Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.19 Sajtófigyelő

2011.03.21

Pályázati felhívás - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2011. évi alapjából. A Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. Pályázni lehet: már működő magyar sajtótermékek megjelentetésére (Sajtó Szaktestület), kulturális tevékenységek támogatására (Művelődés Szaktestület), a fiatalság közéleti tevékenységének megszervezésére (Ifjúság Szaktestület), sporttevékenységek támogatására (Sport Szaktestület), oktatók, kutatók külföldi tudományos tanácskozásokra, fesztiválokra előadói minőségben, valamint művészeti mesterkurzusokra való kiutazásának támogatására (Utazástámogatási Szaktestület), szórványközösségek érdekében programokat szervező intézmények, egyesületek, egyházközségek tevékenységeinek támogatására, a szórványtelepülésekről származó tanulók, illetve szórványban oktató pedagógusok támogatására, valamint szórványgondozó lelkészek utazási költségeinek résztámogatására (Szórvány Szaktestület) (Szabadság)

 

Az Életműdíj 2011 elismerése - Március 11-én Pécsett, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elismerő oklevelet adományozott azoknak a közéleti személyeknek, akik az idei Magyar Kultúra Napján a MESZ Életműdíjában részesültek. Az alapítvány az elismerő oklevelek adományozásával ismerte el az életműdíjasoknak a horvátországi magyarság megmaradásáért hosszú éveken át kifejtett munkásságát (http://www.smu-mesz.hr)

Honosítás: félretájékoztat az RMDSZ? -Sok esetben félretájékoztatta a honosításügyben hozzájuk fordulókat az RMDSZ” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke, a helyi demokrácia-központ vezetője. „Sajnos a magyarországi hivatalnokok arról tájékoztatnak bennünket, hogy sokan hiányosan kitöltött kérelmekkel, rosszul összeállított dossziéval érkeznek hozzájuk. Azt vettük észre, hogy az RMDSZ rosszul tájékoztatja a kérelmezőket, akiknek így később újra ki kell tölteniük a papírokat” – részletezte Veres-Kupán. Hozzátette: már őket is megkeresték olyan személyek, akik az RMDSZ-nél hibásan kapták kézhez papírjaikat (Krónika)

Nincs elég magyar iskola Váradon? -A Bihar megyei magyarság körében tapasztalható drasztikus népességcsökkenésnek csak két oka a negatív szaporulat és az elvándorlás: ugyanennyit számít ugyanis az egyre jelentősebb asszimiláció” – véli Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének elnöke (Krónika)

A székely társadalom — Székelyföldi románok -A szétszórtan, egy-két családot alkotó románság betelepedése a székely falvakba nem bontotta meg az etnikai arányokat. Az általunk tárgyalt időszakban e betelepedés még annyira kis létszámú, hogy ennek jelentéktelen befolyása lehetett a székely etnogenezisre. Tény, a románok székelyföldi betelepedésének kezdete a 15. század előtti korban nem igazolható8Kádár Gyula (Háromszék)

 

Kisebbségi Sajtófókusz EÖKIK · · www.eokik.hu