében elmondta, hogy a Hargita-hegység rendezési tervéről, illetve fejlesztéséről az elmúlt négy évben több száz dokumentum született, több mint ötven találkozót szervezett a megyei tanács, és most már ideje továbblépni, és pontot tenni a sokéves folyamat végére. Hargita Megye Tanácsa egy egységes övezeti rendezési terv megalkotásában tud segíteni. A fejlesztést nem tudja egyedül megvalósítani, csakis a helyi önkormányzatok és a tulajdonosok együttműködésével (Transindex)

 

Forrás:

Kisebbségi Sajtófókusz   http://www.ceucent.net/ Civitas Europica Centralis (CEC)