Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.26. Sajtófókusz

2012.01.27

 

Ü A Székely Nemzeti Tanács dél-tiroli küldöttsége közleménye az együttműködésről – „A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége – Izsák Balázs elnök, Ferencz Csaba tájékoztatási alelnök, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke és Dabis Attila az SZNT dél-tiroli megbízottja – bozeni látogatásának második napján a dél-tiroli tartományi gyűlésbe (Südtiroler Landtag) látogatott, ahol megbeszélést folytatott Elmar Pichler Rolle SVP-frakcióvezetővel. A küldöttség tagjait most elsősorban a dél-tiroli autonómia gyakorlatának korlátai érdekelték, azok a gondok, amelyeknek a megoldása komoly akadályokba ütközik. A vendéglátó a Monti féle megszorító csomag kapcsán kialakult helyzettel szemléltette azt a demokrácia-deficitet, amelyet az autonómia jelenlegi gyakorlata sem tud megszüntetni. A régió kész arra, hogy vállalja a válságból rá háruló terheket, ám ennek a teherviselésnek a módjába, folyamatába bele kíván szólni, és nem tartja elfogadhatónak, hogy a Milánói Egyezmény mellőzésével még tárgyalást se folytassanak vele…” (Erdély.ma)

 

 

 

Ü Schmitt Pál kitüntette a marosvásárhelyi orvosi egyetem dékánhelyettesétSchmitt Pál államfő Szabó Bélának, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) dékánhelyettesének adományozta szerdán a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak (KEH)az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Béla az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés elősegítéséért és annak jövőjéért folytatott tevékenysége elismeréseként kapta meg az érdemérmet – Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen kifejtette: az egyetem magyar oktatói már több mint egy éve küzdenek azért, hogy a hatályos román törvények betartásával megalakíthassák a magyar nyelvű tagozatot, amelyre „jelen körülmények között legalább olyan nagy szükség van, mint az egyetem marosvásárhelyi megalakulása idején" (MTI/Erdély.ma)

Ü Magyar felirat lenne az élelmiszereken a határon túli területeken is – A KDNP azt szeretné, hogy szerepeljenek magyar nyelvű feliratok is az élelmiszereken, vegyi árukon a határon túli magyar lakta területeken. A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatón Spaller Endre elmondta: Románia, Szerbia és Szlovákia magyarok lakta területein vizsgálták meg számos multinacionális vállalat olyan termékét, amellyel Magyarországon is jelen van az adott vállalat. „Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy nem minden cég írja rá a termékismertetőt és a lejárati dátumot magyarul az adott árucikkre” – mondta Spaller Endre (MTI/Erdély.ma)

Fejlemény - Máté András: az RMDSZ nem támogat újabb felelősségvállalástMáté András RMDSZ-es parlamenti képviselő a Szabadságnak elmondta: a kormánynak az Alkotmánybíróság indoklása függvényében két lehetősége van. Az egyik az, hogy módosítja a jogszabályt, a másik pedig a helyhatósági választásoknak nyárra való kiírása. Arra a kérdésre, hogy amennyiben lehetségessé válik a törvény módosítása akkor a kabinet ismét a felelősségvállaláshoz folyamodhat-e, Máté szerint ez lehet csak az egyedüli megoldás, viszont hozzátette, hogy az RMDSZ nem támogatja ezt (Szabadság)

Ü  Romániának folytatnia kell a gazdasági reformokatMark Gitenstein, az USA bukaresti nagykövete szerdán azt nyilatkozta, hogy Románia számára létfontosságú, hogy folytassa a gazdasági reformokat, főként most, a társadalmi elégedetlenség időszakában, hozzáfűzte azonban, hogy csak a költségek csökkentése nem hoz gazdasági növekedést (Paprika Rádió)

Ü Băsescu bírálta az ellenzéketTraian Băsescu államfő tegnapi beszédében először tért ki a 12 napja zajló utcai tüntetésekre. Az elnök jogosnak nevezte a megszorítások miatti elégedetlenséget és kijelentette, hogy ma bővebben taglalja a témát. Traian Băsescu bírálta az ellenzéket, amelyet azzal vádolt, hogy zavarja az ország nemzetközileg elismert sikere a válságkezelés terén (kolozsvariradio.ro)

Ü Magyar jogsértések a Kárpát-medencében – A mai román állam hatalmi és törvényhozási apparátusának kifejezetten magyarellenes lépéseiről beszélt egy fórumon Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora elmondta, megtorpant a közösségi és egyházi vagyonok visszaszolgáltatása. Eddig is, még elméletileg is, az egyházi ingatlanok csak egy részéről született döntés, a birtokba helyezés jóval kevesebb esetben történt meg (mr1/Erdély.ma)

Ü Markó: tiszteletben kell tartani az alkotmánybírósági döntést – „Nem láttam még az Alkotmánybíróság indoklását, de a döntést tiszteletben kell tartani, az kötelező érvényű” - jelentette ki Markó Béla a helyhatósági és a parlamenti választások összevonásának ügyében hozott alkotmánybírósági döntés kapcsán. A miniszterelnök-helyettes szerint a döntésnek politikai következményei lesznek. „A koalíciónak elemeznie kell a helyzetet, és közös álláspontot kell kialakítania” - fejtette ki (Transindex)

Ü Kelemen Hunor szerint meg kell várni az alkotmánybíróság részletes indoklását – „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, ám amíg nem látja ennek részletes indoklását, addig nem tudhatja, hogy a jogszabály mely pontjai alkotmányellenesek” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán, azt követően, hogy az intézmény alkotmányellenesnek nyilvánította az idei önkormányzati, illetve parlamenti választások összevonásáról szóló törvényt, amelyet 2011 végén a kormány felelősségvállalással fogadott el (Transindex)

Ü Csángóföld: tárgyalási folyamat kezdődött a magyar misézésről – A csángóföldi falvak helyi magyar szervezetei kezdeményezésére elindult egy tárgyalási folyamat a magyar nyelvű misézés kérdéséről a jászvásári római katolikus püspökséggel. A helyi civil szervezeteket – például a klézsei Szeret-Klézse Alapítványt vagy a pusztinai Szent István Egyesületet – tömörítő Csángó Tanács képviselői január 17-én tárgyaltak a püspökség székhelyén Petru Gherghel püspökkel, Cornel Cadar és Felix Măriuţ páterrel, valamint Petre Dorcuval, a püspökség kancellárjával, szemináriumi tanárral (Transindex)

Ü Diaconescu hamarosan Hágában tárgyal a schengeni csatlakozásrólCristian Diaconescu új külügyminiszter az ‡RFI-nek kijelentette: Hágába utazik, hogy kollégáival és a holland országvezetőkkel tárgyaljon a schengeni csatlakozásról, mivel úgy tudja, van hajlandóság megoldást találni. Diaconescu elmondta: 10-12 holland országvezető is Romániába látogathat. Az RFI szerint a román diplomácia vezetője arra kéri Hollandiát, ne rontsa Románia motivációját a schengeni csatlakozás ügyében (Transindex)

Ü Hajóskapitány-beszédet mondott Traian Băsescu – „Hajóskapitány vagyok, soha nem tévesztettem el a célkikötőt. Romániával sem fogom” – fogalmazott Traian Băsescu államfő szerda este mondott mintegy háromnegyed órás beszédében arra utalva, hogy nem mond le az államelnöki tisztségről. „Tudjuk merre kell menni, tudjuk, hogyan érjük el a célt és az erőforrásaink is megvannak” – mondta Băsescu, aki mintegy két héttel azt követően beszélt a társadalmi elégedetlenségről, hogy államfő- és kormányellenes utcai tüntetések kezdődtek Bukarestben és más városokban (Krónika)

EMNP- és RMDSZ-reakciók az alkotmánybírósági döntésre – A választások összevonását már korábban bíráló Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke, Toró T. Tibor kijelentette: számítottak az alkotmánybíróság döntésre, már amennyiben a testület valóban alkotmánybíróságként viselkedik, nem pedig politikai eszközként. Márton Árpád RMDSZ-képviselő szerint az ügynek többféle kimenetele is lehet (Krónika)

Ü Korszerűsíthetik a KREK ingatlanát Nagyváradon – Közpénzből újulhat meg a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) egyik nagyváradi ingatlana, ha az erről szóló határozatot pénteki rendes ülésén a helyi tanács is elfogadja (Krónika)

Ü Băsescu elnézést kért, de nem mond le – Tartalmában semmi újat nem tartalmazó, de hangvételében egy más államfői üzenetet hallhatott a lakosság Traian Băsescu részéről, aki a csaknem két hete tartó utcai tüntetések óta először nyilatkozott a kialakult helyzetről. Az államfő elismerte, hogy tévedett, de kijelentette, hogy nem fog lemondani (Szabadság)

Ü Az új tanügyi törvény kihívásai és lehetőségei –Második kerekasztal-beszélgetését szervezte meg kedden délután a Jakabffy–Sapientia Klub, Lehetőségek és kihívások a Babeş–Bolyai Tudományegyetem számára az új tanügyi törvény tükrében címmel, a Sapientia-EMTE székhelyé­nek Óváry-termében. Az esemény moderátora Toró Tibor politológus volt, aki Magyari Tivadarral, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettesével, Soós Anna egyetemi docenssel, a BBTE Matematika és Informatika Karának dékánhelyettesével és Pozsony Ferenc professzorral, a BBTE Bölcsészkarának dékánhelyettesével beszélgetett. Toró Tibor négy kérdést tett fel beszélgetőpartnereinek. Először az új tanügyi törvény életbe léptetése által generált gondok feltérképezésére kérte fel a meghívottakat, majd a magyar tagozat, illetve vonal közti különbségről érdeklődött. A harmadik kérdés tárgya az egyetemi új struktúrák, az intézmények kialakítására vonatkozott, míg zárszóként a további tennivalókra tértek ki az oktatók… (Szabadság)

Ü Frunda: Szakmai elégtétellel fogadtam az AB döntésétFrunda György RMDSZ-es szenátor tegnap azt nyilatkozta az RFI-nek, hogy „szakmai elégtétellel” fogadta az Alkotmánybíróság döntését azzal kapcsolatosan, hogy alkotmányellenes a helyi és parlamenti választások összevonása, megjegyezve, a kormány gondban van, de ilyen esetekben nem szokás lemondani. Elmondta, hogy az RMDSZ-frakcióban, majd az SZKT-n, és utóbb a közvélemény előtt is fenntartotta, hogy ez az összevonás nem alkotmányos (Nyugati Jelen)

Ü A helyhatósági választásokat júniusban tartjákSorin Frunzăverde, a PDL első alelnöke tegnap elmondta: az Alkotmánybíróságnak a választások összevonásáról szóló döntése „egyértelműen azt jelenti, hogy helyhatósági választásokat június első vasárnapján kell lebonyolítani”, majd a parlamenti voksot az előírt időpontban (Nyugati Jelen)

 

Ü Strasbourg előtt a szlovák törvényi diszkrimináció – A nemzeti kisebbségek kulturális jogainak fontosságára hívta fel a figyelmet két magyar országgyűlési képviselő – a fideszes Nagy Gábor Tamás és a szocialista Szabó Vilmos – kedden Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének plenáris ülésén elhangzott felszólalásában. Mindketten a kulturális életben való részvétel jogáról Muriel Marland-Militello francia néppárti képviselő által készített előterjesztéshez szóltak hozzá. Elismerve a dokumentum erényeit, felhívták a figyelmet arra, hogy az külön nem foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel, holott a kulturális diverzitás előmozdításáról szóló, 2005-ös UNESCO-határozat, amely valamennyi kultúra egyenlő méltóságáról és tiszteletéről beszélt, konkrétan megnevezte a kisebbségekhez tartozó személyek és az őslakos kisebbségek kultúráját is (MNO)

Forrás:

Kisebbségi Sajtófókusz

 

Civitas Europica Centralis (CEC) · H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. · ( +3630 904 6164,

http://www.ceucent.net/

admin@cecid.net